Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за автоматични ел. стъкла

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос за автоматични ел. стъкла

Такам...имам един (по скоро няколко въпроса) аз ел. стъкла
    Онзи ден си сложих на моята каручка ел. стъкла но направих всичко на релета за да не минава ток ана моторчето през ключа за да не се забавя скоростта с времето... да ама сега идва другия въпрос, фабричната инсталация самия ключ има нещо като 2 положения... като го натиснеш леко движи докато не го пуснеш а като го натиснеш доктай и пуснеш прозореца се двига и сваля докрая или докато не му дадеш обратната посока с ключа... Или на реното ни е пък като го натиснеш бутона за кратко и се сваля и двига докрай (или до сменяне на посоката) а като го задържиш си се движи докато не го пуснеш... Та въпроса ми е следния... как да направя това нещо и на моите стъкла, като съм с релета (понеже ако съм с фабричната инсталация може и да стане по лесния начин, само с ключе)... Като самото моторче има само 2 клеми които се обръщат за да се сваля или вдига прозореца
    Моите снимки...
    https://www.facebook.com/Photography.by.Ivanko
    https://500px.com/ivankoo

До: Въпрос за автоматични ел. стъкла

Преди релетата има електроника, която ги управлява. Трябва да я съчиниш и направиш.
    Не се разбира имаш ли това ключе. Може и без него, с две релета с по два отворени контакта и два бутона.
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
      Преди релетата има електроника, която ги управлява. Трябва да я съчиниш и направиш.
      Не се разбира имаш ли това ключе. Може и без него, с две релета с по два отворени контакта и два бутона.
      Цъ.
      Не става баш толкова просто. Блока следи тока на мотора и изключва като стигне до упор. Съшо когато някой натиска нагоре когато стъклото е вдигнато. Не са директно вързани на 12V моторчетата. Има или резистори или по-сложно управление, зависи от колата.
      Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
      Вальо. О888 557Ч7Ч
      Silverado 1.3 i

Коментар

Не е страшно. Не трябва упорито да натискаш бутоните. Нали виждаш кога е отворен или затворен. Преработвах едни джамове без крайни изключватели. Никакъв проблем.

Коментар

Това е схема от Мерцедес. Излиза, че са големи тъпаци.
          Прикачени файлове
          Вальо. О888 557Ч7Ч
          Silverado 1.3 i

Коментар

Значи точно това ми е, че не мога да измисля схемата как да е... Иначе знам какво искам и ао имам схемата ще го направя... ама не съм го учил това и ми е тъмна индия електрониката като действие в схемата Иначе да, трябва фабрично е с изкл. на товар... т.е. стига крайно положение и изкл. няма крайни изкл. по ток става всичко... и ако съм с фабричната инсталация и сложа такова копче би трябвало да стане... но аз направих на релета стъклата и няма как да стане, понеже копчетата ми управляват оперативната верига на релетата а през силовата минава тока на моторчето (а фабрично тока нао моторчето си минава директно през копчетата но от там се губи и мощноста и стават доста бавни стъклата с времето) и за това питам дали има някакъв начин да се направи да е автоматично свалянето и вдиганете (както си е фабрично) но с релета.
            Моите снимки...

Коментар

Не обясняваш както трябва. Има много "ако" и не е ясно какво няма.
              Какво си направил? Имаш по колата всичко за управление на стъклата и само си прекъснал моторите и си сложил релета? Искаш с оригиналната схема да управляваш релета и от там моторите? Или...Давай по-точно.
              Под крайно изключване се разбира и такова по ток. А Мерцедес, за да бъде такъв, няма как да не предложи доста натруфен начин. И какво? Отново виждаме бутони с два превключващи контакта и, след тях, цялата галиматия.

Коментар

Пишеш едно лично с молба на Руси Русев или на Тримата, или на Стоил да ти уредят едно управление и едни копчета и ще ти излезе по-еФтино от самоделките. Английски таралясници на части валяло. На Мерцедес релето е в багажника а копчетата на една платка м/у седалките. На Паджеро релето и копчетата са в шофьорската врата. За другите не знам.
                Искай като ти ги свалят да режат куплунгите на 20 см. и да ти дадът и тях. После по схема.
                Вальо. О888 557Ч7Ч
                Silverado 1.3 i

Коментар

Значи... ел. стъклата си ги слагах аз и аз пусках цялата инсталация... но за да е по-надеждно го направих копчетата да командват 2 релета на всяко стъкло а те вече да обръщат посоката на моторчето...
                  А аз всъщност искам да успея някак да го направя следното.
                  Като натиснеш копчето (на горе или на доло) за време то 0,5с. да с епуска автоматичен режим на прозореца и той да се отваря докато не спре в препядствие или не тигне крайната си точка (т.е. да спира при по-голям товар) но да може междувременно да се спира и с натискането на обратна посока на бутона. А като натисна бутона по-продължително да се движи докато не го пусна,, т.е. да не е автоматично... Така е на доста коли фабрично и ми се иска и аз да го направя така... но с релета.
                  А фабричната инсталация минава товара през бутоните директно и там вече самия ключ е различен, на пежата е като натискаш леко ключа и щом го пуснеш спира. А като го натиснеш силно (то е един вид 2 степенен ключ но с пак с по един контакт на посока) и става автоматично. До колкото съм чел, те са с пластинка в ключа, която задържа веригата и се гаси пак от товар.
                  Общо взето това е кактото имам и каквото ми се иска да стане
                  Моите снимки...

Коментар

Лошо! Туй нЕма как да стане. Освен да ползваш съвета на drukman, ама пак се вкарваш в съмнителна ситуация. Карай си го ръчно и си свиркай.

Коментар

Е да, аз така си го карам... но ме гложе дали не може и автоматично .
                      С един приятел вчера обсъждахме по скайпа и намерихме някакво решение... с две схеми за автоматично вдигане при пуснакане на алармата (схемата я намерихме, в руски сайт разбира се ) и с някакво реле за време, което да ако му се подаде импулс по-дълъг от определено време (0,5с. в случая) да не се задейства и стъклата да си работят нормално, но ако му с еподаде по-кратък импулс да се задейства и при спиране на двигателя в горно положение да гаси реле което ще гаси и самото реле за време... нещо такова... ама остава да намеря схема натаквоа реле... с обикновенно реле за време няма как да стане... трябва да е нещо по-сложно И като гледам накрая ще намеря резултат, ама ще е доста неефективен... така де, обемист и скъп. Понеже ще бъде егати електрониката за нищо, но все пак не спирам да търся някакъв вариант де
                      Моите снимки...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X