Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Честотно управление на АС двигател

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Честотно управление на АС двигател

Понеже в тази област съм пълен лаик, викам да попитам пък дано някой да знае и да каже

Питането е следното: имам АС ел. двигател, 4-ри полюсен и честотно управление. При номинални обороти на мотора 1400 до колко е допустимо да се смъкнат и да се работи продължително време с такава стойност - примерно 30-45мин постоянна работа, след това толкова почивка, после пак работа и така 8 часа.

Малко подробности - опитвам се да си подбера подходящ мотор-редуктор, с който да получа диапазон от изходящи обороти посредством честотно. Проблема е там, че предавателните числа са такива, че при номинални обороти на двигателя получавам максимални стойности на търсения диапазон т.е. с честотното ще трябва да регулирам само в минус и не знам колко е правилно и здравословно за работата на електромотора.
    о 88 з 417 оо 4 - Стоян

От: Честотно управление на АС двигател

Не пишеш мощност, но са много скъпи.

http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/...gory/28f8152/1
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от stojan_defender-a Преглед на мнение
      Питането е следното: имам АС ел. двигател, 4-ри полюсен и честотно управление.
      Дай някакви подробности че този (АС ел. двигател, 4-ри полюсен) ?
      Знам, че не съм цвете за мирисане, и характера ми не е златен, ма вчера една черна котка кат ми напрай път и си плю три пъти през рамото, зех да се замислям!

Коментар

При асинхронните двигатели, заедно с оборотите намалява и въртящия момент. Иначе проблем с прегряване едва ли ще имаш - освен ако честотния преобразувател е малко ляв.

Що не помислиш за постояннотоков двигател с контролер - обикновено е по-евтиното решение, само дето четки се сменят.

Коментар

Понеже в тази област съм пълен лаик, викам да попитам пък дано някой да знае и да каже

Питането е следното: имам АС ел. двигател, 4-ри полюсен и честотно управление. При номинални обороти на мотора 1400 до колко е допустимо да се смъкнат и да се работи продължително време с такава стойност - примерно 30-45мин постоянна работа, след това толкова почивка, после пак работа и така 8 часа.

Малко подробности - опитвам се да си подбера подходящ мотор-редуктор, с който да получа диапазон от изходящи обороти посредством честотно. Проблема е там, че предавателните числа са такива, че при номинални обороти на двигателя получавам максимални стойности на търсения диапазон т.е. с честотното ще трябва да регулирам само в минус и не знам колко е правилно и здравословно за работата на електромотора.
          Здравей и от мен, Ясен е прав - при честота под 10-15 Hz въртящия момент пада драстично (зависи все пак от самото задвижване, редуктор и т.н.) но честотния регулатор има Boost функция която компенсира донякъде тази загуба. Имам случаи с Lenze (евтин) мотора да спира а с Danfoss (скъп ) при същите условия да работи без проблем. Зависи от натоварването, но има голяма вероятност двигатела да загрява/прегрява при ниски обороти - просто потока на въздуха от перката на ротора не му стига. Ако ти загрява пробвай да му монтираш отазд на капака подходящ вентилатор, напр от РС. Какъв е честотния който ще ползваш?
          Живей така, че ако утре е последния ти ден, да не е необходимо да променяш нещо днес!

Коментар

То и какъв е двигателя също има значение, ако е нещо от 50-те едва ли ше го прегрее, но ако е нов китайски сметнат без резерви няма да устиска .
            0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Първоначално публикуван от travelling Преглед на мнение
              ...сметнат...
              Оптимист!
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Тук ми задавате въпроси, на които не знам отговорите - за честотното и т.н. Те не са и предмет на моята дейност - друг ще се занимава с тях.
                Мотор-редуктора ще е SEW - за разлика от евтините ленце, мотоварио и т.н. той успява да покрие изискванията ми за високо допустимо радиално натоварване. Ленце(скъпото) пък ми идва с по-големи габарити.

Задачата е кофти като цяло - търся мотор редуктор с изходящи 0.2-0.3 об/мин, голяма радиална сила(>5500N) и малък габарит. А с честотното да получа диапазон от 0.16-0.22 до 0.26-0.4 об/мин
                о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Тук ми задавате въпроси, на които не знам отговорите - за честотното и т.н. Те не са и предмет на моята дейност - друг ще се занимава с тях.
                  Мотор-редуктора ще е SEW - за разлика от евтините ленце, мотоварио и т.н. той успява да покрие изискванията ми за високо допустимо радиално натоварване. Ленце(скъпото) пък ми идва с по-големи габарити.

Задачата е кофти като цяло - търся мотор редуктор с изходящи 0.2-0.3 об/мин, голяма радиална сила(>5500N) и малък габарит. А с честотното да получа диапазон от 0.16-0.22 до 0.26-0.4 об/мин
                  Поздравления за избора на SEW, за изходни обороти от 0,16 до 0,4 е най-добре да избереш мотор-редукторна група с изх.обороти 0.3 - така в диапазона 25-70 Hz двигатела ще работи без никакви проблеми. R/RF, F/FA/FAF/FF или K/KF/KA/KAF моделите с 0,25kW имат момент от 6500-7000Nm, но са куплирани два редуктора един след друг - виж в каталога размерите за типовете от 107 до 137 дали те устройват. Изходната ос на редукторите е ф90-110мм, теглото от около 300 до 450кг . Иначе за 0,25kW двигател и качествените честотни регулатори не са мн.скъпи като варианта input 1x230V/output 3x220V винаги е по-евтин (тогава двигатела трябва да е свързан на "триъгълник"). Ако искаш провери и цените на варианта на SEW с вграден честотен върху самия двигател - серията Movimot. Аз лично не ги харесвам - твърде "орязани" са от към функции в сравнение с конвенционалните модели, ако се повреди е мн.по-проблемна подмяната т.н. - ти обаче ще прецениш кой вариант те устройва най-добре. Ако имаш други въпроси ще се опитам да помагам.
                  Живей така, че ако утре е последния ти ден, да не е необходимо да променяш нещо днес!

Коментар

Така , ако не е много нахално , да попитам и аз нещо по темата . Взех си един струг , български със 220 / 380 мотор 1.1 квт. 947 оборота / Нискооборотен на 5.2 А на амперите пише 5.2 / 3 не знам какво означава . Та мисълта ми е тъй като нямам трифазен ток и също не искам да ми пада мощността на мотора със връзване на триъгълник със разни кондензатори / казаха ми че ще падне около 50 процента от номиналната мощност / . Така логично стигнах до извода , че ми трябва честотен инвертор, даже и ще се регулират лесно и удобно оборотите .
                    Въпросът ми е запознат ли е някой , какъв инвертор , със какви параметри е добре да си купя , каква марка , каква цена е ориентировъчно и от къде ,най важното ,във Пловдив . Просто не съм особено наясно със тези неща и след дълго мислене от ....1 седмица реших вместо да дам 100 лв за връзване със кондензатори или 240 за нов монофазен мотор / който ще е със 1400 оборота / ,да си взема инвертор, и даже да си ползвам също един друг трифазен мотор за лентов шлайф , когато не работи струга .
                    Ако има запознати със това колеги , благодаря ви предварително за информацията .

Коментар

Здравей колега, проверих цените на няколко модела честотни регулатори:
                      1. Danfoss 2,2kW, input 1x230V/output 3x230V + панел - 360лв. с ДДС
                      1.1 Danfoss 1,1 kW, input 3x230 V/output 3x230V. Доставчика твърди, че работи без проблем и при монофазно захранване, може да се напрви тест ( аз лично никога не съм пускал така честотен). Цената е 150лв., няма гаранция, май е бил демонстрационен.
                      2. Yaskava 1,1 kW, input 230V/ output 3x230V , цена 330лв. без ДДС.
                      3. Някакъв китайски, 1,5 kW, input 230V /3x230V output, цена 270 лв. без ДДС. На този въртящия момент пада доста под ( около ) 25 хеца.
                      Ако те устройва някой от вариантите може да поръчам.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X