Работя една конструкция в двора от около месец. Заварявам по малко всеки ден с правен електрожен и понеже е доста силин, имам една пръжина (нагревател) с която си маналявам тока. Имам на пружината няколко халки на които си закачам масата и си знам на коя халка с какъв електрод да заварявам. Така с 2,5мм електрод ползвам половината пружина, а ако е вертикал - малко над половината. От една седмица ми се срува доста силен електрожена и в последствие пуснах цялата пружина и пак ми беше доста силен. Така се мъча цяла седмица. Днеска обаче си викам да замеря с мултицета какво напрежение имам в контактите и установих между фаза и нула 250-260 В, а между две фази 420-440В. Според мене това е доста високо напрежение и има опасност за електроуредите ни. Към кодо мога да се обърна? В случай че нещо се повреди от свръх напрежението, ще ми поемат ли щетите от енерго про?
Не знам до колко е верен мултицета ми, но като си го вземах преди 7-8 години съм мерил напрежението с него и е показвало 223-225В и между фазите 380-385В.
Предполагам че тези пикове се дължат на ниското натоварване на мрежата, но какво съм виновен аз че предприятията около нас затвориха. Прди 3-4 години имаше 7 предприятия работещи с доста машини и около 3-4000 служители в тях. Сега работи само едно с около 100-150 човека и още едно, наскоро отвори, но е на около км от нас.
Не знам до колко е верен мултицета ми, но като си го вземах преди 7-8 години съм мерил напрежението с него и е показвало 223-225В и между фазите 380-385В.
Предполагам че тези пикове се дължат на ниското натоварване на мрежата, но какво съм виновен аз че предприятията около нас затвориха. Прди 3-4 години имаше 7 предприятия работещи с доста машини и около 3-4000 служители в тях. Сега работи само едно с около 100-150 човека и още едно, наскоро отвори, но е на около км от нас.
Коментар