Привет.
Имам въпрос към знаещите (а тук със сигурност има такива)
Как се запояват лед диоди, как се избира резистор за тях.
Въпросите възникнаха покрай смяна цвета на осветлението в киата (копчета, управление на климатик и тн)
По управлението на климатика съм сменил само диодите SMD3528 оригинално светещи в зелено, новите - червени, без да пипам съпротивленията.
В бутоните обаче се оказа, че диодите са различни, за това там ползвах пак диод 3528 и съпротивление 1k ом
Всичко свети и предполагам, че не съм допуснал фатални грешки.
В нета има доста калкулатори за съпротивления и мисля да вършат работа. До тук всичко е добре...
Идва обаче същинския въпрос.
Как да запоя диод 5050
тук има повече "крачета" и поне за момента не успявам да се сетя какво съпротивление да ползвам и как точно да го вържа (запоя де)
Нека почнем от връзване на самостоятелен диод, че е по лесно, условията са като за в автомобил, тоест на около 14в.
Пък след това ще се радвам и на едно пояснение как да си направя групи от по 3 такива диода, с какви съпротивления да ги вържа и как.
ето и схематично представяне на диода с номерация на крачетата. Ако е възможно да обясните по начин, достъпен за един дърводелец отскоро хванал поялника 
Благодаря на отзовалите се.
Предполагам, че тази тема ще е полезна и за други любопитни като мен.
Имам въпрос към знаещите (а тук със сигурност има такива)
Как се запояват лед диоди, как се избира резистор за тях.
Въпросите възникнаха покрай смяна цвета на осветлението в киата (копчета, управление на климатик и тн)
По управлението на климатика съм сменил само диодите SMD3528 оригинално светещи в зелено, новите - червени, без да пипам съпротивленията.
В бутоните обаче се оказа, че диодите са различни, за това там ползвах пак диод 3528 и съпротивление 1k ом
Всичко свети и предполагам, че не съм допуснал фатални грешки.
В нета има доста калкулатори за съпротивления и мисля да вършат работа. До тук всичко е добре...
Идва обаче същинския въпрос.
Как да запоя диод 5050
Нека почнем от връзване на самостоятелен диод, че е по лесно, условията са като за в автомобил, тоест на около 14в.
Пък след това ще се радвам и на едно пояснение как да си направя групи от по 3 такива диода, с какви съпротивления да ги вържа и как.

Благодаря на отзовалите се.
Предполагам, че тази тема ще е полезна и за други любопитни като мен.
Коментар