Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Made in Bulgaria

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Made in Bulgaria

Тая смес аргон и СО2 е позната от 100 години . Викахме и феромикс преди. При кислорода, тези 4% са само на теория, като се предполага, че капкопреноса преминава в струен режим. Ако не се лъжа руснаците са фенове на тези смеси. На практика се оказва, че не са ефективни, особено при неръждавейка със съдържание на титан. Смесите на аргона с СО2 и хелиия са за препоръчване и са се доказали в практиката. А и с кислорода шега не бива, силен окислител е.

Коментар

Във въздуха, дето дишаш, кислорода е 20%. Смяташ ли че бидейки 2-4% в сместа е свръх опасна работа?

Аргон с кислород се ползва масово и тук. Даже май по-масово от аргон+CO2. Някога четох и защо се ползва и какво му е различното в сравнение с аргон с CO2, ама съм забравил.

Хелия се слага когато трябва топлопроводност - той друго не върши. Проблема му е че ако е само хелий дъгата пали много трудно, сравнено с аргоновата. Затова и се ползват смеси с аргон и хелий, вместо само с хелий.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Моето мнение е от позицията на заварчик практик. Аз не искам да ви се мешам във вашата общност, но смятам за нужно да кажа да не се занимавате с КИСЛОРОДА. Аргон с кислород ползват професионалистите и то не защото е необходимо, а защото технологията го изисква (вероятноста да е така е НУЛЕВА). Сигурно не ме разбираш, но ако правиш разлика от газопламъчно заваряване и МИГ/МАГ то ще забележиш сходството на методите и разлика в постигането на целта.

Аргон с кислород се ползва масово и тук
        Нима е така............С какви газове си заварявал та да твърдиш, че аргон и кислород е "удачният вараянт" за неръж.....Изобщо знаеш ли действието на активния и защитния газ и смесите им какво е? Може да пробваш заради теорията и Гуглето, дали работят, но ще се разочароваш. Може би е нужно и мааалко опит.

Във въздуха, дето дишаш, кислорода е 20%. Смяташ ли че бидейки 2-4% в сместа е свръх опасна работа?
        Естествено....във ВЪЗДУХА е съединение, а с аргона не е така

Коментар

Първоначално публикуван от gogo77 Преглед на мнение
          Нима е така............С какви газове си заварявал та да твърдиш, че аргон и кислород е "удачният вараянт" за неръж.....Изобщо знаеш ли действието на активния и защитния газ и смесите им какво е?
          Да си прочел някъде да казвам какво е удачно или не е? За тая работа си има технолози. За действието - пак така.

Ти се пишеш заварчик и би трябвало да ги разбираш тия работи. Аз не съм - мога да мина и без да ги знам. Има и кой да питам, включително пишещ в тая тема. Щото теб и да те питам, смятам на всички вече е пределно ясно че няма да отговориш. То, къде си ти, къде сме ний...

Първоначално публикуван от gogo77 Преглед на мнение
          Естествено....във ВЪЗДУХА е съединение, а с аргона не е така
          Аха! Със сигурност! Тичай за нобелова награда!

Съжалявам за язвителния тон. Сам си го изпроси. Можех и по друг начин да ти кажа същото, или да си затрая, ама преди да започнеш пак да псуваш някой прочети собствените си постове, и после ги сравни с моя. Приличат си, нали? Мдааа, неприятно....
          Последно редактирано от sparkybg; 25-12-13, 21:47.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Щото теб и да те питам, смятам на всички вече е пределно ясно че няма да отговориш. То, къде си ти, къде сме ний...
            А що мислиш, че няма да отговоря ако някой пита? Далеч съм от мисълта да съм даскал...........и изобщо не претендирам. Не е така както си го разбрал..........а то е просто. Не търся конфронтация. Форума предразполага болшинството участници.........Мислиш ли, че е редно всеки да меша разни газове от любопитство да пробва "ДАЛИ ЩЕ СТАНЕ, Я ДА ПРОБВАМ". Тука всеки с плякалка ( МИГ/МАГ) се пише заварчик, и Гугъл му е помощник..... Не не бива така... Тая материя е специфична, достатъчно сложна и по своемо ОПАСНА.

мога да мина и без да ги знам. Има и кой да питам, включително пишещ в тая тема.
            Не не можеш, много добре знаеш. Естествено е човек да пита за нещо което не знае. Аз съм питал, питал, питал та знам ли колко пъти и пак имам въпроси. Радвам се, че имаш такъв жокер и дано те просвети в тоя занаят.

ПП НИКОГА НИКОЙ НЕ СЪМ ПСУВАЛ

Коментар

А къде съм казвал да се "мешат" газове вкъщи. Продават се "омешани". "дали ще стане, я да пробвам" предполага наличието на определено оборудване за тая цел, което е с цена, която никой нормален човек не би платил ако не знае точно за какво му трябва, което пък от своя страна предполага и достатъчна грамотност за боравене със съответните газове.

Та, пак да питам - къде видя опасността в начинанието да отида на Орион в пълначницата и да поискам да ми напълнят едната бутилка с аргон с 2% кислород в него? Защото аз говоря именно за това. И с какво е по-опасно от пълнене на същата бутилка на същото място с чист аргон, или аргон с 4% - 20% CO2 например? Аз не знам за газова смес за електродъгово заваряване, дето да има в нея процентно повече кислород, отколкото във въздуха. Къде е опасността?

За другото - ето, питам: Кажи с по няколко думи от изброените 4 газа кой какво прави и за какво се слага в сместа. Ще е полезно не само за мен.

Коментар

Не разбирам хич от МИГ/МАГ заваряване, но по пътя на логиката смятам, че кислород се добавя само ако технологията го изисква при определен тип сплави и не е добре да се слага за щяло и нещяло. То иначе за какво е цялата игра със защитни газове, флюсове и обмазки ако насила бутаме кислород във ваната... Опасност при домашна употреба е малко силно казано, щото надали ще прецакаш нещо толкова значително и отговорно. Най-много на някой да му се спука казана за ракия, дет си му го заварявал, да се похаби мат'ряла и после да дойде да те спука от бой.....
                "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                Неизвестен мъдрец

Коментар

Аааааа 2%....това е друго. На Орион няма да ти направят тая смес (ама пробвай се, не че не могат). Месер ги доставя готови смеси. Основните ги има на Орион за тях е ОК. Смесването на Аргона с СО2 няма проблем във всякакви съотношения. За кислорода като ВТЕЧНЕН газ е много за писане за да обясня. Накратко.....кислорода е един от малкото елементи, които се свързват успешно с всички други елементи (независимо метали, не метали или други) със висока скорост на химическа реакция. Тази реакция се нарича окисляване (ГОРЕНЕ). В една затворена система от втечнени газове, кислорода става разтворител. Т.е активен.

Коментар

Слага се, слага. Като процентно съдържание до 5%.

gogo77 да каже защо и какво прави. Аз, понеже не съм го ползвал, не знам.

...ама ей-така от незнание ако ще заварявам неръждавейка (поне масовите модели) ще "пробвам да видя какво ще стане" с аргон с 2% кислород или 5% CO2.

Коментар

Да си призная с такава смес съм заварявал много малко и то в лаборатория. От това дето си спомням от теорията е, че кислорода (в смес) при МИГ/МАГ-а спомага за струйния пренос на плазмата към негатива в широк диапазон. При заваряване с нетопим електрод не се използва.

Коментар

Сега каквото аз НЕ знам :

Освен за струйния пренос - стабилизира дъгата, намалява повърностното напрежение на ваната, увеличава течливостта и умокрянето, увеличава образуването на шлака, увеличава оксидирането на заварката. В различните си разновидности (между 1 и 5%) се ползва за нисколегирани и нисковъглеродни стомани и неръждаеми стомани. Говорим за MIG/MAG. При над 5% окислението става неприемливо. И естествено, като всяка друга съставка, ползва се за метали и сплави, които позволяват това, а не изобщо.

Хелия: По-добра топлопроводност, по-високо напрежение на дъгата. Това дава широки шевове и добро проникване. Не реагира с ваната по друг (химичен) начин. Дъгата е по-нестабилна, пали се по-трудно. Затова и често се смесва с други газове - Аргон и CO2. По-скъп е от аргона, и затова се ползва само когато са нужни специфични качества на сместа в следствие от посочените му свойства. Говоря пак за MIG/MAG. До колкото знам ползва се и за TIG, пак обикновено в смес с Аргон.

При всички демонстрации на пулсови MIG/MAG машини върху неръждавейка, на които съм присъствал, газа е бил аргон-кислород. Обикновено 2%, ако не ме лъже паметта. Ако не вярваш - иди на следващия Пловдивски панаир и си изпроси демонстрация на такава машина. После ги питай какъв е газа.

Коментар

Ще се разровя из архивите ми да видя по-точно за какво и къде се ползват смесите. Така пиша по спомен и може да подведа някой. Не мога да помня всичко, бая букви са Ще наблегна обаче на практическото им приложение, защото има разминаване с теорията и то не малко.

Коментар

А сега де!
                            Как да спориш с такъв човек !?Хем няма много много спомени от теорията ,хем няма много пректически опит НО пък продължава да сп.....дразни !
                            https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
                            https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

А ти що се дразниш...... Изобщо що се докачаш с мене? Комплекси ли имаш? Е хубаво тогава.........оставам темата да се развива без мойте мнения.........язък, че бях приготвил интересен материял.........както и да е.
                              Весели празници

Коментар

Тю,язък ! За интересния материал !
                                https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
                                https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X