Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Управление на електромотор за вентилатор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Управление на електромотор за вентилатор

Имам едно старо вътрешно тяло от климатик Хайер 9-ка с проблем в платката. Работи 2-3 минути, нещо не му харесва и спира: прибира клапите и дава заето: Приема единствено команда "power" от дистанционното за рестарт.
    Мен ми трябва за отоплително тяло с вентилатор. Или иначе казано: Бих искал да намеря начин да му управлявам моторчето на вентилатора независимо от платката.
    Става дума за ето това:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCF2041.jpg
Прегледи:1
Размер:95.1 КБ
ID:6016447
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCF2042.jpg
Прегледи:1
Размер:122.6 КБ
ID:6016448

От електричество разбирам умерено: Т.е. електроинсталация на 220 волта съм правил - вече в 3 жилища, а четвъртото е на път. Електрическите проблеми по колата си ги оправям сам.
    От полупроводници не разбирам - само от цели
    Разбрах, че този мотор се командва с честотен модулатор - оборотите се задават с подаване на електрически импулси с определена честота. Ако нещо не го назовавам с правилното име, не ме бийте - толкова си мога. Направата или намирането на такъв модулатор не ми е по силите.
    С ключ-димер за лампи няма да стане - там се реже синусоидата и няма променлива честота. Със спусък от бормашина положението ще е същото.
    Та ако някой може да удари едно рамо... къде с информация... да ме прати при някой който ги разбира тези модулатори...

Имам един вариант, но не ме кефи. В краен случай ще остане той: Ще го вържа към аналогично тяло от климатик - в съседната стая. Да използвам неговия честотен модулатор. А двата вентилатора ще си ги прекъсна с копче, та да мога да ползвам всеки един от тях по отделно.
    Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

От: Управление на електромотор за вентилатор

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
    ...
    Имам един вариант, но не ме кефи. В краен случай ще остане той: Ще го вържа към аналогично тяло от климатик - в съседната стая. Да използвам неговия честотен модулатор. А двата вентилатора ще си ги прекъсна с копче, та да мога да ползвам всеки един от тях по отделно.
    Да вържеш 2 товара към 1 инвертор има опасност да останеш без още един инвертор. Не може ли да смениш мотора? Ако е трифазен - тука един колега продаваше трифазен инвертор на много приятна цена.

Коментар

Пиши в google "добри кит".
      Предлага най различни регулатори. Само трябва да видиш на теб кой ти върши работа.

Коментар

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение

С ключ-димер за лампи няма да стане ...
        Не бъди толкова сигурен!
        Вземи един регулатор за осветление и пробвай !
        Мисля че ще останеш приятно изненадан.
        LZ5ZI qth HASKOVO
        Pajero II GLS 3000 V6

Коментар

Първоначално публикуван от mendi Преглед на мнение
          Предлага най различни регулатори. Само трябва да видиш на теб кой ти върши работа.
          Moторът ако е асинхронен, както е на всички инверторни - с тиристор ли ще го регулираш? С тиристор се регулират само тия колекторните, с четки. Като на дрелката и флекса. Дори мислех да му дам идея да монтира мотор от флекс за 15 лева, ама не става за вътре в стаята. С такова изобретение си точа ножовете, смъква оборотите от нула до макс.

Коментар

Колкото и да е странно, регулаторът си му е фазов, демек обикновен димер или спусък за дрелка и т.н. На евтините китайски не с се старали чак толкова. На Фуджицу е по-иначе

Коментар

Трябва ти да се регулира по скорост или просто да върви? Ако е така - пускай го на 220, за колкото е направено.

Коментар

Регулирането на оборотите е фазово. Използвай някакъв готов фазов регулатор или преработи оригиналният на вътрешното тяло.
                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                  Да вържеш 2 товара към 1 инвертор има опасност да останеш без още един инвертор. Не може ли да смениш мотора? Ако е трифазен - тука един колега продаваше трифазен инвертор на много приятна цена.
                  Всъщност съм се замислял за това. Но реших, че би трябвало да е безопасно. Захранването и честотния сигнал са по отделни кабели. Ти разглеждаш честотния сигнал като товар. Какъв по-точно е товара? Не е ли просто честотен сигнал, а товара (15-те вата на вентилатора) да са по другия кабел - 220 Вт?

Първоначално публикуван от mendi Преглед на мнение
                  Разгледах го. Нямат честотни модулатори (инвертор). Имат само другия тип: ключ-димер/спусък за дрелка.

Първоначално публикуван от ivan4o Преглед на мнение
                  Не бъди толкова сигурен!
                  Вземи един регулатор за осветление и пробвай !
                  Мисля че ще останеш приятно изненадан.
                  Никак даже. Моторчето не иска да върти изобщо при подадени 220 волта. Чака си честотния сигнал по 2-рия кабел. Дори и да вържа един ключ-димер по средата на кабела, нищо няма да се промени.

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                  Moторът ако е асинхронен, както е на всички инверторни - с тиристор ли ще го регулираш? С тиристор се регулират само тия колекторните, с четки. Като на дрелката и флекса. Дори мислех да му дам идея да монтира мотор от флекс за 15 лева, ама не става за вътре в стаята. С такова изобретение си точа ножовете, смъква оборотите от нула до макс.
                  Мотор от флекс... Жената ще ме изсели през 9 баира в 10-тия(по-добрият вариант). Няма как такова нещо да бръмчи на около метър от главата й, докато спи, и аз да остана жив.
                  Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                  Колкото и да е странно, регулаторът си му е фазов, демек обикновен димер или спусък за дрелка и т.н. На евтините китайски не с се старали чак толкова. На Фуджицу е по-иначе
                  Моторчето е с 2 куплунга по 3 жици (защо са 3, а не 2 - не знам). На единия куплунг има 220 волта постоянно. През другия куплунг се командват оборотите.
                  Във всички климатични тела се монтира този тип мотори. Не е въпрос до цена.

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  Трябва ти да се регулира по скорост или просто да върви? Ако е така - пускай го на 220, за колкото е направено.
                  Трябва, да. Нощно време трябва да върти тихо.
                  Лошото е, че без честотен модулатор не върти на 220 Вт.

Бях занесъл цялата ел. карантия при един мой бивш колега, да пробва да намери проблема по платката. Там на практика всичко си работи - само дето заради някаква глупава грешка след 1-2 минути влиза в "go to service" режим. Но след 7 месеца престой си го взех обратно.
                  Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Пак ти казвам: няма честотно управление на това моторче. По снимката, отляво е моторчето, на черен и червен проводник подаваш през фазов регулатор 220V и трябва да завърти. Това е ако кондензаторът е при моторчето и е свързан, ако не е го връзваш от бяла към червена както е показано.
                    Това отдясно е датчик на Хол и връща данни за регулатора на платката и няма да го ползваш в случая.

Коментар

Мотор от флекс... Жената ще ме изсели през 9 баира в 10-тия(по-добрият вариант). Няма как такова нещо да бръмчи на около метър от главата й, докато спи, и аз да остана жив.
                      Знам, че не е за спалнята, и имам друго предвид. Четките издават мирис, като на озон. Да, и бръмченето от накъсването на самия фазов регулатор не е за пренебрегване. А вентилаторния механичен товар е благодат за всеки мотор.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X