Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какви са допустимите стойности на напрежението

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Какви са допустимите стойности на напрежението

Работя една конструкция в двора от около месец. Заварявам по малко всеки ден с правен електрожен и понеже е доста силин, имам една пръжина (нагревател) с която си маналявам тока. Имам на пружината няколко халки на които си закачам масата и си знам на коя халка с какъв електрод да заварявам. Така с 2,5мм електрод ползвам половината пружина, а ако е вертикал - малко над половината. От една седмица ми се срува доста силен електрожена и в последствие пуснах цялата пружина и пак ми беше доста силен. Така се мъча цяла седмица. Днеска обаче си викам да замеря с мултицета какво напрежение имам в контактите и установих между фаза и нула 250-260 В, а между две фази 420-440В. Според мене това е доста високо напрежение и има опасност за електроуредите ни. Към кодо мога да се обърна? В случай че нещо се повреди от свръх напрежението, ще ми поемат ли щетите от енерго про?
    Не знам до колко е верен мултицета ми, но като си го вземах преди 7-8 години съм мерил напрежението с него и е показвало 223-225В и между фазите 380-385В.
    Предполагам че тези пикове се дължат на ниското натоварване на мрежата, но какво съм виновен аз че предприятията около нас затвориха. Прди 3-4 години имаше 7 предприятия работещи с доста машини и около 3-4000 служители в тях. Сега работи само едно с около 100-150 човека и още едно, наскоро отвори, но е на около км от нас.

От: Какви са допустимите стойности на напрежението

Пиши заявление в местното ЕРП. Да си натаманът трафа 20кв/380в. Там си имат техните си пружини.

Коментар

Не ми остана време да ходя до енергото и да се разправям с тях. Днеска пуснах електрожена и си бачкаше като до преди 15-тина дни (демек нормално както си го знам). Викам си я да замеря с мултицета напрежението. О чудо 221В, 223В и 227В на съответните фази. Явно са си оправили трафопоста.

Коментар

Нормата, ако нещо не са променяли, е 230 +/- 10%. Тоест 207-253 волта. Поне според тоя документ:
        http://old.dker.bg/rules/methodology_8.pdf

Тоест - бил си на ръба на стандарта.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          Нормата, ако нещо не са променяли, е 230 +/- 10%. Тоест 207-253 волта. Поне според тоя документ:
          http://old.dker.bg/rules/methodology_8.pdf

Тоест - бил си на ръба на стандарта.
          Точно такава информация ми трябваше за да знам дали съм прав или не в случая.
          Преди месец и нещо една от изолационните чашки забелязах че е паднала от куката и жицата виси свободно. Партидата беше още на дядо ми на името. Обадих се на аварииния телефон и те веднага дойдоха, сложиха я на място и ми казаха че трябва да подам молба за да ми сменят куката с чашката, понеже това било работа с вишка. Отивам в главния офис и обяснявам ситуацията, но молба може лично от собственика на партидата. След ден отивам със сестра ми и сменихме партидата на мое име. Подавам молба и ми съопщават че трябвало да си заплатя услугата по спиране на захранването на квартала. Пообесних им подробно че става въпрос за кабела след електромера ми и на същата чашка е закачен кабел за улично осветление и те тогава заявиха че след електромера било моя грижа. Разбрах се с големи мъки със служителката че причината за излизане на чашката е кабела на уличното осветление, то и куката на там е изкривета, а не към моята къща. Отговора беше че ще пратят екип, ще ми се обадят преди да започнат работа да обясня на техниците за кое точно става въпрос. Така и не ми се обадиха, питам кога ще дойдат за отстраняване на проблема, провери и ми каза че те още на следващия ден след подаване на молбата са го отстранили. Казах и че е невъзможни, понеже аз от тогава по цял ден съм работил в нас и щях да разбера че е нямало ток. Пуснах втора молба, на която отговора беше че е отсранена повредата още при предната, а куката си стои така крива.
          Та за това ми е писнало да се разправям с тея монополисти. И си правят каквото си искат. Радвам се поне че съм още със стария електромер че не могат да ми надписват сметките. Поне до сега не ми се е случвало. Не знам как още не са ми сложили електронен, на цялата улица до нас са с електронни електромери.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X