Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Направа на инкрементални линии от дигитален шублер

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Направа на инкрементални линии от дигитален шублер

Тъй като, намерих тази статия за преработването на обикновен дигитален шублер в инкрементална линия http://www.robotroom.com/Caliper-Digital-Data-Port.html съответно реших, че мога да си го направя. Проблема е, че английския ми не ми достига за да си отговоря на няколко въпроса. Какъв се води точно кабела, който е необходим за включване в шублера? Нужна ли е специална програма за разчитане на данните? Какъв трябва да е дисплея или е задължително ли е свързването с компютър. Надявам се някой вече да се е борил с проблемите по тази тема да има отговорите за тези въпроси.
    [I][FONT=Comic Sans MS]NISSAN Terrano II R20 2.7TD '93[/FONT][/I]

От: Направа на инкрементални линии от дигитален шублер

За можене, може.,,
    Кабелът е само транслатор на нива - от 1.5V интерфейс към това което е необходимо за конкретното приложение - 5V или RS232. Трябва да се направи захранване на "шублера". Там имаше някакви заигравки. Ако захранването ще е "ON - OFF" трябва да се предвиди и ресет, че след смяна на батерията тръгват от каквито си искат показания.
    Какво ще е приложението? С какво ще четеш данните?
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Още в заглавието на темата съм посочил за какво става дума - инкрементални линии за фреза и струг. За кабела е ясно, че свързва четирите писти на шублера с някакво друго устройство. Въпроса е: има ли стандартни кабели с такъв накрайник 5х8мм с 4 кабела. За това "с какво ще четаш данните" питам и аз.

Коментар

Айде стига си ревал и ти, тоя шублер си е инкрементална линия, просто къса.
        На ти кабел, само внимавай да не се спънеш в него:

http://blog.armavir.am/arduino-%D0%B...0%D0%BD%D0%B3/

Коментар

Тук има система за цифрова индикация със стар компютър и шублери http://www.yadro.de/index.html

Коментар

Някой би ли обяснил като на лаик това понятие "инкрементални линии". Виждам от линковете, че целта е да се изведе премереното с шублера на екранче, но каква е целта и за какво се използва. Просто ми е интересно, пък може да го приложа някъде.

Коментар

:-) Понятието "инкрементални линии" си е наименование на части, за прецизно измерване на изместването на нещо в реално време. Другия вариант, е когато свършиш някаква операция да измериш какво е станало. :-)

Коментар

На практика така казват на цифровите микрометри. Обикновенно за големи премествания, и обикновенно монтирани завинаги на машината. Така че да мерят не непосредствено детайла, ами собствените и премествания. Всеки ги използва за каквото му трябва. Аз например съм водил с тях, и регулирал температурата на подвижни пещи, които пълзят по ампула, пълна с нещо. Казва се зонно топене, служи за получаване на свръхчисти химически вещества. Кой знае кой за каква друга екзотика. Но обикновенно са датчици в цифровите стругове и фрези. В тях има и кръгли подобни неща, едни дискове, които вече демек не са линии, те пък са датчици за ъгловите премествания.

Коментар

Само имай предвид че правейки го, трябва да го защитиш от стружки. Маслото може и да не му пречи твърде, но стружките категорично пречат. Нормалните инкрементални линии са предвидени за това. Шублера - надали.

...а и това се явява изгорно за стандартните 15 сантиметрови. Ако искаш нещо по-дълго вече става скъпо, ако пък към метър и нагоре, вече е и неточно, освен за къси относителни измервания.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Последното не е точно така. Реално трябва да се изработи една платка с по-голяма дължина, с не особено сложен профил. Е, фотошаблонът трябва да е прецизен, с минимални отконения. Същото важи и за останалите процеси. Но не е космическа наука. Правено е и бачка...
                    По спомен, до около метър няма проблем...

И коментаторите...

Коментар

Мойте са по метър, микронни. Работят си. Български са прочее, някога в Пловдив имаше едно предприятие Оптед.

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                        Последното не е точно така. Реално трябва да се изработи една платка с по-голяма дължина, с не особено сложен профил. Е, фотошаблонът трябва да е прецизен, с минимални отконения. Същото важи и за останалите процеси. Но не е космическа наука. Правено е и бачка...
                        По спомен, до около метър няма проблем...
                        Коефициента на топлинно разширение имах в предвид. Ако шублера е стоманен, коефициента му е около 10е-6 срещу 0.6е-6 на кварцовото стъкло, от което са истинските линийки, до колкото знам. И затова са толкова скъпи. Шублера е точен при 23 (май) градуса. При 0 градуса и метър дължина всичко отива по дяволите, освен ако не правиш относителни измервания на малки дължини. А в един цех с машини общо взето се работи при температури от 0 до към 30 градуса, че дори и повече, както нагоре, така и надолу.
                        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Така е. От друга страна, щом се е стигнало до направата на подобно нещо, очевидно решението търпи някакви компромиси...

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                          Мойте са по метър, микронни. Работят си. Български са прочее, някога в Пловдив имаше едно предприятие Оптед.
                          Твоите са оптични и като цена и показатели са доста различни от дискутираните...

И коментаторите...

Коментар

Търпи, разбира се. Да правиш дълъг детайл с точен размер по дължина така или иначе е малко изчекната работа, по простата причина че и самия детайл има топлинно разширение. Та ако детайла и шублера са с еднаква температура и близки по качества материали, шублера ще мери точно и на 2 метра.

Коментар

Че шублера не е ли оптичен? Е сеа ме вкара у беля да търся скапан да го разкоствам. Не се бях и интересувал.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X