Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се заварява тръба.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Как се заварява тръба.

    Значи до колкото разбирам питаш за аргона... такали?
    Като за начало определяш от самата тръба и дебелината на стената, каква добавъчна тел ще използваш... за мен най-универсалната за малки тръби е 2.0мм (малки, т.е. до 2"-3") и съответно се прави същия луфт... правиш си скосенията на тръбите така, че челно кадето не е пилено са имаш около 2мм. стена и на горе да е скосението, ако стената на тръбата е до 3мм няма да ти трябва скосение, ами само си определяш луфта и пълниш.... ама щом си от 8 години заварчик това трябва да ти е пределно ясно де От там почваш от най-долната част на тръбата (т.е. таван) и с по-нисък ток разбира се... ако на хоризонтала ти е нужен ток да кажем 90А а да изкараш провар с нормална скорост на дъгата... то на таван ще ти е нужен към 70-80А зависи.... на вертикалата ще ти е нужен още по-малък ток (да речем 60-70А), защото там ще почне да ти сърба от стените ако си с по-висок ток... Иначе най лесния начин когато не е нещо отговорно е като оставиш луфт 2.0мм. и ползваш тел 2.4мм. като нея постоянно я "влачиш" в фаската и само от горе минаваш с горелката... така можеш да ползваш малко по-силен ток и няма да ти сърба толкова... При малките тръби е най-трудно докато определиш точния ток... защото ако е прекалено голям, то едно че сърба... второ, че заварката я правиш на бързи обороти и не става добре а от там и хлътва цялата заварка поради голямото загряване което прави ваната... Ако пък е много малък тока само ше трупаш и пак няма да стане добре... Аз при малките тръби си определям даден ток и си карам само с него, не го местя на таван, вертикала или хоризонтала... освен ако не се нлага... при дебелостенните тръби е малко по-различно, там поне нямаш това прегваряване на метала от ваната и се работи много по-приятно... но пък и по-трудно се изкарва провар ако нямаш правилно скосение, луфт, ток и тел....
    На теб кое по-точно ти убягва, щом го работиш това от 8 години макар и не на тръби, би трябвало да усещаш дъгата и да не ти е проблем... дай някоя снимка ако можеш да видим каде правиш грешка
    Моите снимки...
    https://www.facebook.com/Photography.by.Ivanko
    https://500px.com/ivankoo

    Коментар


    • #17
      От: Как се заварява тръба.

      Колеги само да вметна,че най-високата степен по евростандарта е HL045-тръба на 45градуса,а по англиския лоид регистър е 6G даже има и по висока която e 6G-R на която ти слагат фланец до шева зада ти пречи.

      Коментар


      • #18
        От: Как се заварява тръба.

        Хах, това с фланеца е готино
        Аз лично най мразя таванните шевове, било то на тръби или на каквото и да е... направо ми се отмарят ръцете а и нали съм 65кила... та се моря яко бързо , а и като цяло най-трудно излиза провар там
        Моите снимки...
        https://www.facebook.com/Photography.by.Ivanko
        https://500px.com/ivankoo

        Коментар


        • #19
          От: Как се заварява тръба.

          Благодаря ти колега за информацията която си ми дал по горе,значи проблема ми при заваряването на тръбата май е от подаването на тела,малко изоставам и не мога да наваксам след това,самото подаване ми е малко трудно.

          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PA260050.jpg
Прегледи:1
Размер:78.0 КБ
ID:5314913Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PA260053.jpg
Прегледи:1
Размер:83.4 КБ
ID:5314914Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PA260060.jpg
Прегледи:1
Размер:68.5 КБ
ID:5314915

          Ето и няколко снимки, обаче обърни внимание само на средната заварка

          Коментар


          • #20
            От: Как се заварява тръба.

            Като гледам тръбата е неръждаема.А на такава тръба без защита на корена той никога няма да се получи както трябва.Освен това виждам че има и всмукнатина на мястото на което свършваш.За да не се получава си увеличи времето на затихване на дъгата.
            Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

            Коментар


            • #21
              От: Как се заварява тръба.

              Здравей ,Tachoni.

              Мога да споделя малко опит и знания относно заваряването по ВИГ метод на тръбопроводи с уговорката че става въпрос за неръждаеми тръби с дебелина на стената до 2мм. употребявани за транспортиране на на течности в ХВП.
              По принцип заваряването на тръбна разводка и арматура за нея е най-добре да се извършва с така наречения подложен(защитен) газ.
              Причините са много и ще споделя някои от тях:
              1.Защита на заваръчният шев отвътре(отвътре е гладък без пори,което предотвратява отлагането на мръсотия и остатъчен продукт)
              2.Елиминира се опасността от пропадане на заваръчният шев.
              3.По-малки хидро-динамични загуби(поради гладкостта на шевовете отвътре).Изчислено е ,че при правилно заваряване на тръбопроводи със защитен газ икономиите от енергия за транспортиране на течности спадат с до 20%.
              4.Добър естетичен вид.

              Има и други причини,които сигурно съм пропуснал ,но и тези мисля ,че са достатъчни.

              Но,5 минути практика са по-добре от 1 час теория ,затова е най-добре някой колега да ти покаже на живо.
              Ако си от района на Пловдив няма проблем да направим някое занятие заедно.Пък и аз сигурно ще науча нещо повече за заваряването на листов материал.





              .Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PIC_0006 manual welding with shield gas.jpg
Прегледи:1
Размер:89.4 КБ
ID:5315002Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PIC_0016 welding of valves.jpg
Прегледи:1
Размер:111.3 КБ
ID:5315003Натиснете снимката за да я уголемите

Име:manual welding.jpg
Прегледи:1
Размер:84.2 КБ
ID:5315004Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PIC_0010.jpg
Прегледи:1
Размер:92.6 КБ
ID:5315005Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PIC_0031.jpg
Прегледи:1
Размер:104.9 КБ
ID:5315006Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Piping.jpg
Прегледи:1
Размер:125.1 КБ
ID:5315007Натиснете снимката за да я уголемите

Име:flow transfer panel.jpg
Прегледи:1
Размер:112.9 КБ
ID:5315008

              Коментар


              • #22
                От: Как се заварява тръба.

                Както и при неръждавейката трябвад а работиш с по-нисък ток от колкото на черноро, иначе много бързо хлътва ваната. За корена joe007 го е казал, просто от вътре провара става като "назъбен"
                Най добре се учи на черна тръба... с дебелина към 5мм. някъде и след това преминавай на по-тънки/дебели и неръждаеми
                Иначе като цяло мисля, че ти е бил голям тока и си карал по на бързо, от което шева е станал така неравномерен. А за самото подаване някак трябва да си намериш удобно място от горе от което да си подаваш телта... ако не ти е удобно да я превърташ през пръстите просто я хващаш на далеш и я провлачваш по самото скосение и я буташ във ваната... но така залепва повече... най-добре става ако подаваши дърпаш телта тел капка по капка така поне не лепне... понеже всяко залепване, преместване и тнт ти разваля шева- понеже се разсейваш или мърдаш и без да искаш преместваш ваната не кадето трявба... казвам го от личен опит
                Моите снимки...
                https://www.facebook.com/Photography.by.Ivanko
                https://500px.com/ivankoo

                Коментар


                • #23
                  От: Как се заварява тръба.

                  Ето и нагледно едно клипче точно в позиция 6Г http://www.youtube.com/watch?v=cGoyb...eature=related
                  Моите снимки...
                  https://www.facebook.com/Photography.by.Ivanko
                  https://500px.com/ivankoo

                  Коментар


                  • #24
                    От: Как се заварява тръба.

                    Здравейте,колеги благодаря ви за отговорите които сте ми дали,значи няма как да се срещнем в Пловдив,защото аз съм от Кюстендил но все пак благодаря.Значи интересуваме за снимките горе,дали заварките са с добавъчен материал и можели да се спира след като си я започнал,или проблем ли е като цяло ако спираш заваряването на няколко пъти.И ако може дай някой клип как точно го правиш,ако не ти е проблем.

                    Коментар


                    • #25
                      От: Как се заварява тръба.

                      Значи попринцип една заварка, колкото по-малко се прекъсва толкова по-добре... просто при всяко спиране и тръгване се получават евентуални непровари подари недотатъчното загряване на метала от ваната от което не може стопеният метал да проникне достатъчно... за това като се прекъсва шев, след това като се почва на ново, е хубаво да се пилне края на шева за да стане полегат и да се почне шева да речем към половин см. преди ваната от стария шев, за да можеш да си направиш хубава вана и да нагрееш метала след което отиваш на незавареното място вече "на готово"... за да се избегнат максимално въпростните непровари... както и когато съединяваш края на шева с началото, също трябва да се пилне началото на шева, защото там пък е най-натрупан материала и ще се получи най-много непровар а от вън ще е най-изпъкнало. Но просто винаги трябва да има презастъпване на шевовете поне вана и половина... Тъй че може да се спира заварката, но след това трябва да се обработи правилно ако е по-отгоровна заварка или са такива изискванията... ако не са чак такива изискванията към заварката и е просто да не тече... както и да я завариш е добре, стига да няма течове

                      П.П. А за добавъчен материал... винаги при една заварка на черна тръба трябва да има добавъчен материал... иначе знам,ч е нее добре за самия метал... докато при неръждавейката мисля, не беше такъв проблем... но пак стигаме до изискванията... ако е отговорна заварка, винаги с добавъчен материал... ако е за "помпата на двора" си я правиш както на теб ти е удобно
                      Последно редактирано от Ivanko; 03-11-11, 17:59.
                      Моите снимки...
                      https://www.facebook.com/Photography.by.Ivanko
                      https://500px.com/ivankoo

                      Коментар


                      • #26
                        От: Как се заварява тръба.

                        Първоначално публикуван от tachoni Преглед на мнение
                        Здравейте,колеги благодаря ви за отговорите които сте ми дали,значи няма как да се срещнем в Пловдив,защото аз съм от Кюстендил но все пак благодаря.Значи интересуваме за снимките горе,дали заварките са с добавъчен материал и можели да се спира след като си я започнал,или проблем ли е като цяло ако спираш заваряването на няколко пъти.И ако може дай някой клип как точно го правиш,ако не ти е проблем.
                        Давам описание как са заварени тръбите.

                        Дебелина на тръбите и колената 53х1.5 мм. неръждаема стомана 304.
                        Заваръчен ток 38А.
                        Защитен газ в заготовките 4 литра/мин.
                        Време за затихване на дъгата 4-5 сек.
                        Време за обдухване след края 6-7 сек.

                        Тръбите са заварени на 2 пъти без да въртя заготовките и без добавъчен материал ,като съм започнал отдолу,първо от едната страна ,след това от другата в противоположна посока със застъпване около 10 мм.
                        Относно спирането на заваряването Ivanko го е казал :колкото по-малко ,толкова по-добре.Клип не мога да пратя засега ,защото нямам камера.
                        Ако нещо съм пропуснал ,питай.

                        Коментар


                        • #27
                          От: Как се заварява тръба.

                          Това с параметрите е добре, защото все пак трябва да почне от някъде и след това може да си донастрои тока както му е по-удобно
                          Моите снимки...
                          https://www.facebook.com/Photography.by.Ivanko
                          https://500px.com/ivankoo

                          Коментар


                          • #28
                            От: Как се заварява тръба.

                            Първоначално публикуван от magdanoozzz Преглед на мнение
                            Давам описание как са заварени тръбите.

                            Дебелина на тръбите и колената 53х1.5 мм. неръждаема стомана 304.
                            Заваръчен ток 38А.
                            Защитен газ в заготовките 4 литра/мин.
                            Време за затихване на дъгата 4-5 сек.
                            Време за обдухване след края 6-7 сек.

                            Тръбите са заварени на 2 пъти без да въртя заготовките и без добавъчен материал ,като съм започнал отдолу,първо от едната страна ,след това от другата в противоположна посока със застъпване около 10 мм.
                            Относно спирането на заваряването Ivanko го е казал :колкото по-малко ,толкова по-добре.Клип не мога да пратя засега ,защото нямам камера.
                            Ако нещо съм пропуснал ,питай.
                            Наистина професионолна работа ,заварките изглеждат перфектни!
                            Може би трябва да се добави че в края на шева е необходимо да се задържи горелката докато спре напълно изтичането на газ необходимо за обдухване (в случая 6-7 сек.)

                            Виждам че имаш доста опит в тази работа и ми е интересно да споделиш използваш ли импулсно заваряване и какви ще са резултатите ако бъде използвано?
                            Ако може да покажеш снимки и на приспособлението което използваш за зашита на корена .?
                            https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
                            https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

                            Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

                            Коментар


                            • #29
                              От: Как се заварява тръба.

                              Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнение
                              Наистина професионолна работа ,заварките изглеждат перфектни!
                              Може би трябва да се добави че в края на шева е необходимо да се задържи горелката докато спре напълно изтичането на газ необходимо за обдухване (в случая 6-7 сек.)

                              Виждам че имаш доста опит в тази работа и ми е интересно да споделиш използваш ли импулсно заваряване и какви ще са резултатите ако бъде използвано?
                              Ако може да покажеш снимки и на приспособлението което използваш за зашита на корена .?
                              Импулсно заваряване ползвам когато има разлика в дебелините на заготовките или голям луфт,но това се случва много рядко,защото монтажникът ми е страхотен. За да пробвам съм заварявал и тръби на пулс ,но натоварва много очите пък и е трудно да хванеш точните заваръчни параметри при условие ,че гониш 100% провар ,каквото е изискването към моята работа.Мисля ,че ще се съгласиш с мен ,че понякога дори и за две абсолютно еднакви заготовки е необходима корекция на ампеража.Лично аз предпочитам заваряването с въртене на ръкохватката,защото ми осигурява много добър контрол върху заваръчната дъга и висока скорост.
                              А приспособленията са тройник с 2 манометъра(един за заваръчната машина и един за защитния газ),гумена тапа ,през която подавам газта и хартиено тиксо за облепяне.

                              Коментар


                              • #30
                                От: Как се заварява тръба.

                                Благодаря колега "magdanoozzz" за подробното описание,виж тези снимки за да си кажеш мнението за провара и още нещо до колкото разбрах ти използваш метода" разходка на чашка" при заваряването,та да те попитам ръкохватката каква ти е нормална ли си е или е с извита глава?
                                Прикачени файлове

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X