Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчеви бури - прегряване на инсталация?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Слънчеви бури - прегряване на инсталация?

Само първо искам да помоля да не ми се смеете /много/ , но събитията така съвпаднаха, че се замислих дали наистина няма връзка! Става въпрос за следното:

Вътре в стълбището на къщата има празно табло за електромери. Тах вече ги няма, преди години сменяха стълбове, жици, всичко въобще и новите електромери са във външни табла направо на улицата. В старото табло вкъщи отсанаха само бушони и кабели, от там минава инсталацията за навътре към къщата. И така, в най-големите и продължителни студове имаше много голяма консумация на електричество вкъщи, голямо натоварване. После обаче времето се затопли и консумацията беше много по-малка. И в двата периода нямаше абсолютно никакви проблеми с инсталацията!

Онзи ден обаче - при това в период на сравнително ниска консумация - в стълбището имаше миризма като от включени реотани, а около таблото се усещаше известно загряване. И вчера, при дори още по-ниска консумация, отново се усещаше така, макар и наистина малко по-слабо.

Целият въпрос е породен от това, че появата на странното внезапно загряване на мрежата съвпадна абсолютно точно с разразяването на една от най-силните "слъчневи бури" от много години насам! Все си мисля, че ако нещо е "цъкнало" по време на студовете и голямата консумация, то миризмата и топлината трябваше да се появят още тогава, моментално. Запознат съм с това свойство на електричеството - проблемите не се спотайват, а се проявяват моментално, пушечно-искрово-бомбастично Но по време на високата консумация нищо не стана, след това пък последва период с малка консумация и отново нищо не се случи! Обаче както Слънцето изригна, така моментално таблото загря. Как мислите, може ли слънчевата буря да има толкова силно и пряко въздействие?
    Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

От: Слънчеви бури - прегряване на инсталация?

Според мен след високата консумация която си имал се е получила слаба връзка някъде , а когато е по-слаба консумацията тази връзка започва да прекъсва да прави нагар и да увеличава съпротивлението по самите връзки (един вид товар) . Не вярвам каквато и да било буря да причини това в инсталацията , защото малко или много арматурата на къщата е един вид екранизация и до голяма степен магнитните вълни биха се затворили по нея .

Коментар

Сигурно си прав! Сега чета в Дир-а, че слънчевите истории едва сега щели да достигнат Земята, явно им трябва време за път на частиците. Май ще взема да резна тока и да огледам бушони и връзки. Или още по-добре да ползвам жокер "обади се на ел.-компетентен приятел"
      Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

Как мислите, може ли слънчевата буря да има толкова силно и пряко въздействие?
        Не, на мрежите не влияе. Може на далекопроводите /откритите/ не знам...
        но не и в битовите инсталации на жилищата. Влияе на ефирните разпространения, комуникации, ТВ, радио.
        Едното обяснение ти е дал колегата Радо. Другото е следното. В периоди на повишена консумация диспечерите на националната и регионалните мрежи включват допълнителни мощности за върхови натоварвания. Когато предполагаемата консумация спада, те ги изключват. Това води и до падове в напреженията в известни граници. Уреда обаче не знае и за да си направи мощността тегли повече ампераж. Кабелите страдат от ампеража. В един проводник може да пуснеш различно напрежение, той не реагира, но ако му пуснеш по-голям ампераж, грее, мирише и прегаря.
        Не знам дали се получи, но ако имаш уред замери напрежението в твоята мрежа и виж какво показва в различните случаи.
        Може и по силата на светене на лампите. В студа светеха по ярко, при затопляне светят по-слабо. Обяснявам си го с горното, разлики в напрежението.
        сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
        dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Първоначално публикуван от Теодор МБ Преглед на мнение
          Сигурно си прав! Сега чета в Дир-а, че слънчевите истории едва сега щели да достигнат Земята, явно им трябва време за път на частиците. Май ще взема да резна тока и да огледам бушони и връзки. Или още по-добре да ползвам жокер "обади се на ел.-компетентен приятел"
          Обади ми се.
          Последно редактирано от Пенчо; 18-02-11, 12:19. Причина: доп

Коментар

"Радиацията от най-голямото слънчево изригване от 4 години ще достигне до Земята скоро.

Изригвания с такава мощност могат да предизвикат сериозни смущения на наземните телекомуникации, както и на електрическата мрежа. През 1972 г. магнитна буря, резултат от слънчево изригване, потопи в мрак 6 млн. души в Квебек, прекъсвайки електроподаването. Най-вероятното последствие обаче е само възможност да се наблюдава Северното сияние.

Това е първото изригване от най-мощния клас „X“ от повече от 4 години и може да означава настъпването на нов слънчев цикъл. Слънчевата активност обикновено следва 11-годишни цикли, като настоящият цикъл беше един от най-тихите.

Геомагнитните бури оказват влияние на здравето на хората. Те са най-опасни за хората, които страдат от артериална хипертония и хипотония и сърдечни заболявания. Около 70% от инфарктите, хипертоничните кризи и инсултите стават точно по време на слънчеви бури.

Магнитните бури често са съпроводени от главоболие, мигрена, ускорено сърцебиене, безсъние, ниско самочувствие, понижен жизнен тонус и понижаване на кръвното налягане. Около 75% от хората усещат негативното въздействие на магнитните бури. Много хора реагират не на самите магнитни бури, а ден или два преди това, тоест в момента на слънчевото изригване."
            Луд не се мори,само се поти...и охлажда с бира 0884480846

Коментар

Сутринта в предаване по ТВ гледах обясение на явлението от учен. Като цяло отговорът на запитванията се обобщаваше , че тролеят на улицата ти влияе повече от което и да е изригване на слънцето.
              Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Не разбира се. Някое изригване ще отработи повече и от холивудскиге глупости. Тогава тука няма да остане камък върху камък. Обаче вероятността за такова събтие е всъщност нулева. Защо учЕните от БАН не ти го разказват, е друг въпрос.

Коментар

Българин от БАН беше. В сутрешен блок на една от нашите. Доста весело обори митовете. Ставаше въпрос за "магнитните бури" конкретно. Резултатът от други явления породени от слънцето, може да се досетим без филми и учени.
                  Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

По всеобщо впечатление, Стефан не винаги намира най-прекият път към разбирането от слушателя.

За слънчевите магнитни бури - определено нямат връзка с таблото на къщата. Не че не могат да ти стопят таблото, просто няма да е само твоето табло, защото не целят толкова прецизно. Щеше да е всичката електрика на континента. Конкретната буря, която идваше от Слънцето тия дни, просто не уцели Земята, макар и с малко. Така че - отбой.

Оправи си таблото.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X