Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се заварява с аргон (първи стъпки)???

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как се заварява с аргон (първи стъпки)???

Първоначално публикуван от Христо_Шн Преглед на мнение
    Съмнявам се, че този, който пръв е употребил "неръждавейка" е ползвал гугъл преводача

Аз съм много нов в тези неща, затова основно чета и много рядко пиша. Термина, който ти използваш наистина описва по-точно този вид стомани. Както обаче прекрасно знаеш това, което придобие по-широка популярност остава, а другото се забравя. Позволих си да погледна в "Терминологичен речник по металообработване" от 1990 г. (мераклия съм и не жаля пари за книги ), там е даден терминът "неръждясваща стомана", а терминът, който ти ползваш го няма.
    Ами аз пък съм по- стар в тези неща .
    Първо , съставИтелите на речника , който си цитирал - в болшинството са ми бивши преподаватели . И то няколко години преди `90-та. А и речника го имам пред мен в момента .
    ... ама я ми намери в този речник "stainless" ?!
    Това не е речник на преводни думички.
    Това че не намираш там термин като "корозионна устойчивост" не бива да те учудва. Няма например да намериш и "устойчивост на заваръчния шев на пукнатинообразуване".
    То не всичко се намира на едно място . Иска четене . И учене . 16 години основно , плюс един тон книги , пак четене , учене ... и пак така ... и накрая някой спИциалист с "телчарка" апелира да не си ги мерим тука , щот ... нали ... нек`ви "умници" ше ми дават наклон на к ....
    А то - пиУе със зеУе , ние това много добре си го знаеме.
    Последно редактирано от Vlado_Ts; 10-11-14, 21:04.
    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от joe007 Преглед на мнение
      Сега остава да се каже нещо и по въпроса: Какво се случва с уж устойчивите CrNi стомани при заваряване без двойна защита, при прегряване или с неправилен защитен газ (МАГ)?
      Добре де , колко пъти и в колко теми да го казваме ?!
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

С такивa детински спорове ,доникъде немa дa стигнете,нито ще нaучите некой нa нещо,требвa си много метрaж зaвaрки,зa дa си уверен във всякa ситуaция и със зaвaрaчният aпaрaт,незaвисимо кaкъв е!
        Последно редактирано от faster; 10-11-14, 22:16.
        Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
          Добре де , колко пъти и в колко теми да го казваме ?!
          Е именно и въпреки това ще има нещо от сорта: защо неръждаемата ми стомана ръждяса или се "проби". Явно е че тази тема се разводни много и че е много по-лесно е да пише и да се чете само 1 или 2 стр. назад отколкото да се поразрови малко повече от написаното в предишни теми.
          П.С. А за технологии за заваряване се споменава ама не всеки си го слага в съзнанието и доста често както знаеш никой не обръща внимание. А за междукристална корозия, ножова корозия, , , и като цяло заваропригодност на неръждясващи стомани едва ли всеки ще седне да чете и винаги ще има "ами не се получава". А то повечето е написано но иска търсене и желание.(Е не всичко е писано по форумите де, все пак истинските технологии струват пари)
          Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Колеги темата наистина се разводни.Тук във форума сме се събрали да си помагаме,а не да спорим кой колко книги е прочел/не искам да обиждам никого-по природа не съм конфликтна личност/ и голяма част от нас са по-вече практици от колкото теоретици за това пишем тук за да научим нещо по-вече от знаещите защото ако седнем да четем/не,че не четем,но свободното време е кът/ няма да ни остане време да работим,а и да се получи информация е нещо голямо.Когато човек попита нещо или е на грешен път да направи нещо е по-добре да му се обясни къде греши и какво трябва да направи в правилна посока по такъв начин,че да го разбере.
            Вие знаещите спорейки/каращи се/ по между си ни навеждате на мисълта нас сега започващите,че и Вие май не знаете кое как най-добре да се направи.Преди някой да почне да ме кастри за написаното по-горе първо да се замисли какво очакваме от темата,а какво получаваме.

Коментар

В една от най-интересните за мен теми за последните 2-3 седмици сте написали 7 страници отблъскващи бълвочи. Толкова ли е трудно да се пита и да се слушат хората, които знаят? Много бързо и лесно се вижда кои са тези хора. Това тук не е спор а бръщолевене на хора без работа.
              Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
              Най-добрите ми спомени са предстоящите!

Коментар

болшинството са ми бивши преподаватели
                Сигурно тогава знаеш за този http://mtm.tu-sofia.bg/personel/Lolov_N.htm и какви ги пише за неръждавейките http://mech-ing.com/journal/Archive/...x%20Steels.pdf

Коментар

Първоначално публикуван от gogo77 Преглед на мнение
                  Сигурно тогава знаеш за този http://mtm.tu-sofia.bg/personel/Lolov_N.htm и какви ги пише за неръждавейките http://mech-ing.com/journal/Archive/...x%20Steels.pdf
                  Е аз защо ти казах , че беше по-добре да не пускаш горния пост . Съвсем ше им объркаш понятията на младежите . Току-виж тръгнали да търсят с какъв тел се заваряват дуплекс стомани . Или пък дисперсно уякчени .
                  Ако пък ( пак според забежките на Лолов) им спомена , че има и дисперсно уякчени ( щот няма как да са иначе) микролегирани стомани , с якост равна на аустенито - мартензитните , уиде коня у рЯката !

ПС. Що се отнася за материята от въпросния доклад - има и други интересни неща по въпроса , но са за маса .
                  Същото и за въпросния професор ( когато ми четеше лекции си беше още доцент) , а и не само за него. Но пак не му е тук мястото.

Коментар

...изтрито

Коментар

Е аз защо ти казах , че беше по-добре да не пускаш горния пост . Съвсем ше им объркаш понятията на младежите . Току-виж тръгнали да търсят с какъв тел се заваряват дуплекс стомани . Или пък дисперсно уякчени .
                      Ми естествено и нормално е да се объркат младежите ,пък и не само те!Ето и аз вече съм объркан ,объркан съм за повода по който се представя въпросния доклад!?Чудя се дали Гогата го представя ,заради това че някой от двата модела перални за които се питаше /"малко" по нагоре в темата/ ,е от дуплексна стомана или пък повода е съвсем ,съвсем друг!
                      https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
                      https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Що се отнася за материята от въпросния доклад - има и други интересни неща по въпроса , но са за маса .
                        На масата се научават много полезни неща от материята, а тя е огромна
                        Чудя се дали Гогата го представя ,заради това че някой от двата модела перални за които се питаше /"малко" по нагоре в темата/ ,е от дуплексна стомана или пък повода е съвсем ,съвсем друг!
                        Не няма никакъв подтекст....просто реших, че едната може да е дуплекс и писах за възможностите за пукане на шева. Освен, че е заварявано с черна тел /нарочно пропуснах, защото е явна грешка/ ми дойде на акъла за мартензитната фаза подсказвайки ми инкогнито Владо с неговият пост за неръждавейките. Това е.

Коментар

Първоначално публикуван от gogo77 Преглед на мнение

Не няма никакъв подтекст....просто реших, че едната може да е дуплекс и писах за възможностите за пукане на шева.
                          А дали е дуплекс !Едно е да решиш ,друго е да си сигурен!И изобщо може ли някой да да каже от какви сплави са ! Аз пък съм чувал, че българската е алпака!
                          Последно редактирано от welderargon; 12-11-14, 21:51.

Коментар

Най-много съм заварявал Риги за казани и почти съм убеден, че са от неръж 1.4541 /12Х18Н10Т или по БДС X6CrNiTi18-10/. Когато ги заварявам със защита формовак, от към защитата шева става златен на цвят. Само при тая стомана става така. Попадал съм и на терманит.

Коментар

Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнение
                              А дали е дуплекс !Едно е да решиш ,друго е да си сигурен!И изобщо може ли някой да да каже от какви сплави са ! Аз пък съм чувал, че българската е алпака!
                              Алпака-та е сложна сплав от цветни метали на базата на мед , цинк и никел . .... и има толкова общо със химичния състав на българската пералня , колкото госпожица Дърева има общо с мис Свят (това последното е перифраза на един бивш военен министър с историческо потекло).

Коментар

Алпака-та е сложна сплав от цветни метали на базата на мед , цинк и никел . .... и има толкова общо със химичния състав на българската пералня , колкото госпожица Дърева има общо с мис Свят (това последното е перифраза на един бивш военен министър с историческо потекло).
                                М да бях убеден в това! А така ми се щеше да излезе повечко информация от по знаещите ама .....

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X