Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се запоява SMD LED диод

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Как се запоява SMD LED диод

Привет.
    Имам въпрос към знаещите (а тук със сигурност има такива)
    Как се запояват лед диоди, как се избира резистор за тях.
    Въпросите възникнаха покрай смяна цвета на осветлението в киата (копчета, управление на климатик и тн)
    По управлението на климатика съм сменил само диодите SMD3528 оригинално светещи в зелено, новите - червени, без да пипам съпротивленията.
    В бутоните обаче се оказа, че диодите са различни, за това там ползвах пак диод 3528 и съпротивление 1k ом
    Всичко свети и предполагам, че не съм допуснал фатални грешки.
    В нета има доста калкулатори за съпротивления и мисля да вършат работа. До тук всичко е добре...
    Идва обаче същинския въпрос.
    Как да запоя диод 5050 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:led5050.jpg
Прегледи:1
Размер:147.6 КБ
ID:6121969 тук има повече "крачета" и поне за момента не успявам да се сетя какво съпротивление да ползвам и как точно да го вържа (запоя де)
    Нека почнем от връзване на самостоятелен диод, че е по лесно, условията са като за в автомобил, тоест на около 14в.
    Пък след това ще се радвам и на едно пояснение как да си направя групи от по 3 такива диода, с какви съпротивления да ги вържа и как.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:5050_smd_led_soldering_white_with_epistar_chip_in_16_20lm_7944_1.jpg
Прегледи:1
Размер:44.9 КБ
ID:6121970 ето и схематично представяне на диода с номерация на крачетата. Ако е възможно да обясните по начин, достъпен за един дърводелец отскоро хванал поялника
    Благодаря на отзовалите се.
    Предполагам, че тази тема ще е полезна и за други любопитни като мен.
    I'm not Lost, I'm Discovering !

088 три 3 четири 0 94 нула - Филип

От: Как се запоява SMD LED диод

Според последната схема 135 на късо и там подаваш +
    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
    Анатолий Пейчинов o8875о9815
    https://dvrbg.com/

Коментар

Ако трите светодиода показани на картинката, са различни като цвят, е задължително да използваш токоограничаващ резистор за всеки от тях.
      Стойностите на резисторите също трябва да се изчислят индивидуално за всеки.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

А ако са в един цвят и искам да ги третирам като един светодиод? Правя мостчета между 2-3 и 4-5 ?

Коментар

Това са три диода в един корпус. Свързани последователно изискват нещо като 9 волта и какъвто пише в документацията ток, примерно 20ма. Което ще се уреди с 270 ома резистор.
          Имай предвид че при такава схема на изключен двигател ще светят ЗНАЧИТЕЛНО по-слабо (примерно тройно).

Ако ги свържеш в паралел ще постигнеш същото със 180 ома резистор и ще грее доста повече, но пък по-малко ще зависи от напрежението.

Коментар

SMD3528 е по-скоро размер, но ако са като тези ето тук.
            Те са за 20мА номинален ток (както и 5050 който е три диода в един корпус).
            Значи ако ги свържем последователно т.е съединяваме (2-3 и 4-5) и последователно резистор:
            - ако са сини/зелени/бели - 240-270 Ом .
            - ако са червени/жълти - 390 Ом .
            Ако слагаш за всеки диод в корпуса отделен резистор (паралелно свързване) - 560 Ом/0.25W за сини/зелени/бели, 620 Ом/0.25W за червени/жълти.

Резисторите са различни според цвета, поради различния пад на напрежение в права посока.
            Сметките са при работещ двигател (предполагаемо основният им режим на работа) и 14.4V номинално напрежение от генератора.
            Може да използваш по-големи резистори - ще светят по-слабо.
            Не се препоръчват по-малки - повишеният ток ще им съкрати живота.
            Ясен е написал за предимството и недостатъка на последователното и паралелното свързване.

Силата на светене е субективна - различните цветове светодиоди излъчват различен светлинен поток, а окото е с различна чувствителност за цветовете.
            Най-добре експериментирай с един светодиод и си подбери оптимален резистор, така че да не ти вади очите нощем и да се вижда добре денем.
            Последно редактирано от Anyuser; 24-10-16, 22:28.
            Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Коментар

Много благодаря.
              В момента в който започнах да разглеждам 5050 като три отделни светодиода и нещата ми се проясниха значително [emoji1]
              Другия размер който си цитирал (352 ми е по удобен за работа. Такива сложих и в копчетата по таблото и резултата ми харесва. макар и от снимката да не личи много - свети в доста приятен червен цвят. До него е стария зелен, който аз лично не харесвам.
              Остана още един въпрос на който не намирам отговор, и той е - има ли посока резистора? Освен че се монтира между + на захранването и анода на SMD.

Коментар

Няма.
                А тези простотии се правят от името на всички ни.
                Даника
                Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Първоначално публикуван от mmtrance Преглед на мнение
                  Много благодаря...
                  Остана още един въпрос на който не намирам отговор, и той е - има ли посока резистора? Освен че се монтира между + на захранването и анода на SMD.
                  Освен че няма посока - може да сложиш резистора и между катода на диода и минуса на захранването - двата елемента са последователно и редът им няма значение, има други съображения (от монтажна гледна точка и възможността за възникване на късо между + и минус на захранването) да се слага между + и анода, но те не са от значение в твоя случай. Важно е анода на светодиода да е към + на захранването.
                  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Коментар

За целите които ползваш резистора,трябва да се съобразиш със мощността му.Инъче резистора освен стойност на съпротивление има около десет други параметъра според предназначението.
                    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                    Анатолий Пейчинов o8875о9815
                    https://dvrbg.com/

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X