На Пежото ми Експерт 1996 г., оня ден без никаква видима причина взе да мига лампата на Airbag (има само шофьорски). Прочетох в нета, че мигането е симптом за грешка - най-вече лош контакт по буксите, разкачих цялата кола и взех да меря всичко подред, но нещата по кабелите изглеждат нормално само съпротивлението на веригата на волана е над 1 Ом, но там самото съпротивление на лентовия кабел е повече. Като единствен потенциален проблем засега виждам следи от наводняване във блока за управление на системата, който е разположен на пода под шофьорската седалка, но там цялата платка е намазана със някакъв лак и може да си е наред. Въпроса ми е дали някой има опит със стари въздушни възглавници и дали е нормално след двайсетина години да си заминават /в нета пишат срок за годност 10 години/ сами? Не съм убеден, че със смяната на един модул или възглавница ще се реши трайно проблема на тези години?! Системата има блок, въздушна възглавница и два пиропатрона на предните колани /които естествено са комплект с целите колани/.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
20 годишен Airbag?
Свий
X
-
От: 20 годишен Airbag?
Стандартните проблеми са лентовия кабел във волана и конекторите на пиропатроните. Щом лампата мига, значи ecu-то работи.
Диагностицира се с Peugeot Planet (pp2000) или DiagBox докато лампата мига.Jeep Grand Cherokee 2.7 CRD
Suzuki Grand Vitara 1.6
LZ1ZPM
-
На моята кола ( А6 ) това беше причината за светеща лампа. Беше влезнала вода през дренажните отвори, точно мокета под предната седалка беше мокър, а там се оказа,че е този модул. Също като при теб беше обмазан, но това не му попречи да се намокри.Първоначално публикуван от Edo Преглед на мнениеКато единствен потенциален проблем засега виждам следи от наводняване във блока за управление на системата, който е разположен на пода под шофьорската седалка, но там цялата платка е намазана със някакъв лак и може да си е наред./.
Оправи се с отваряне, старателно изсушаване и монтаж отново.First Man, then Machine!
Lada Niva
Honda XR 400
Коментар
-
Лентовия кабел го меря 1 Ом при мърдане на волана наляво-надясно не се прекъсва/променя - изглежда наред?! Конекторите на пиропатроните и еърбега са чисти и лъскави. Диагностиката ме притеснява да не кажат сменяй еърбега, пък после пак да мига - сменяй колана и т.н. докато не подменя цялата система на тази барака!Първоначално публикуван от Zarhi Преглед на мнениеСтандартните проблеми са лентовия кабел във волана и конекторите на пиропатроните. Щом лампата мига, значи ecu-то работи.
Диагностицира се с Peugeot Planet (pp2000) или DiagBox докато лампата мига.Honda XL600LM, 1987
Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
Jeep Renegade Trailhawk, 2.0 Multijet 2, 2016
Коментар
-
Следите от влагата са стари - кутията отвътре отдавна е изсъхнала, предполагам и платката с нея, но ще пробвам да позабърша тук-там. Благодаря!Първоначално публикуван от Brazer Преглед на мнениеНа моята кола ( А6 ) това беше причината за светеща лампа. Беше влезнала вода през дренажните отвори, точно мокета под предната седалка беше мокър, а там се оказа,че е този модул. Също като при теб беше обмазан, но това не му попречи да се намокри.
Оправи се с отваряне, старателно изсушаване и монтаж отново.Honda XL600LM, 1987
Коментар
-
Диагностика е силно казано. Airbag ECU-то не помни никакви грешки (освен задействане) и показва само текущо състояние. С pp2000/diagbox може да се провери дали изобщо работи и ако да: на кой пиропатрон се сърди и защо - отворена верига, късо към корпус, късо към +, краш датчик.Първоначално публикуван от Edo Преглед на мнениеЛентовия кабел го меря 1 Ом при мърдане на волана наляво-надясно не се прекъсва/променя - изглежда наред?! Конекторите на пиропатроните и еърбега са чисти и лъскави. Диагностиката ме притеснява да не кажат сменяй еърбега, пък после пак да мига - сменяй колана и т.н. докато не подменя цялата система на тази барака!
Намокрена букса на краш сензора също може да предизвика мигане на лампата.Jeep Grand Cherokee 2.7 CRD
Suzuki Grand Vitara 1.6
LZ1ZPM
Коментар
-
Мерси за инфото! Останах с впечатление, че краш сензора ми е един продълговат цилиндър в блока за управление, а не е отделен елемент? На капака си има стрелка за да се монтира винаги в посока напред?!Първоначално публикуван от Zarhi Преглед на мнениеДиагностика е силно казано. Airbag ECU-то не помни никакви грешки (освен задействане) и показва само текущо състояние. С pp2000/diagbox може да се провери дали изобщо работи и ако да: на кой пиропатрон се сърди и защо - отворена верига, късо към корпус, късо към +, краш датчик.
Намокрена букса на краш сензора също може да предизвика мигане на лампата.Honda XL600LM, 1987
Коментар
-
Полека с това мерене на съпротивление, особено ако е в режим "проверка на верига", че някои въздушни възглавници имат навика да гърмят, при такова мерене
Иначе една диагностика, зависи от ECU-то, може и да има генериран код за грешка, бил от към букси, или от към компоненти, иначе е хвърляне на боб
П.П Най-често е някъде лош контакт, вземете контактен спрей и прогонете всички букси
За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
Honda Dominator 650
088ЧЧ93979-->Борис
0878956Ч38-->Борис
Коментар
-
Колеги не съм "специалист" по еърбеците, но в "другият живот" се занимавах с боеприпаси. По принцип пиропатроните са си "боеприпаси" по тогавашнитестандарти/БДС/ на всеки 6/шест/ години боеприпасите се подменяха с нови. Това го знаят всички ловджий, като и те си подменят боеприпасите с по-пресни....Друг е въпроса в България за пиропатроните на еърбеците, но явно няКОЙ не се е сетил за въпроса...Което не значи, че няма ПРОБЛЕМ......Ама нали сме си в България...
Коментар
-
Във връзка с това !!! след като огледах внимателно , "изкормих" въздухарската възглавница , след което отвъртях и крушката на таблото .Първоначално публикуван от Fipa Преглед на мнение..."По принцип пиропатроните са си "боеприпаси" по тогавашнитестандарти/БДС/ на всеки 6/шест/ години боеприпасите се подменяха с нови." ...
Вече нямам проблеми с еърбека .
Вече няма и еърбек.
Коментар
-
Наистина се оказа нещо по буксите или замасяването на блока което пооправих, защото след сглобяването на всичко лампата миряса! Проблема явно е бил дребен и само затвърди мнението ми за този автомобил като за изключително надежден! Благодаря на всички за помощта!Honda XL600LM, 1987
Коментар
-
Ми то неслучайно в момента Takata сменят амнайсет милиона еърбеци... Взривното вещество в пиропатрона когато стареело на влага и жега си променяло свойствата и при задействане вече гърми със сила достатъчна да пръсне самия патрон на шрапнели...Първоначално публикуван от Fipa Преглед на мнениеКолеги не съм "специалист" по еърбеците, но в "другият живот" се занимавах с боеприпаси. По принцип пиропатроните са си "боеприпаси" по тогавашнитестандарти/БДС/ на всеки 6/шест/ години боеприпасите се подменяха с нови. Това го знаят всички ловджий, като и те си подменят боеприпасите с по-пресни....Друг е въпроса в България за пиропатроните на еърбеците, но явно няКОЙ не се е сетил за въпроса...Което не значи, че няма ПРОБЛЕМ......Ама нали сме си в България...
Спомням си в едно волво което оглеждах си пишеше "сменяй еърбеците на всеки 10 години"...Издъних се на Тюринг теста
Коментар
-
Да, ама не! Проблема пак почна да се проявява от време на време: един път светне, друг път не. Явно ще махам крушката защото нямам нерви да го търся този полтъргайст!Honda XL600LM, 1987
Коментар
-
По-интересно е дали ще намериш отнякъде нови. След първите 10г да речем добре, а след 20 ?Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнениеСпомням си в едно волво което оглеждах си пишеше "сменяй еърбеците на всеки 10 години"...
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар