Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разминаване на показанията за среден разход от компютъра и реалността

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Разминаване на показанията за среден разход от компютъра и реалността

През далечната 2005-а година поради зачестили спорове за разхода на тогавашната ми УАЗ-ка си направих ексел в който започнах да си вписвам всички зареждания с гориво и със СИГУРНОСТ от тогава насам Знам колко ми харчат колите .
    Темата обаче е, че започнах (в последващите коли) да си вписвам и средният разход от компютъра и се шашнах от разликите с реалността. При това почти винаги лъжата е за по-малък разход от 0.31 л/100км до 0.9 в зависимост от модела!
    Та въпроса ми е някой правил ли е подобно "изследване" за неговият автомобил?

От: Разминаване на показанията за среден разход от компютъра и реалността

Да, аз но на газ.
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Този компютър е преди всичко маркетингов ход.

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
        През далечната 2005-а година поради зачестили спорове за разхода на тогавашната ми УАЗ-ка си направих ексел в който започнах да си вписвам всички зареждания с гориво и със СИГУРНОСТ от тогава насам Знам колко ми харчат колите .
        Темата обаче е, че започнах (в последващите коли) да си вписвам и средният разход от компютъра и се шашнах от разликите с реалността. При това почти винаги лъжата е за по-малък разход от 0.31 л/100км до 0.9 в зависимост от модела!
        Та въпроса ми е някой правил ли е подобно "изследване" за неговият автомобил?
        Лъжата не е за по-малък разход, а за повече заредено гориво.
        А и с тези разлики от десети от литъра, направо си идеален.
        Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
        Drag Grand Canyon Daily
        Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
        LZ1JYM

Коментар

Правил съм точни изчисления на всичките ми автомобили от последни 6 години...
          Статистиката ми досега сочи следното:
          1. Опел Астра 1.6 G, Авенсис 1.6 бензин Т22, Мазда6 2.0 бензин 2008, Кашкай 2.0 бензин 2008г, Фиат Добло 2011г / 1.3jtd- разлика под 0.1л/100км зимата, и до 0.2л/100км лятото само в най-горещите дни (явно заради температурното разширение на горивото). При изчисление на един резервоар има разлики до около 0.2-0.3л/100км, които се компенсират с обратен знак при следващо зареждане.
          2. Джип Гранд Чероки 3.0CRD (новия VM двигател) - при еднократни зареждания пълно-пълно се получават отклонения (разлики между БК и изчислена стойност) до около 0.5л/100км въпреки големия резервоар (обикновено зареждам над 80л при пълнене). Но току-що погледнах усреднената статистика за изминати около 8х.км - разликата е под 0.1л/100км... Този ефект го имаше и при горните автомобили, но не бе толкова осезаем. Отдавам го на по-особената система на пълнене на Джипа - няма капачка, а някакви клапи.

Т.е. при всичките ми автомобили досега явно БК показва напълно достоверна стойност, съвпадаща с 'метода на изчислението' (но на база малко по-дълга статистика)...
          Но не и при еднократно зареждане - там явно отклонението на нивото, до което е зареден резервоара и изключването на пистолета е голямо...
          Имайки предвид причините за 'грешка' в БК и при метода на изчислението, за мен БК на горните автомобили винаги показва точната стойност, а разликите са само от количеството заредено гориво при конкретното зареждане (имал съм случай да заредя един от старите автомобили 'до капачката' - колата постоя така 2 минути, 'уригна' се, изплювайки сигурно 200-300мл, и след това сигурно можеше да поеме още поне 2-3 литра (тръбата се виждаше празна много надолу)

П.С. като страничен ефект от тези сметки, оставам с убеждението че бензиностанциите, в които зареждам не лъжат (поне осезаемо) в количеството гориво...

П.П.С: Ето така изглеждат сметките ми за Джип:
          # Trip [km] Quantity [L] Calculated consumption L/100km Board computer L/100km Quantity as per computer [L]
          1 659 72.45 10.99 10.6 69.85
          2 780 84.23 10.80 10.4 81.12
          3 812 82.58 10.17 10.7 86.88
          4 711 78.96 11.11 11.0 78.21
          5 771 73.52 9.54 9.2 70.93
          6 784 83.00 10.59 11.1 87.02
          7 651 71.29 10.95 10.8 70.31
          8 760 83.05 10.93 10.4 79.04
          9 698 84.14 12.05 10.8 75.38
          10 739 83.03 11.24 12.1 89.42
          11 594 55.06 9.27 9.4 55.84
          ОБЩО 7959km 851.31L 844.011L
          Среден разход според изчисления : 10.6962 L/100km
          Среден разход според БК : 10.6045 L/100km
          Разлика между двата метода : 0.0917 L/100km
          Последно редактирано от slowtraveler; 27-08-14, 09:24.
          Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
          Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
            Лъжата не е за по-малък разход, а за повече заредено гориво.
            А и с тези разлики от десети от литъра, направо си идеален.

И това си мислех, но понеже винаги зареждам когато лампата Отдавна сияе , а никога не са ми сипвали повече от обема на резервоара, то май сипват почти точно
            Аз моите замервания ги правя на дълга статистика (от покупката до продажбата на автомобила!)
            Рено Колеос 2.0 дизел автомат: 0.55 л/100км
            Нисан Мурано: 0.31
            Нисан Кашкай 2.0 бензин ръчка : 0.92 Рекордьор!
            Фиат Фримонт 2.0 дизел автомат: 0.82 (само две зареждания за сега, че минава по 900 км с един резервоар)

Коментар

...Нисан Кашкай 2.0 бензин ръчка : 0.92 Рекордьор!..
              Сега погледнах дългосрочната статистика - същия кашкай ми е дал до 0.5л/100км разлика, но предполагам това е поради дълъг престой...
              Просто колата се ползва от дъжд на вятър и зарежда още по рядко (под 7х.км на година, от които има поне 2 пътувания по 1200-1300км)...
              Например гледам заредена догоре на 29.07.2012, а следващо зареждане е чак на 27.10.2012 - т.е. 3 месеца с един резервоар
              Иначе ако се сметне при интензивно каране (например точно тези пътувания по 1200-1300км) сметките излизат с много по-малка грешка...
              Предполагам причината е изпарение, поклеясване на инжектори или нещо подобно...
              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Замери и километрите на километража с ГПС или по друг надежден начин.

Коментар

След 4000 км и 5 зареждания Фримонта стана новият рекордьор . Последните зареждания с по 4-500 км градско показанията на БК се разминават с реалността с близо 2 литра !!! (1.96 и 1.63 - че това при 800 км пробег между зарежданията прави разлика от приблизително 16 литра бензин на един резервоар, това вече е Прекалено!

Коментар

Аз ползвам много удобен App за Android нарича се FuelLog, има си всичко, статистики други разхори и най-хубавото е че телефона е винаги в джоба ми като зареждам

Коментар

Дизелака по-често дава отклонения в разхода...
                      На дъртото БМВ имаше възможност през БК да променяш коефициент, с който да се коригира показанието за разход... Явно за коригиране съобразно уникалните параметри на дюзите...
                      Иначе от доста време ползвам spritmonitor ... Има и андроидско приложение (което пак синхронизира с облака като му се появи възможност)....

Коментар

След 4000 км и 5 зареждания Фримонта стана новият рекордьор . Последните зареждания с по 4-500 км градско показанията на БК се разминават с реалността с близо 2 литра !!! (1.96 и 1.63 - че това при 800 км пробег между зарежданията прави разлика от приблизително 16 литра бензин на един резервоар, това вече е Прекалено!
                        Алекс, поздрави на дядо коледа, като го видиш.

Коментар

Имам обаче теория, защо е толкова голяма разликата, за доказването и обаче трябва да ми се отвори възможност
                          Теорията е, че за разлика от всички други който мерят средният разход за километрите навъртени между ресет-ите на компютъра, тук имам усещане, че има някаква горна граница (да кажем 4-500 километра) и осредняването е за километрите между ресет, ако не са повече от 500 и тогава раликата се изяснява - и двата пъти когато имах голяма разлика съм карал 4-500 км градско и след това извън градско, ако осредняването е било за последните километри то крайният резултат почти не отчита градското от началото Теории какво да ги правиш

Коментар

Или пък е влизала в режими, при които БК не е бил точен (например регенерация на DPF и т.н.)...
                            При мен на единия БК бе натрупало среден разход от закупуване на автомобила - над 14х.км, но при едно рефлашване на компа са ми нулирали разхода
                            (Абе какви коли ползвате - досега на нито една от колите ми не е имало осезателна разлика между БК и изчисленията)...

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                              Или пък е влизала в режими, при които БК не е бил точен (например регенерация на DPF и т.н.)...
                              При мен на единия БК бе натрупало среден разход от закупуване на автомобила - над 14х.км, но при едно рефлашване на компа са ми нулирали разхода
                              (Абе какви коли ползвате - досега на нито една от колите ми не е имало осезателна разлика между БК и изчисленията)...
                              При Диско 3 БК дава само среден разход.И да видиш разлики...
                              Виден столичен ихтиолог

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X