Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Центровка на запалване у дома

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Центровка на запалване у дома

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
    Чак пък компютър? Два микрофона, единия на нужното място, другия малко встрани, синфазно, да трепе страничните смущения? Не знам, няма на какво да тествам.
    ЙЕС!!! Само че противофазно, с отделни усилватели за двата, и настройка на усилването на единия. Така с просто събиране на двата сигнала би трябвало да изпъкне тоя на дюзата.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      ЙЕС!!! Само че противофазно, с отделни усилватели за двата, и настройка на усилването на единия. Така с просто събиране на двата сигнала би трябвало да изпъкне тоя на дюзата.
      Зависи къде влизат. както си го представям аз - влизаме в диференциален усилвател, май трябва да е синфазно - единия нагоре, другия нагоре, разлика нула (теоретично). На суматор - противофазно. Все тая, идеята е ясна, въпроса е дали е смислена? Някой навит да пробва? и да има време и дизел де
      О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Паджеровод к'во чака?!
        Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Някой навит да пробва? и да има време и дизел де
          Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
          Паджеровод к'во чака?!
          Имам дизел, но нямам време от други... да не кажа щуротии, а проекти
          Днес например правих "запер на Хулда Кларк"
          Ако не знаете какво е, не ви и трябва...

Коментар

/www.profi.bg/show_product.php?pr_num=903

Коментар

Да, бе! За тая цена...

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                Днес например правих "запер на Хулда Кларк"
                Пак ще кажа "да, бе", ама този път обратно.
                Струва само 89 лв, а както разбирам, мъчиш му се доста...
                И смееш ли да го пробваш на жив човек?

Коментар

Приятели, подкарах си въпросният стробоскоп, но имам проблем. Схемотехниката е със "каквото има в шкафа" - използвах два двойни компаратора LM393, ключов транзистор 2N5401 (имах и разни бц'та из класьора, но на тех им дават 100 милиампера колекторен ток, а моето устройство го направих със 2 светодиода и реших да не ги "изнасилвам" много, за това сложих 2N), а за въпросният "фатален" кондензатор прерових цялата къща 3 пъти, всички кутийки, кашончета, платки и успях да намеря едни 22 пико.
                  Та проблемът се състои във това, че светодиодите светят прекалено слабо, в смисъл - виждам ги че мигат в такт със първа свещ, но като ги държа на 1 пръст от капака на клапаните не могат дори на него да направят точка, камо ли да светнат до шайбата на коляновия вал. Интересното е че докато си мъндърсах пробната платка из коша светодиодите светнаха за момент по-силно и ме съмнява че утечката ми е някъде по "пистите" на пробната платка. Кабелите са ми ок. Авторът може ли да ме насочи към коя връзка по схемата да се насоча в търсене на проблема, защото сега като я гледам на лампа платката от долу всичко си е тип топ, запоено със доста солидни количества тинол. Кой чарк може да ми я прави тая мизерия и като се е размърдал устройството да заработи както трябва. Имам съмненя че е точно проблемния кондензатор или нещо покрай него, но първоначално бях с един 27 пико, който изхвърлих (и при свалянето - счупих) защото отначало светеха постоянно диодите (друга грешка - както и да е), та този новият 22 пико съм си го запоил добре.

Коментар

С 2 светодиода трябва да правиш процедурата в пълен мрак, та да стане нещо. По-скоро бих опитал нещо от сорта на 22, и бих им пуснал максималния ток, който могат да понесат. Изнасилвал съм диоди и с 200mA, че и с ампер. Само трябва да си сигурен че светят за кратко. За да има някякъв фокус, а не да се вижда замазано, май беше някакви микросекунди, или нещо от сорта,
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

От: До: Центровка на запалване у дома

С 2 светодиода трябва да правиш процедурата в пълен мрак, та да стане нещо. По-скоро бих опитал нещо от сорта на 22, и бих им пуснал максималния ток, който могат да понесат. Изнасилвал съм диоди и с 200mA, че и с ампер. Само трябва да си сигурен че светят за кратко. За да има някякъв фокус, а не да се вижда замазано, май беше някакви микросекунди, или нещо от сорта,
                      Става си е с един, стига да не е VQA13. На ярка слънчева светлина наистина не се вижда, но в закрито помещение, тоест гаража, се вижда съвсем нормално.
                      И да, трябва да има някакво време на светене, в смисъл задръжка. Довечера, ако се сетя, ще проверя колко е. Те затова е цирка с тия кондензатори. Иначе самото мигване на светодиода се забелязва и на микросекунди, но не е достатъчно да освети.
                      Има и поне още 10 начина да се направи подобна играчка, като започнеш от едно елементатно 4538 и като свършиш с някой дребен процесор.

Все се каня да закача един мощен, едноватов примерно.

Коментар

От: Центровка на запалване у дома

Микросекундите идват от ъгловата скорост на белега. Ако приемем че двигателя се върти с 800 об/мин, а радиуса на ролката с белега е например 6см, то обиколката му е 37.7см. Белега се движи със скорост 503см/сек, или около 5мм за милисекунда. За да изглежда що годе фокусиран, за времето на светене белега не трябва да минава по-голямо разстояние от половината си ширина. Ако приемем че тя е около милиметър, значи взимаме 0.5мм и от там - време на светене от 100 микросекунди надолу. За да се застраховаме за по-големи ролки, по-тесни белези и/или позамазани и замърсени такива и все пак някакви по-високи обороти, аз направо бих сложил 20-50 микросекунди, като за случая ще наслагам и нужния брой светодиоди, понеже от осветеността пряко зависи колко ще се кьоравиш за да видиш това, което искаш да видиш, пък и диодите вече са евтини. Ако се ползват 12-те волта на колата, то спокойно един мижав транзистор може да обслужва по няколко групи от по 2 или 3 диода, вързани през нужното съпротивление. При тоя режим на светене и тоя никакъв дюти цикъл, съвсем спокойно може да им де пусне двоен на официалния им ток, разбирай 40mA, а аз дори съм правил опити с 200мА и нищо им няма. Те се скапват от прегряване, а не толкова от тока през тях. При тоя режим и мижав дюти цикъл, на практика е невъзможно да прегреят така че да се скапят или да им се скъси живота. В комет продават малки бързи MOSFET-и на ZETEX, например BS170, ZVP2106, ZVN2106, или нещо от сорта. Хем са бързи, хем се управляват лесно, хем имат достатъчно ниско собствено съпротивление че да свършат работа, а прегряването и при тях не е на дневен ред, поради гореизложените съображения.

Коментар

Микросекундите идват от ъгловата скорост на белега. Ако приемем ...
                          Ясно и изчерпателно
                          Само времето за светене сякаш трябва да е малко повече? окото все пак е хитър уред. Според мен е по-важен момента на светване. като ми остане малко време, ще го проверя на практика.

Коментар

...окото все пак е хитър уред...
                            То за хитър - хитър е, но си има физични закони, дето и то не е в състояние да преодолее.

Ама опитай де. Аз някога бях тръгнал да си играя със същото, ама додето се наиграя продадох колата. "датчика" ми беше мрежов коаксиален кабел с метална щипка, дето се защипваше върху кабела на първи цилиндър. "хващаше" сигнала безгрижно. После минаваше през евтин компаратор и управляваше диодче. Бях тръгнал да правя формировател на импулси, че дори и процесор мислех да слагам така че да мога с една врътка да си управлявам закъснението/предверението, както е на по-хубавите купешки стробоскопи и после.... продадох колата.

А на ферозата си правя центровката без стробоскоп. с 2-3 проби/грешки я уцелвам безгрижно.

Коментар

Здравейте, такъв самоделен стробоскоб може ли някой да ми направи, или услужи за Варна. Поздрави Колкото струва за уреда ще си платя или за услугата. Но при "майстори" разбирачи, които да ми дооплескат колата няма да отида, че и кожата ми да съдерат. А за едното използване да купувам нов, не си струва.
                              Това намерих в Елимекс дали ще свърши работа? Цената ме устройва, само да върши работа.
                              http://www.elimex.bg/product/102997/...troboskop.html

Поздрави
                              Последно редактирано от nakatasan; 23-06-17, 13:58.

Коментар

това няма да ти върши работа за центровка, то си мига само

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X