Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нормално явление или проблем с изолацията?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Нормално явление или проблем с изолацията?

Сблъсках се с един интересен проблем: старовремска ламаринена тръба за ел.инсталация /как се казваха... берманови тръби или нещо от този род?/, през нея минава дебел мостов кабел. По данни на тъста, по тръбата се усеща лек ток, леко бодване. Реших да не пипам направо с пръст, ами пробвах с така наречения фазомер - и той светна! Кабелът не е зазидан, виси напълно свободно, а ламаринената тръба е под формата на 2 парчета, съвсем отделни, без да се допират. И на двете "фазомерът" светва.
    За да съм сигурен, че всичко е наред, махнах и двете парчета тръба. Отдолу кабелът е непрекъснат, без повреди, изолацията изглежда напълно нормална и ненарушена. Пробвах и с инструмента, и на пипане - никаква реакция!
    И така, според горното описание, има ли някакъв проблем с този кабел? Дали все пак някъде не е развалена изолацията? Или това е съвсем нормално електрическо явление? Ако е нормално явление, то тогава безопасно ли е да слагам два дебели мостови кабела в един общ пластмасов кабелен канал /нали така се казваха онези пластмасови улеи за монтиране върху стената, не вкопано/, възможно ли е да си взаимодействат и да стане някоя електро-инфекция?
    Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

От: Нормално явление или проблем с изолацията?

Първоначално публикуван от Теодор МБ Преглед на мнение
    ..... Дали все пак някъде не е развалена изолацията?
    Май имаме играч, познал точния отговор !
    подаръци за мъже от FACOM
    промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Предполагам, че метала от тръбата играе ролята на намотка. Пробвай с мултицет към нулата колко ще покаже. Предполагам 5-10В.

Коментар

Мултицетът не ми е под ръка, а и съм махнал тръбите. Но по сведения на очевидеца /пръстовидеца/, било е съвсем незначително. Всъщност, най-важното е това: ако разположа двата мостови кабела един до друг в общ канал, ще се получи ли някакво вредно взаимодействие, явление и т.н.? Или на теория няма проблем кабелите да си вървят един до друг?
        Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

Нормален фазомер не би светнал от индуциран ток 10В, виж ако е цифров китайски си прав.
          Няма проблем кабелите да си вървят успоредно, виж ако намотаеш единия няколко пъти около другия е по-интересен случаят.
          подаръци за мъже от FACOM
          промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от Теодор МБ Преглед на мнение
            Мултицетът не ми е под ръка, а и съм махнал тръбите. Но по сведения на очевидеца /пръстовидеца/, било е съвсем незначително. Всъщност, най-важното е това: ако разположа двата мостови кабела един до друг в общ канал, ще се получи ли някакво вредно взаимодействие, явление и т.н.? Или на теория няма проблем кабелите да си вървят един до друг?
            Няма проблем.

Коментар

Наистина няма проблем. Това е индуктивно напрежение (така му викахме) Ако вземем еднин топ мостов кабел и пуснем фаза по едини от проводниците, фазомера ще свти и на двата.

Коментар

Много ви благодаря за отговорите!

Коментар

+1 индуктивно напрежение ! Няма страшно

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X