Обява

Свий
Няма добавени обяви.

фризер на брега на язовир

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• фризер на брега на язовир

Здравейте приятели
    Отново идва лято и заедно да потърсим решение на един проблем,който може да
    е от полза за всеки.Какъв е проблема.От няколко години група приятели от цялата страна/около 20-30/ се изнасяме на брега на яз.Доспат,където имаме само един проблем-съхранение на продуктите и охлаждане на напитките.За да реша проблема с липсата на ток миналата година закупих фотоволтаичен панел с мощност 125W на 12v или 8-9АV
    С него зареждам автомобилни акумулатори съответно 75 и 100Аh.След като съм заредил акумулаторите,чрез инвертор 1000w се опитвам да подкарам среден фризер с работна
    мощност 125w=И тук проблем 1.Инвертора се оказа с модифицирана синусуида,която не може да подкарва мотора на компресора и 2.Инвертора забива защото не може да
    преодолее пусковия ток. И тук моля за помощ в следния смисъл:
    Чета,че има UPS си марка APC модели Smart които правят истинска синусуида,която може да захранва мотори.И тук идеята ми е чрез генератор,с какьвто разполагам да задвижа фризера и след като изключа генератора UPS са да продължи да го движи с външен акумулатор 75-100Ah В тази връзка може ли това да стане и евентуално колко време може да го кара.

От: фризер на брега на язовир

На тия твари пусковият ток е около 15 пъти работния. Т.е. с инвертор 1000 вата няма да стигнеш далече, вземи си по-голям. "Модифицираната" синусоида не на всички такива уреди пречи.

APC Smart ще ти свърши работа, ама трябва да си вземеш от по-големите (2200 вата примерно). Те са с 24 волта акумулатори и съответно ще трябва и още соларен панел.

А защо просто не си вземеш нормален къмпингов фризер, който работи на 12 волта?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      На тия твари пусковият ток е около 15 пъти работния. Т.е. с инвертор 1000 вата няма да стигнеш далече, вземи си по-голям. "Модифицираната" синусоида не на всички такива уреди пречи.

APC Smart ще ти свърши работа, ама трябва да си вземеш от по-големите (2200 вата примерно). Те са с 24 волта акумулатори и съответно ще трябва и още соларен панел.

А защо просто не си вземеш нормален къмпингов фризер, който работи на 12 волта?
      Консумацията на амонячният и на компресорният е различна и от там има и разлика в подържаната температура . За амонячният е с разлика от заобикалящата температура а за компресорният каквото се зададе. Аз ползвам амонячен 55 литров на 12 в ,220 в и на газ . За седмица примерно на морския бряг имам редовно студена бира ,вода и достатъчно количество храна за 4 членно семейство .Разхода е една малка бутилка газ . Колко кг е не мога да кажа . Разбира се бирите и водата се допълват в хладилника а не цялото количество. Като знам каква е температурата Доспад през ноща предполагам че разхода ще бъде още по-малък .
      По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.

Коментар

Същия проблем от много години е решен по по-прост начин, а именно: На яз. Ал. Стамболийски, ходим за около 10-на дни и си караме стара фризер-ракла, която е освободена от електро-механичната част. Предварително за няколко дни / седмица/, дълбоко замразяваме бутилки с вода и така замразени и поставени между продуктите, изкарваме без проблем поне седмица, като спазваме някаква поредност на консумация ,предвид трайността на продуктите....и бирите.
        Силата е нищо без контрол.

Коментар

Ясене благодаря за вниманието.
          По темата:В караваната имам хладилник на 12v.Но той само охлажда.
          Аз говоря за компресорен фризер с оглед,че сме 20-30 човека и ни трябва
          нещо по голямо.Идеята е да подкарам фризера с генератор за да преодолея
          пусковия ток, а след това ups а да продължи само за работния ток,ако е възможно

Коментар

maki,
            На Доспат правя бивак и стоя 30-35 дена.
            Ако е за няколко дена имам гениратор,но за 30 дни не ми се мисли за гориво за един фризер.
            Компанийте/приятелите/ се сменят периодично,но бивака е там за всички

Коментар

Първоначално публикуван от STOICHEV Преглед на мнение
              Идеята е да подкарам фризера с генератор за да преодолея
              пусковия ток, а след това ups а да продължи само за работния ток,ако е възможно
              Абе възможно е то, ама ще пускаш генератор всеки път като цъкне термостатът. Т.е. 2-3 пъти на час ако никой не го отваря.

За да свършиш работата просто ти трябва правилният инвертор и по-голям акумулатор. 20-30 човека все ще си съберете стотинки.

Коментар

благодаря за вниманието.
                По темата:В караваната имам хладилник на 12v.Но той само охлажда.
                Аз говоря за компресорен фризер с оглед,че сме 20-30 човека и ни трябва
                нещо по голямо.Идеята е да подкарам фризера с генератор за да преодолея
                пусковия ток, а след това ups а да продължи само за работния ток,ако е възможно.
                Говорим,че бивака е за 30-35 дни.Приятелите се сменят бивака остава .Говорим за
                продължителност и за много месо,бира и други напитки

Коментар

Ясене професията ми е далече от разбиране на ел.нещата.
                  Наблюдавам действието на въпросния фризер при домашни условия.
                  След като напълно е замразен рядко включва.Като го изключа от
                  мрежата не се размразява горе долу цял ден.Мисълта ми е с
                  генератора да го замразя напълно и после само да го пъддържаме да не
                  се размрази.

Коментар

аз имам на газ хладилник и работи идеално и лед прави
                    Grand Vitra ddis 2008
                    SEAT Althea XL tsi 2010
                    Mitsubishi Canter

Коментар

Ясене професията ми е далече от разбиране на ел.нещата.
                      Наблюдавам действието на въпросния фризер при домашни условия.
                      След като напълно е замразен рядко включва.Като го изключа от
                      мрежата не се размразява горе долу цял ден.Мисълта ми е с
                      се размрази.

Коментар

Първоначално публикуван от STOICHEV Преглед на мнение
                        Мисълта ми е с
                        се размрази.
                        Точно това ти обясних че няма да стане чак толкова просто. След като е замразен включва рядко, но ВСЕКИ ПЪТ си иска целия пусков ток.

Коментар

Както каза Ясен, слаб ти е инвертора. За къмпинг цели по-добре да беше избрал газов... По-голям инвертор + още панел или по-икономичен фризер...

Коментар

Има си и амонячни фризери, ама са за други кинти и работят на газ.
                            Питай на този телефон 0888 63 89 50 или 0888 70 52 67.
                            Аз ползвам техен хладилник, дето прави и лед с 41л. вместимост и харчи 7до 9 грама на час газ.
                            Това на Голям Беглик, де. Иначе в къщи бачка на 220 и сега - да студи бирата, че в кухненския ми я гонят!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X