Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Използване на ключ-маса

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Използване на ключ-маса

Първоначално публикуван от ribaro Преглед на мнение
    Колега, както казах този ключ съм го монтирал като стандартен ключ-маса. На минуса на акумулатора. Да мога да гася централно всичко в случай на авария. Така и не ми се рискуваше да го слагам на плюса на лебедката, въпреки че параметрите които ти даваш за него ми изглеждат достатъчни и за него.
    Имам същия (на вид), закупен от Падок (http://www.paddockspares.com/pp/OFF_...or_Switch.html). Въпроса ми е следния (ще се радвам ако някой сподели мнение): мога ли да ползвам този ключ (прекъсвайки минуса на акумулатора) в момент, в който стартера върти? Знам, че в този момент тока е голям, но ако ключа е предвиден за пик от 700-800А би следвало да няма проблем? Дали ще възникне проблем с електрониката (компютрите) при пика съпровождащ изключването?

И по този повод, защо не може да се изключва плюса на акумулатора при запален двигател? Мисля, че четох някъде из форума такова мнение. Важи ли това и за минуса?
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от nikidd; 20-01-09, 11:22.

До: Използване на ключ-маса

При въртене на стартера, но незапалил двигател би трябвало да може да изключиш масата(-), след запалване обаче, алтернатора ще храни с ток системите и прекъсването на (-) към акумулатора би трябвало да не доведе до нищо Битува мнение, че алтернаторите горят при откачане на (+) при работещ мотор....аз съм го правил и за сега няма проблеми друга тема на разговор е това ако е съпроводено с попадане на (+) на маса(-)...тогава си е обикновенно "късо" със съответните последствия
    0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
      ... попадане на (+) на маса(-)...тогава си е обикновенно "късо" със съответните последствия
      При попадане на + към - и при откачен акумулатор, имаме чисто изгасване на двигателя без последствия.

Това, разбира се, при положение, че не са настъпили вредните последствия още при откачането на акумулатора. Някои коли го търпят, други - не. Един кондензатор от аудио-уредба решава въпроса.

Коментар

Откачал съм + на работещи коли за малко и никога нищо не е ставало. Правил съм го и на коли бъкани с електроника. Не казвам, че е правилно, даже напротив- от много места съм чувал, че може да се прецака нещо по момпутара или зареждането на алтернатора. Както писах и в другата тема по лодките имаме такива ключове. Най честата причина да спре алтернатора да работи е изключването на + при двигател работещ на обороти за по дълго време. Някои ми го обясни по следния начин- При откачане на + енергията произвеждана от алтернатора не отива до акумулатора, тази енергия се превръща в топлина и стопява някакви диоди в алтернаторчето. Явно като го правим на колите ни спасява това, че мотора работи на ниски обороти и е прекъснат +са за малко време.
        Малко уточнение- по лодките двигателите са дизел, не знам дали има някакво значение, за алтернатора не, ама за паленето и гаснене със сигурност.
        https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

А, той всеки проблем по електрониката може да се сведе до топлина, отделена на неправилното място в неправилното количество.

Иначе работата е по-проста: алтернаторът е доста бавен в регулирането си, а доста бърз в повишаването и понижаването на изходното напрежение. Примерно от 5 до 40 волта, макар че средно ще е 14 или колкото там трябва. Като му сложиш акумулатор, всички изменения на напрежението ще са достатъчно бавни, за да работи регулацията нормално.

Като няма акумулатор, тези 40 волта или повече волта, макар и за кратко, могат да изпукат нещо.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X