Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Opel Omega B 1997г. Какво напрежение държи?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Opel Omega B 1997г. Какво напрежение държи?

Значи приятел има Opel Omega B 2.0 8V бензин 1997г. Напрежението на акумулатора, което държи при запален двигател и акумулатор на 2 месеца е 14.7, на моменти 14.78V. Казах му да я закара на жичкаджия, да и проверят елтернатора/регулатора, и от там твърдят че всичко е наред, и си имала защита, дето изключвала на 14.9V

Според това, което аз знам, напрежението не трябва да надвишава 14.4-14.5V.

Проблема е че акумулатора лекичко кипи - хвърля по малко киселина. Според мен презарежда, но може и да не съм прав.

Колата е с климатик - алтернатор 120А според това, което намерих като информация. Регулатора е на BOSCH, и пише че е 14V, със "Set point" 14.5V, което би-трябвало да му е защитата, демек максималното напрежение.

Та, ако някой има такова возило, би ли могъл да премери какво напрежение му държи? Ще съм много благодарен.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

До: Opel Omega B 1997г. Какво напрежение държи?

Така е. 14.4-14.5 е максималното напрежение на заряд. Возилото е без значение.

Коментар

Както съм писал по-горе, това го знам.

Питам дали някой, ако разполага с такова возило, може да го измери. Просто за сравнение. Не ми се дават без да знам предварително един 50-ина лева за регулатор, за да му го докажа. Според мен има нещо нефелно и напрежението е високо.

А и проблема не е само в 14.7-те волта. Често регулаторите, като работят на границата, на моменти имат и по-големи пикове. Обикновено виновника е ценеров диод вътре, който е тръгнал да свършва и шуми, както и има леки скоци в напрежението на моменти. На място и на студено обаче няма как да преценя, а вътре няма къде да вържа мултицета, та да и направиме едно кръгче.

Изгори 2 ксенонови баласта за 2 дена. Единия за 2 часа, другия за 5 часа. А със същите баласти аз карам вече втора година. Имам и на 3-те си возила, и нямам грам проблеми.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Добре ли е замасен генератора, двигателя?

Коментар

Няма признаци за нередности. Няма корозия. Бутах и размествах кабели. Не мръдва грам. Напрежението го меря върху акумулатора при включен двигател. Може да е по-ниско, но не и по-високо от това на алтернатора, каквито ще да са силовите връзки. Другите изглежда са в ред. Бутах, дърпах, човърках с отверка, все така. При включване на де що има по колата, пада на 14.4, ама разбирай къси, дълги светлини, халогенки, климатик и реотан на задното стъкло и май огледалата. Не сетихме само и запалката да натиснем. Ако имаше нещо нередно по силовите връзки, щеше да падне повече. И тия 14.4V при всички включени консуматори, ги държи на празен ход, на всичкото отгоре. Явно проблема не е нито в диоди, нито в четки.

Коментар

Има разни "умни" регулатори, които в началото (след запалване) пускат по-високо напрежение (15-15.5) и след около минутка го свалят на 14 +/- 0.2.

Има други умни регулатори, които на студено правят даже до 16 волта (трябва да е примерно -28 градуса или да е повреден термодатчика)

Всяко едно от тези неща може да е.

Накрая, каквато и да е схемата, 12-волтов оловен акумулатор с напрежение трайно над 14.4 волта кипва. Ако е много топло, кипва и при по-ниско напрежение.

Коментар

Регулатора е най-обикновен, тъп, класически, или както искаш го наречи. Чакахме я повече от 30 минути. Загря напълно. Напрежението не мръдна и с 0.02 волта. 14.7V, и толкоз.

Единствено при подаване и отпускане на газта мърда леко - в границите 14.60 - 14.78.

Общо взето регулатора се дъжи желязно, като изключим напрежението му. Чаках за пикове и други такива - нищо. Мултицета ми е с барче отдолу. Седи като замразен.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                Регулатора е най-обикновен, тъп, класически, или както искаш го наречи. Чакахме я повече от 30 минути. Загря напълно. Напрежението не мръдна и с 0.02 волта. 14.7V, и толкоз.

Единствено при подаване и отпускане на газта мърда леко - в границите 14.60 - 14.78.

Общо взето регулатора се дъжи желязно, като изключим напрежението му. Чаках за пикове и други такива - нищо. Мултицета ми е с барче отдолу. Седи като замразен.
                Всичко е ясно. Сменяй регулатора.

Има една малка възможност за внасяне на грешка - ако силно натовариш възбудителната верига, трите малки диода ще клекнат. Но пък, какво ще я натовари?

Коментар

Еми, явно ще се сменя. Дано от някъде намеря нещо под 50лв.

Коментар

Какво значи "класически", да не е механичен?

Коментар

Електронен, на самия алтернатор закрепен. На BOSCH.

Коментар

Пробвахте ли да му зачистите контактите?

Коментар

Откачах, закачах, човърках, същото. Все едно не съм го пипал изобщо. 14.7, и толкоз.

Коментар

Не говоря за куплунга а за връзките вътре в генератора.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X