Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Защитени разклонители

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Защитени разклонители

Нали има разни гръмозащитни, и прочее противопикови разклонители за 220 В, имаше и български. Някой знае ли къде се продават и колко струват?
    Похвали - оплювания?

От: Защитени разклонители

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
    Нали има разни гръмозащитни, и прочее противопикови разклонители за 220 В, имаше и български. Някой знае ли къде се продават и колко струват?
    Похвали - оплювания?
    Ето тук цялата тема... http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=126081

Коментар

Похвали - оплювания?
      От мен оплюване. Колкото и да струват. В Конрад съм виждал.

Коментар

Темата е доста по-сложна отколкото изглежда на пръв поглед.
        Системата за предпазване от комутационни или атмосферни пренапрежение обикновено е на 3 степени (говоря за мрежа 400/230V).
        В ГРТ (главно разпределително табло) трябва да се сложи арестор I-ва степен (за много kA пиков ток), на етажното табло да се сложи II степен (за по-малко kA пиков ток) и чак тогава идва ред на тези разклонители с тези защити които се водят III степен (за хептен малък пиков ток).
        Всяка от степените ограничава импулсното напрежение (вълната) до определена прагова стойност и тогава може да се говори за някаква и то не 100% защита. Отгоре на това има сериозни изисквания към заземлението и изисквания за отстояния (дължина на кабела) между отделните степени защита.

Слагането на защита от пренапрежения само на контакта (III степен) ще е свърши работа само ако смущението (вълната) е малко, ако е по-сериозно ще отвее арестора и защитаваната апаратура.
        Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
        LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
        Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

За себе си съм стигнал до решението UPS. Поне, що се отнася до компютър, монитор, факс, принтер. А какво смятате да предпазвате, Стефане?
          Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
            За себе си съм стигнал до решението UPS. Поне, що се отнася до компютър, монитор, факс, принтер. А какво смятате да предпазвате, Стефане?
            Обикновено в UPS-ите има (понякога) вградена защита от III степен, която въобще не е решението на проблема с импулсните пренапрежения. Ниския клас UPS-и нямат никаква защита.
            LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009

Коментар

Първоначално публикуван от Радослав Райчев Преглед на мнение
              Обикновено в UPS-ите има (понякога) вградена защита от III степен, която въобще не е решението на проблема с импулсните пренапрежения. Ниския клас UPS-и нямат никаква защита.
              Така е, но ще замине само УПСто. А в доста случаи, то подлежи на ремонт.

Коментар

Изгарянето (повредата) на арестора от III степен не предпазва апаратурата, колкото и да ни се иска.

Коментар

Има една пловдивска фирма, Соно, чиято продукция започнах да ползвам след опарване с подобен проблем.
                  LZ1AIV

Коментар

Първоначално публикуван от Радослав Райчев Преглед на мнение
                    Изгарянето (повредата) на арестора от III степен не предпазва апаратурата, колкото и да ни се иска.
                    Функцията на варистора (най-често използван за защита от пренапрежение при мрежовите устройства) не е да изгаря. Въпреки това, си върши работата повече от добре. Друг е въпросът, че доста често не разбираме че е станал токов удар, съответно, кога и какво е спасил въпросният компонент. Има случаи в които и той не успява де.
                    100% защита има само в рекламните диплянки...

По темата - ползвал съм такива разклонители на Льогранд. Като разклонители са добре направени. Цената е леко неприлична. Дали вършат работа като защита - не знам. По-горе съм описал и защо е трудно да се разбере без нарочни изпитания.
                    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Бе, какво ... Купища компютри. Няколко все едно ще са на постоянен ЮПС, ако мине и през неговите акумулатори - не е било в човешките сили. Но повечето не са на нищо, нямам къде да им сложа ЮПС 20 киловата, и това е.
                      От централното табло до тях са почти пет много високи етажа, така че и с тая екстра не се уреждаме. Етажното табло е условно, с него и без него - все тая. Не знам доколко сградата има истинско заземяваме, при мене не съм виждал, та още веднъж губя.
                      Пък не ми се дават пари на вятъра, само за отбиване на номера.

Коментар

Бе, какво ... Купища компютри. Няколко все едно ще са на постоянен ЮПС, ако мине и през неговите акумулатори - не е било в човешките сили. Но повечето не са на нищо, нямам къде да им сложа ЮПС 20 киловата, и това е.
                        От централното табло до тях са почти пет много високи етажа, така че и с тая екстра не се уреждаме. Етажното табло е условно, с него и без него - все тая. Не знам доколко сградата има истинско заземяваме, при мене не съм виждал, та още веднъж губя.
                        Пък не ми се дават пари на вятъра, само за отбиване на номера.
                        ЮПС-а не прекарва цялата мощност постоянно през батериите. През повечето време входящото електричество се подава почти директно като изходящо - през регулатор на волтажа. В момента, в който входящото електричество излезе от норма, веригата се прекъсва със закъснение (време за реакция - Transfer Time) и се минава на резервното захранване. Всеки ЮПС си има параметър "Surge Energy Rating", който показва максималния токов удар, който може да бъде овладян - параметър, който повечето брошури за технически параметри "тактично" премълчават.
                        Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
                          факс и принтер ОСОБЕНО ЛАЗАРЕН НИКОГА не се включва я UPS

Иначе съм доволен от Surge протекторите, спасявали са ме много пъти, понякога с цената на живота си ) (по-некачествените)
                          Последно ползвам TRIPP LITE Protect It! доста добри са според мен макар и малко скъпички...
                          Последно редактирано от Glow; 14-10-11, 09:53.

Коментар

Стефан говори за онлайн юпс, при който инвертора работи постоянно, при него напрежението и честотата на изхода не зависят от входящото . Варистора не е лошо нещо в комбинация с подходящ предпазител , купи един разклонител, разгледай го как е направен и тогава взимай още . Със сигурност не спасява на 100% , но не пречи . На скоро имах случка с гръмнал такъв разклонител и захранването след него беше здраво , но това захранване е от истинските .
                            0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Мнение от не специалист!

Сложих такъв разклонител зад еднин тежък немръдваем шкаф за да изкарам ток на по-добро място. Свързах към него климатик и хладилник. В резултат когато включа климатика и консумацията на двата уреда съвпадне по пик разклонителя изключва!!! Обикновенно това се случва когато съм си полегнал удобно!!!
                              Не съм обърнал внимание при покупката, че има нисък горен праг на консумация.

Извод:
                              Трябва да сте наясно преди инсталацията на разклонителя какво ще се включва към него.
                              Т5
                              Crossrunner

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X