Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Газопламъчно заваряване, но със заместител на ацетилена

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Газопламъчно заваряване, но със заместител на ацетилена

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
    Аз не разбрах защо едва ли не априори отхвърляте ацетилена.
    Не го отхвърлям. Не ми е проблем да си сглобя ацетиленов генератор. Минусите от моя гледна точка са, че трябва да търся суровина, после самият генератор не бих го ползвал на тавана на вилата, а подходящо помещение нямам. Да го изкарвам и прибирам е неудобно и така.

Коментар

...
      Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Първоначално публикуван от T-1000 Преглед на мнение
        Не го отхвърлям. Не ми е проблем да си сглобя ацетиленов генератор. Минусите от моя гледна точка са, че трябва да търся суровина, после самият генератор не бих го ползвал на тавана на вилата, а подходящо помещение нямам. Да го изкарвам и прибирам е неудобно и така.
        Еми купи си ацетилен в бутилка.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

... А сега по темата:
          Ацетиленът си има причина да е с най-горещ пламък. Причината е в химията му - той отделя доста топлина още при разпадането си, преди горенето. Ако можеше да се замени с друго въглеводородно гориво в това му качество, някой отдавна да го е направил, защото ацетиленът е отвратително за употреба вещество:
          1. При сгъстяване е взривоопасен, даже без никакъв кислород или въздух. Поради това не може да се съхранява сгъстен.
          2. Бутилките с ацетилен представляват бутилки с ацетон, в който ацетиленът се разтваря. Събират малко и пак са по-опасни от другите технически газове.
          3. Апаратите за получаване на ацетилен на място от калциев карбид също не блестят с надеждност, мобилност, простота на обслужването или ниска цена на получения ацетилен. Самият калциев карбид също е труден за съхраняване и транспортиране, пожароопасен и взривоопасен.

И всичкото това - за да се получат смайващо трудни заварки, склонни към корозия.

Ами отживелица си е.

Коментар

Има една причина поради която ацетилена и газопламъчното заваряване заваряване още се ползват а тя е че дори и при всички сегашни сравнително нови методи още няма друг който да прави толкова еластична заварка. Ако нямаше нужда вече от ацетилена като горивен газ отдавна да са го забранили като опасен . Особено в самоделните генератори . На мене два пъти ми е хвърчал балона в двора а където протече водата от калциевия карбид и след 15 - 20 години не никне трева . В съвременната си история Китай не е измислил нищо ново икономически неизгодно е. По ефтино даже направо без пари е да откраднеш готова разработка . Пътя на китайската заваръчна техника е следния : Обикновенно водещи фирми като Cebora и Esab пускат на пазара някаква система след известно време се появява аналогична китайска има няма 5 до 10 пъти по ефтина . Такъв генератор съм виждал преди десетина години руски ставаше само за рязане и хората които работеха с него не бяха очаровани от възможностите му . Харчеше страшно много ток бяха го подвързали директно в таблото на 100 амперови ножови предпазители защото палеше стандартните 25 - 35 амперови трифазни контакти . Тия дни ще питам дали фирмата още съществува и ако още я има ще мина да го снимам . Ако не са го изхвърлили де .
            Последно редактирано от sek.1; 14-11-11, 06:08.
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Аз ще помоля модераторите или да отделят горните постове в отделна тема и там да си бълбукате , респ. да си блуждаете в брауновото движение на воля ( ако ви се занимава ) , или просто да ги изтрият , щото са в диаметрална противоположност на темата .

... а още по темата :

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
              ..... дори и при всички сегашни сравнително нови методи още няма друг който да прави толкова еластична заварка. .....
              Колега , нещо този термин "еластична заварка" ми е убягнал в дългото търкане на студентските скамейки .

Подозирам , че имаш предвид издържливост на шева на динамични натоварвания . Ако е така - и за това можем да поспорим .
              Както вече споменах , големите остатъчни напрежения при газопламъчните методи ги правят именно нископриложими при необходимост от изисквания за динамично натоварване . Спокойно въпросния метод се заменя с далеч по-съвременния ВИГ , примерно .
              И не само с него разбира се . Изнервения иначе колега на няколко пъти мимоходом споменава лазерно заваряване ( познато нему от 15-16 години ). Аз преди 21 години ( когато си прекъснах работата по дисертацията ) просто бях влюбен във възможностите му . Занимавах се с изследване на заваряемост на някои класове неръждясващи високояки стомани и мога да кажа , че лазерното заваряване там върши чудесна работа . Както при дебелини на стената от порядъка на 15-20 мм. без скосяване , така и при тънки ламарини от порядъка на няколко десети от милиметъра .

Мисълта ми е че газопламъчното заваряване наистина си е вече архаично . Не че който има газ-генератор не бива да го използва де ( стига да е технически изправен , че на кави страхотии съм се нагледал през годините .... ) . То е все едно да си изхвърлим трансформаторните машини не защото не вършат работа , а само защото вече масово навлязоха инверторите
              Така че който иска да изправя калници , че и асмалък или ограда за гробница - с ацетилен става . Условието е да не бърза за никъде . Само дето трябва своевременно да взема мерки за защита на шева от корозия .
              Последно редактирано от Vlado_Ts; 14-11-11, 17:06.
              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Айде, махнахме бълбукаторите оттук.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  Бълбукатор си е, макар и работещ - което го прави рядка порода. Доколкото разбрах от каквото си снимал, изглежда да е система за употреба на бензинови пари, а кислородът се получава с електролиза.

А отказът ти да я сглобиш някак пасва на останалите неща
                  Нещо не си доразбрал. Документацията е налична - около 40 страници. Всичките чаркове са на лице, но не ме карай да сглобявам клетката. Това и е карантията - около 9 кила неръждавейк
                  а
                  . Гумените уплътнения си тръгнаха, ни всеизвестен факт е, че братушките не разбират от гума. Това не значи, че не работеше. Дори и омекваше волфрам.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:peltie 047.jpg
Прегледи:1
Размер:243.7 КБ
ID:5317834

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение

Колега , нещо този термин "еластична заварка" ми е убягнал в дългото търкане на студентските скамейки .

Подозирам , че имаш предвид издържливост на шева на динамични натоварвания . Ако е така - и за това можем да поспорим . . .
                    За тях става въпрос не съм специалист в теорията на заваряването аз съм от "студените" специалности . ВИГ метода изисква идеално чисти повърхности на мястото на заварката а в много от случаите просто не можеш да бръкнеш с нищо да почистиш и не можеш да завреш и ръкохватката . Оксижена това му е хубавото с малко пушек си прогаря боклуците и можеш да бръкнеш с него на невъобразими места. В автотенекиджийската работа също за сега поне няма алтернатива . Аз генератора си го пазя и ми е на село защото там няма от къде да взема бутилка с ацетилен а да я карам от тук няма много смисъл .

Коментар

И аз да споделя видяното в този метод. Дядо ми докато беше жив само с газопламъчно заваряване работеше. Беше факир с този метод, докато с електрожена никак не го биваше. Помня че имаше апарат за ацитилен но се отказа от него. Замени го със стар пожарогасител, който се отваря с капак. Вътре сипваше една шепа карабит и наливаше вода. Веднага затваряше пожарогасителя и пускаше да се пълни вътрешна гума от камион. Така с едно пълнене на пожарогасителя пълнеше 2-3 гуми. Гумите не ги надуваше с налягане и така си съхраняваше газта доста тълго време. Беше много доволен от полученото количество газ по този начин в сравнение с апарата.
                      Има методи които са по-добри за заваряване, но в други методи е много добър.
                      При запояване
                      при термично напръскване
                      при повърхностно закаляване

Коментар

От тоя метод с гумите на един комшия му опадаха всичките прозорци на къщата . Пълнеше задни вътрешни от трактор един ден една така гръмна че му изпотроши всичката стъклария на къщата и гаража . Късмет беше че той не пострада .

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
                          .....
                          при термично напръскване
                          .......
                          Може ли малко повече информация за тази технология ? Признавам си , че нищо не разбрах .

ПС. Sek , Това с гумата не е нищо . Срещал още по-страшни работи . Например : домашно "направен " ацетиленов генератор , който при взрива е изправил разкъсаната ламарина като вестник и я залепил за стената .
                          Аз такива хора съм ги сложил в графата "Веселите самоубиици"
                          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Моя първия ми го беше направил един стар заварчик от стария завод . Представляваше две казанчета които влизаха едно в друго в долното се наливаше водата а на горното имаше една кукичка на която се закачаше кошничката с карабида . Много икономичен апарат като спреш да работиш газа вдига горния балон кошничката излиза от водата и спира да прави газ . Като гръмнеше само горния балон изкачаше на няколко метра височина и падаше на земята . При мене гърмя два пъти въпреки водната защита . Втория път един приятел който беше на двора каза че казанчето заедно с гърненнцето на водната защита стигнало покрива на къщата Човека който ми го прави казваше че този тип генератори били немска схема и били сравнително безопасни . После ми испадна един заводски от тези малките сини с шкафчето има си табелка със завода производител тестовете които е минал и тнт . С него проблеми и гърмежи не съм имал но харчи значително повечевече калциев карбид . Сега съм го закарал на село защото там ми е неизгодно да карам бутилка с газ за нещо дребно .

Коментар

Гумата гърми, ако е надута много. При сравнително малко напълнена гума не прави никакви поразии. Веднъж пожарогасителя изплю гайките и направи едно мазало. От тогава дядо като затваряше го правеше с отворен кран и свързан към гумата маркуч. И докато не се вземе всичкия газ не спираше.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X