На някой случаино да му се намират КТ864 и КТ865 ? Блъскам си главата с един усилвател с по два транзистора на рамо и два (по един от двата вида) са изгоряли , а никъде ги няма та се чудя с какви да ги заместя . Тъпото е , че ако ги сменям с други ще трябва да сменя четири или осем вместо два .
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Комплементарни транзистори
Свий
X
-
До: Комплементарни транзистори
Нямам. Обаче като потърсих аналозите, гледай на какво налетях:
http://forum.cxem.net/index.php?act=...r&f=35&t=20579
Прочети го, не знам конкретната засада при тебе, обаче явно работата е дебела.
Коментар
-
Моя "Корвет 100У-068С" стои разглобен от 2 месеца в кухнята. Всичко е здраво, а не свири. И двете стъпала избиват + на изхода. Имат по 6 такива крайни. Преровил съм все руски форуми и ефекта е една камара справочни данни, една кофа сменени кондензатори и неработещ усилвател. Някъде трябва да имам резервна двойка транзистори. На времето горя едното съпало и си купих доста когато намерих след една година обикаляне. Ако не намериш ще ти ги пратя. По моя въпрос имам пълната документация на усилвателя. По-качествен звук не бях чувал на времето, а по сложен усилвател не съм ремонтирал. Интересното е, че дефекта се е появил от седене, а не е следствие от друго. Руснаците споменават, че с времето се изменяли параметрите на едни други тр. в стъпалото КТ3102ВМ. При мерене дават, че са редовни. Не съм пробвал да ги сменя. Барк 50 е същия усилвател, но с доста по-ниски параметри и друга схема за вътрешен пазар.Последно редактирано от Myyy; 21-03-09, 01:57.Aкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!
Коментар
-
Подбери двойките на стъпалата с еднакъв коефициент на усилване, иначе няма оправия. И тока на покой трябва да е около 100-150 мА, доколото си спомням. Аз някога се сблъсквах с подобен проблем със самоделни крайни стъпала със 741 в режим на късо и KD 502/2N3055 за крайни."Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
Неизвестен мъдрец
Коментар
-
Тези специално си работеха прекрасно до скоро. След една-две години "безрабодстване" вече не работят и двете стъпала. Стъпалата са Клас А и работят с доста по-голям ток на покой. Имат много ниско КПД и много малки изкривявания 0,007% при диапазон 10-70000Hz при неравномерност 1,5Дб. При това е произведен 91 година. За мен това е съветския ХИ-ФИ връх.
При разкачане на предкрайните всичко влиза в норма и защитата се възстановява.Aкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!
Коментар
-
В такива случаи, обикновено трябва да се уцели токът на покой, а не конкретния екземпляр транзистор. Съвпадението на транзисторите по параметри не е толкова важно - все едно, при стареене и при промяна на температурата те ще се държат различно. Даже и в различни области от характеристиките се разминават доста.
Идеята за подбор на комплементарни транзистори е от германиевите времена. Силициевите PNP и NPN транзистори са толкова различни по технология и по поведение, че може да си подбираш, подбираш, подбираш... а може и да си направиш схемата да не зависи много от това. Фабричните би трябвало да са такива.
С тока на покой пък, е компромис. Обикновено го има написан на схемата, и обикновено има закъсен някъде резистор от 1 ом, който да разкачи човек, за да си измерва на воля. Ако не е написан, мъка. С малък ток на покой не свири добре, с голям - грее.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнениеНямам. Обаче като потърсих аналозите, гледай на какво налетях:
http://forum.cxem.net/index.php?act=...r&f=35&t=20579
Прочети го, не знам конкретната засада при тебе, обаче явно работата е дебела.
Не разбирам руски , но според това , което разбрах MJ15003/4 трябва да ми свършат работа , та дори и по един на рамо за което още се чудя дали да е по един или 2 .
Първоначално публикуван от Myyy Преглед на мнениеМоя "Корвет 100У-068С" стои разглобен от 2 месеца в кухнята. Всичко е здраво, а не свири. И двете стъпала избиват + на изхода. Имат по 6 такива крайни. Преровил съм все руски форуми и ефекта е една камара справочни данни, една кофа сменени кондензатори и неработещ усилвател. Някъде трябва да имам резервна двойка транзистори. На времето горя едното съпало и си купих доста когато намерих след една година обикаляне. Ако не намериш ще ти ги пратя. По моя въпрос имам пълната документация на усилвателя. По-качествен звук не бях чувал на времето, а по сложен усилвател не съм ремонтирал. Интересното е, че дефекта се е появил от седене, а не е следствие от друго. Руснаците споменават, че с времето се изменяли параметрите на едни други тр. в стъпалото КТ3102ВМ. При мерене дават, че са редовни. Не съм пробвал да ги сменя. Барк 50 е същия усилвател, но с доста по-ниски параметри и друга схема за вътрешен пазар.
Ако не ти трябват ще ми спестиш глупостите с преправянето , но не е проблем и да сложа MJ-та .Ако не можеш да намериш КТ3102ВМ тук има http://vikiwat.com/search.php?mode=search&page=1 мога да ти ги пратя магазина е в Пловдив .Последно редактирано от cveti; 21-03-09, 16:14.0 8 9 8 4 8 1 3 3 0
Коментар
-
Извинявам се за късния отговор, но не съм влизал във форума поради лични ангажименти.
Ако не е добре стъпалото с MJ-тата, ще ти пратя оригиналните. Така или иначе моя усилвател чака за друг ремонт. В момента нямам време да му обърна внимание.
Благодаря за предложението, но когато го почна пак, ще поръчам през нетаAкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!
Коментар
-
864-ки има тук:
http://www.electroninvest.com/shop/s...s=кт864&ot=0
Ама, щом си сменил - добре си направил. Новите, ако са читави, е не ментета, в общия случай са по-добри. В конкретната схема - не знам.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар