Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Заземяване на къща

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Заземяване на къща

    Незнам дали е точното място за темата, но ми се налага да ползвам сигурна и самостоятелна земя. Как се прави при положение, че има само 2 кабела идващи от стълб и цялата инсталация и таблото са за смяна...

  • #2
    До: Заземяване на къща

    Забиваш един или няколко заземителни кола в близост до къщата (поне на 2-3 метра от нея) и викаш някой който може да ти го измери.
    Забиваш колци докато стане под 10 ома (може и по-малко ако имаш някакви специални изисквания).

    Ако е хубава почвата (чернозем, глина и т.н и няма много камъни в нея) може да се постигне и с един кол.

    Друг вариант на заземителните колове са поцинковани ламарини с определена площ, но трябва да се копае, за да се зарови по-дълбочко.

    Абе дай повече инфо, защо ти е отделно заземление.
    Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
    LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
    Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

    Коментар


    • #3
      До: Заземяване на къща

      Занимавам се със звук и искам да пусна земя отделно за студиото. Реално мога и да не се занимавам с останалата част от инсталацията и да си направя само 1 отделна, но си стува да се ремонтира старата за цялата къща и да се пусна бойлер. Имам 1 особенно чувствителен уред, който се разбръмчава от най-малкото смущение, а и навсякаде инсталациите са занулени, а не заземени или с ощча земя за много потребители. Реално за 1 къща със студио най-добре би било да направя 2 отделни независими инсталации за да ми е мирна главата. Принципно замерването е тънката част, която ми обягва инак последните данни за студийно заземяване са с прът от благотроден метал, поне позлатен с дължина около 10-11 метра /смятат го съвсем точно спрямо незнам и аз какво/. Та аз няма да издребнявам, но се чудех меден няколко метров прът ли да ползвам или какво. Тези заземителни колци, от какво са направени, колко са големи и т.н.?

      Коментар


      • #4
        До: Заземяване на къща

        Най-често са от поцинкован винкел, който забиваш колкото може по-дълбоко, на възможно най-влажното място. Няма да сбъркаш, ако полееш почвата около него със солена вода.
        "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

        Коментар


        • #5
          До: Заземяване на къща

          Не знам това от къде си го чул за заземления с благородни метали и т.н и дължини по над 10 метра, ама аз таквоз нещо не съм виждал да се направи.

          Принципно е хубаво заземлението да е от благородни метали, което му осигурява дълговечност от 50-100 години, но цента му е много дебела, пък и е ценово неефективно да мислиш за 100 години напред (ама знам ли те може да имаш и такива планове).
          Масовата практика е заземителни колци с дължина 1.5 до 2 метра поцинковани със заварена за тях поцинкована желязна шина обикновено 40х3, които се продават по големите складове за метали или по някои железарии (например се сещам за Ташев-Галвинг, вчера гледах че има). Много в важно поцинковането да е горещо (истинско), а не галванично. Галваничното издържа 1 календарна година и след това нямаш заземление, другото около 10-15 години.

          Между другото всички колове, които се забиват при изнасяне на таблата са галванично поцинковани (за замазване очите на клиента, че има заземление).
          Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
          LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
          Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

          Коментар


          • #6
            До: Заземяване на къща

            Дам, те ще искат да го изнасят в 1 момент, но това пак касае само основната част на къщата, аз искам да пусна съвсем самостоятелна отделна земя. За поцинковането, как се различават 2-та вида на вид или как да позная какво копувам. Няма ли начин да се направи нещо от медна тръба? Само незнам как трябва да се хване към кабел, скоба достатъчно ли е или да се запои/или друго/? А и спец. кабел трябва предполагам или може и с нормален многожилен?

            Коментар


            • #7
              До: Заземяване на къща

              За кабела - обикновен. Става и многожилен и мостов. Само да е над 1.5 кв.мм. Трябва да е свърсан със всички заземителни клеми на контактите. Добре ще е в този кръг да не включваш отоплителни и подобни уреди.
              Въпросните заземителни пръти е най-добре да са близо до заземяваното помещение, но не по-близо от 2.5 метра до стената на сградата. Така се избягват флуктуационните токове, които биха причинили електрокорозия на металните детайли на сградата.
              Помисли си за разделителен трансформатор, за компенсиране на потенциалната разлика, която би се получила между двете заземявания. Пресметни си колко мошност ти черпи апаратурата, удвои и си поръчай. Ще излезе малко пара, но ще предотврати доста проблеми (като изгорели устройства например). Така съм горил компютри - грозна гледка!
              Това се сещам към момента. Въпроси ?

              Коментар


              • #8
                До: Заземяване на къща

                Аз,като по-старо куче(на години) да кажа :Как е по книга - копае се яма,поне 1.5-2 м.На дъното се сипва сол-поне 10-15 см.В ямата се слага заземителния кол - никакво желязо,никакъв цинк.Представлява меден прът,заварен или с меден електрод(като едно време) или на ВИГ,към медна плоча,поне 10 мм дебела.като се пусне колът,се засипва и утъпква със смес от пръст и сол и накрая обилно се полива със солена вода.Връзките са само заварки или спойки с месингов припой и боракс-никакъв калай или припои на калаено оловна основа.Наистина струва пари,но зависи апаратурата която ще пазиш с каква стойност е.Може и да си струва.
                Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                имат право да гласуват на избори.

                Коментар


                • #9
                  До: Заземяване на къща

                  Апаратурата е плаващо понятие и зависи от много фактори.
                  Имам обаче и 1 чифт РА колони, активни с мощност 1.3 кВ всяка. Та те са най-капризни и бръмчат здраво щото без реална земя всички уреди почти са вързани със балансирани кабели/демек за 1 канал моно се ползва + - щит, а не само + и -/. Цялата работа се проваля много сериозно ако не е заземено, а набързо занулено. Получава се така наречения Ground Loop, постоянен бръм Има много "пинизи", които се прилагат, набързо но неприятни и опасни.. Не е проблем за по-слаби тонколони, но по-силните го усилват до неприятни за ухото нива. С 2 думи решавам си проблемите с 1 самостоятелна земя. Щото пък, ако не е самостоятелна пак се ловят много смущения, а и апаратурата работи по-стабилно ако е разделена и за UPS и т.н. дълга тема, но понеже никаде няма адекватна земя за нуждите ми съм решил да си го направя сам.
                  Много ми допада това с дупката солта и медта, но не съм сигурен за размерите и, предполагам трябва да е масивно парче, а тръба. Каде се правят такива заварки, някой знае ли?

                  Коментар


                  • #10
                    До: Заземяване на къща

                    Както изглежда, трябва ти сигнална, а не защитна земя. Това значи, че може да използваш само дебел кабел (6-10 кв. мм) с медна плоча на края, без колци и шини.

                    Без копаене, обаче, не става. Солта и водата си трябват.

                    Мерене -
                    ако не ти трябва за сертификация, просто копаеш две такива на няколко метра едно от друго. Измерваш между тях.

                    Коментар


                    • #11
                      До: Заземяване на къща

                      Тя ще има лека защитна, но предимно сигнална функция да, за останалата част от къщата ще трябва защитна, но пак се съмнявам да е много с електроуреди + бойлер. Отоплението не е на ток, евентоално 1 климатик...

                      Коментар


                      • #12
                        До: Заземяване на къща

                        Използвай си я само за аудиоапаратурата. Свържеш ли я някъде към нулата, че тръгнат такива токове, че пак ще имаш брум.

                        Коментар


                        • #13
                          До: Заземяване на къща

                          Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
                          Тя ще има лека защитна, но предимно сигнална функция да, за останалата част от къщата ще трябва защитна, но пак се съмнявам да е много с електроуреди + бойлер. Отоплението не е на ток, евентоално 1 климатик...
                          Значи дебелата. Другата си я направи за звуковата апаратура, за да не ти бръмчи.

                          Коментар


                          • #14
                            До: Заземяване на къща

                            Най-доброто заземяване от евтините е поцинкована кофа пълна с морска сол и закопана на 2-3 метра дълбочина. За дръжката и предвидливо е вързан меден многожилен кабел или медно телено въже. Мястото където е закопано това съкровище е хубаво да се препикава редовно за подобряване на проводимостта на почвата. Така го предвиди, че да не мирише през някой прозорец. Ако е под капчук също е добре, но трябва редовно да солиш с пакета отгоре. Подобно заземяване издържа 10 години на сграда с доста специално оборудване около 20 киловата. Става въпрос за УКВ и релейни станции. Предвидената за целта медна плоча беше трансформирана в бири и мезе за доста голям период за целия обслужващ персонал .
                            Aкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!

                            Коментар


                            • #15
                              До: Заземяване на къща

                              Провери във фирмите които предлагат компоненти за изграждане на гръмоотводни инсталации. Някои от тях използват за набиване в земята колове от неръждавейка, като са така направени, че могат да се наставят при нужда от забиване на по-голяма дълбочина.
                              Не чета коментари и не отговарям на такива.

                              И коментаторите...

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X