Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ремонт на аудио усилвател

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Ремонт на аудио усилвател

    Преди време изгоря и още не съм го оправил, щото приятел ме наплаши, че освен видимото и лесно за сменяне може да има проблем и със захранването. Някой има ли идея как мога да проверя това или да търся майстор да го оправя? Ако можете да ме насочите към някой, който разбира и може да го оправи ще съм благодарен.

  • #2
    До: Ремонт на аудио усилвател

    Ако си нямаш понятие от електроника, ще ти е доста трудно да го отремонтираш, стига дефекта да не се свежда до нещо елементарно.
    В по-мощните усилватели се използва трансфертер който повишава подаваното 12волта напрежение на двуполярно 30волта.
    Дефекта може да е в трансфертера, може и да е в някои от крайните транзистори в усилватела.
    Ако искаш пиши ми на скайпа и прати поне снимка отвътре на усилвателя, дано мога да помогна с нещо

    borislav_dakev628

    Коментар


    • #3
      До: Ремонт на аудио усилвател

      За майстор - най-добре да се ориентираш по марката, вносител, съответно сервиз.

      За самостоятелен ремонт:
      - пробваш да намериш в интернет схема или поне подобие. Ако има добре, ще спести доста чудене;
      - разглобяваш внимателно, оглеждаш какво има вътре, помниш кое от къде е, че после при събиране си е .... мамата;
      - вероятно захранването е отделен модул предвид областта, в която работиш и мощносите Предполагам има набор от поне 3-4 захранващи напрежения, може и повече. В повечето случаи има маркировка за изходните напрежения около конекторите за проводниците. Ако е видимо горяло по-добре не го включвай! Ако захранването може да се тества отделно започни с него. Откачаш го от всичко останало и мериш с уредче дали всички напрежения са на лице;
      - насочваш се към видимо изгорелите компоненти. Целта е установяване на точните им номера/типове и възможностите за закупуването им. Ако е маркова техика може да възникнат трудности с установяването на вида и набавянето на частите;
      - вадиш от интернет спецификации на елементите, които можеш да откриеш;
      - ако нямаш схема се опитваш да си направиш такава - като начало блокова, после по-подробна електрическа. Ако е 2 или повече канала е възможно да има мултиплициране на схемата - една и съща схема на едноканален усилвател повторена колкото пъти трябва за отделните канали.
      - кадърните производители слагат по платките така наречените тестови точки - за контролно измерване на напрежения, честоти и т.н. Добде е да се огледаш за такива ако по платката въобще има маркировка.

      Друг подход е смяна на всичко, което е видимо изгоряло, но понякога води до изгаряне пак. Ако не са скъпи частите става и така, но като цяло не е правилно.

      Ако искаш качи няколко снимки да се ориентираме в картинката

      Няколко въпроса:
      - с какво напрежение се захранва?
      - каква мощност е?
      - колко канален е?
      - има ли яснота за причините за повредата - дошло му е времето, късо на колоните, залят с кола и т.н.

      Ако не ти е спешно може да се съберем някоя събота или неделя да разгледаме какво е положението.
      Последно редактирано от Иван Горчев; 20-04-09, 14:58.
      Аз не вярвам в чудеса!
      Разчитам на тях!

      Коментар


      • #4
        До: Ремонт на аудио усилвател

        Не ми е спешно чак, иска ми се наистина сам да се оправя. Видимо е какво е изгоряло, приятел ми каза и какво точно е и като номер и къде се продава, но каза, че може да има пробелм и със захраването и да го духне пак, та не съм се захванел да го подменя. Инак видимото си е кондензатор, не от най-популярните, но за 1-2 лева ще го купя. Така и не разбрах що изгоря, почна да пуши в един момент и така. Кенууд е, сякаш 2 канала. Ползва се да храни колонките за среди /така купих колата, мога да пренаправя системата да се захранват от цд-то, но е много повече работа из колата, жици и простотии/ та сега съм само на бас и високи и е ужасно. Най-ми допада идеята да си го оправя без майстор, но тестването на захранването взе да ме съмнява и сега незнам, да сменям ли кондензатора или не. Ако е прболема в захранването сигурно ще си иде пак кондензатора и ще трябва 2-ри ако и не нещо по-лошо. Понеже не съм сигурен дали не стана от изсилване или от друго, не искам да експериментирам на колата, пък и вече хич не сработва /пробвах го естествено/. Може или да е било късо, или да съм го пресилил или да му е дошло времето, което ми звучи най-вероятно, щото седеше под седалката на пасажера и като го вадих, там ми се стори бая влажно. Не съм много по тоците, та затуй ми се ще консултация. Ако не ми е по силите, въпреки явната си неприязън към разни майстори, ако могат да го оправят за 10-20 кинта, бих им го дал/но ще си се съмнявам вовеки/, макар и резервиран. За съботата и неделята, казваш кога и съм на лице, обичам с приятели от форума, хем да се запознаемм, хем да почоплим нещо, сякаш това е и душата на тоя форум

        Коментар


        • #5
          До: Ремонт на аудио усилвател

          Ако можеш сложи една снимка на кондензатора. Щом е автомобилен значи е 12 или 24 волта.

          Кондензаторите грубо за 2 типа - поляри и неполярни.
          Полярните имат ясно обозначен + и -. Обърнати горят, гърмят и т.н. Електролитните имат навика да съхнат. Крайният ефект е същият.

          Друга причина да горят е пренапрежение. Според мен това има в предвид причтелят ти. Ако има дефект в захранването може да го е издунил на по-високо напрежение от допустимото.

          Идеята на големите по капацитет кондензатори (какъвто вероятно е твоят)е да "обират" пулцации в напрежението. Колкото повече го силиш, полкова повече ток дърпа. Увеличават се и пулсациите, увеличава се и променливата съставна на напреженеито и токовете през кондензаторите. Това води до заграване. Вероятно това е причината да е изгорял, но докато не се прегледа не може да е сигурно.

          Филтрови кондензарори се поставят паралелно на захранването. Когато изгорят или прекъсват или дават на късо. Ако е дал на късо трябва да е изгорял предпазителят на усилвателя. Най-добре е тестове да се правят с ограничен по ток източник, иначе има риск да стане голяма беля. Недей да експериментираш в колата. Автомобилните акумулатори дадени на късо имат навика да дават едно огромен ток, а предпазителите винаги горят последни!

          Ако имаш възможност сложи няколко снимки.
          Аз не вярвам в чудеса!
          Разчитам на тях!

          Коментар


          • #6
            До: Ремонт на аудио усилвател

            Ето ги снимките...
            Прикачени файлове

            Коментар


            • #7
              До: Ремонт на аудио усилвател

              Колега, това дето го виждам на снимката е някакъв мощен транзистор - вероятно 2SC4064 - http://pdf1.alldatasheet.com/datashe...N/2SC4064.html
              Прилича наистина да се е намокрило от нещо и да е дало накъсо с притискащата го отгоре ламаринка към радиатора. Можеш да пробваш да го смениш и да прегледаш около него другите неща. Това е някакъв импулсен преобразувател ли??...(тази част от схемата). Ако е така и не тръгне - по-добре потърси помощ, щото тия импулсни джиджавки са малко кофти...

              Коментар


              • #8
                До: Ремонт на аудио усилвател

                Както е отбелязал колегата Totko наистина приложението прилича на импулсно захранване. Според мен останалата част от усилвателя изисква напрежения по-високи от автомобилните.

                За щастие платката е еднослойна и лесно може да се проследи кое къде и защо ходи. Като гледам пораженията по транзистора и до каква степен е стопен няма да се учудя ако има и изпарени пътечки на платката.

                Основната платка една ли е или една е захранване, една е усилвателя?
                Също така е интересен и точният номер на оградената с кръгче схема. Щракни и една по-детайлна снимка или го препиши. Това ще внесе известна яснота
                Прикачени файлове
                Аз не вярвам в чудеса!
                Разчитам на тях!

                Коментар


                • #9
                  До: Ремонт на аудио усилвател

                  Пише necmalaysia
                  μPC494C
                  9042R

                  Коментар


                  • #10
                    До: Ремонт на аудио усилвател

                    Това или ще тръгне със смяна на този транзистор или по-добре ходи на майстор , че не е ясно какво още има за смяна .
                    0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

                    Коментар


                    • #11
                      До: Ремонт на аудио усилвател

                      Майстор Краси. Работи до лъвов мост /женския пазар/. Тел: 0889605055. Поправя техниките на много музиканти и дискотеки. В повечето случаи съм доволен от него.
                      Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
                      -----------------------------------------------
                      Питието определя съзнанието....
                      -----------------------------------------------
                      0887770735

                      Коментар


                      • #12
                        До: Ремонт на аудио усилвател

                        Заформиха се хипотези за схемата на захранването. Можеш ли да снимаш долната страна на платката и от къде се подава захранването?
                        Аз не вярвам в чудеса!
                        Разчитам на тях!

                        Коментар


                        • #13
                          До: Ремонт на аудио усилвател

                          Тръгнах днес да го отварям точно за да видя долната страна на платката, но трябва да се махнат и транзисторите и разни други нещица сякаш и ми се стори рисковано да го почвам, има паста под тях, която аз нямам, незнам де... Ако трябва ще го разкостя довечера, че сега нямам време. Чудя се дали да не пробвам наистина да сменя видимо изгорялото и да видя дали ще тръгне и ако не да го мислим...

                          Коментар


                          • #14
                            До: Ремонт на аудио усилвател

                            Този транзистор е в захранващата част .... едва ли е гръмнал само той ...
                            Обикновенно това е следствие!
                            Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

                            Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

                            Коментар


                            • #15
                              До: Ремонт на аудио усилвател

                              Пастата е топлопроводяща. Изчисти я, че цапа гадно. Продава се във всички магазинчета за компютерна техника.

                              На транзисторите може да има изолационни подложки към радиатора или към захващащата пластина. Ако има внимавай да не се скъсат или повредят.
                              Последно редактирано от Иван Горчев; 21-04-09, 13:19.
                              Аз не вярвам в чудеса!
                              Разчитам на тях!

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X