Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сноп оптични влакна. Възможност за ремонт?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Сноп оптични влакна. Възможност за ремонт?

Имам проблем породен от липса на достатъчно знания в областта на оптичните влакна, техните накрайници и обработка.

Проблема е следния:
    Имам сноп оптични влакна около метър, които завършват от едната страна с този накрайник:
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:169_6924_resize.JPG
Прегледи:1
Размер:101.2 КБ
ID:5915907

от другата страна на снопа оптични влакна изглежда така:

Име:169_6925_resize.JPG
Размер:91.5 КБ
ID:5915908

влакната са по-тънки от косъм и са хиляди.

Цялото оптично кабелче изглежда така:

Име:169_6927_resize.JPG
Размер:131.2 КБ
ID:5915909
    като на места липсва външната изолация.

Накрайника от другата страна, но вече откъснат изглежда така:

Име:169_6929_resize.JPG
Размер:113.6 КБ
ID:5915910

Име:169_6931_resize.JPG
Размер:115.1 КБ
ID:5915911

Двата накрайника изглеждат така:

Име:169_6932_resize.JPG
Размер:108.8 КБ
ID:5915912

В задачата се пита:
    1. Възможно ли е това кабелче да се възстанови по някакъв начин?
    2. От къде мога да намеря подобен сноп оптични влакна? По фирмите за оптични кабели нямат.
    3. Има ли някакъв шанс това да са стандартни оптични накрайници?

Благодаря предварително
    Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
    LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
    Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

От: Сноп оптични влакна. Възможност за ремонт?

Зависи за какво ти е. Ако просто за осветление - дай да го опитам. Ако не са съсипали световодите додето са късали бронята - трябва да стане.
    Ако е за наблюдаване на картинки - забрави.

Коментар

Сигурен ли си че това всичкото са влакна от другия край. Да не е кевлар а влакното да е само едно някаде между кевлара или да е откъснато от по-дълбоко и да не се вижда. Такива накрайници точно несъм виждал но няма как всички тези влакна да са сплайснати в един накрайник.
      Няма и причина да изплзват толкова много влакна пък да "влизат" в едно място.
      088455338две
      "Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
      Джамбазов 2010г..

Коментар

Има - осветители. 100 - 300 ватова лампа с колиматор в кутия с вентилатор на единия край, и примерно операционен микроскоп, или ендоскоп - на другия.
        Или за предаване на изображения, тогава влакната са подредени в снопа. Тогава е несериозно за възстановяване.

Коментар

Сигурен съм че влакната са много. Всичкото това са влакна.
          Не е за изображение. Няма значение подредбата им.
          От едната страна има леща, вероятно във фокуса и е разположена равнината на челата на влакната, от другата страна има фото сензор, който отчита количестово светлина като цяло, а не неговата форма.
          Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
          LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
          Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Естествено че са влакна, въпроса е дали са повредени обвивките им там, където е накъсана бронята на снопа.
            С две думи - дай да го видя.

Коментар

Първоначално публикуван от Радослав Райчев Преглед на мнение
              Сигурен съм че влакната са много. Всичкото това са влакна.
              Не е за изображение. Няма значение подредбата им.
              От едната страна има леща, вероятно във фокуса и е разположена равнината на челата на влакната, от другата страна има фото сензор, който отчита количестово светлина като цяло, а не неговата форма.
              Здравей, ползвал съм фотосензори с оптично влакно на STS Габрово.Те са производител и вероятно могат да ти изработят по твое задание/размери.В линковете има телефони за връзка.
              http://www.stselectronics.eu/pdfb/ODFB54.pdf
              http://www.stselectronics.eu/pdfb/ODFD54.pdf
              Живей така, че ако утре е последния ти ден, да не е необходимо да променяш нещо днес!

Коментар

Ха ...аз се занимавам професионално но това не съм го виждал и не е стандартен накрайник за оптика.Тея така наречени влакна, ако трябва да минава информация забрави.....ако е играчка някаква много неща могат да се направят..!Оптичните влакна за пренос на данни нямат нищо общо с косматата снимка в началото !

Ето ти стандартните накрайници...разполагам с всички налични без черните както и някои видове които не са на снимките! Не съм магазин и не са за продаване а за монтажи но мога да помагам с единични бройки !

Колега вгледай се по подробно ...обикновенно оптичните кабели имат защита точно като космите които си снимал....и са завити около основното оптично влакно/а ....и представляват власинки които на опън много трудно се късат а ако са няколко е почти невъзможно да ги скъсаш...!Кажи какво е предназначението на това за ди ти отговоря по точно.Не се заблуждавай че са оптични влакна...!Няма такова животно

п.п Подобни накрайници съм срещал в принтери на HP и киосера....но там става въпрос само за светлинен поток ...на принципа има-няма ..ако се разтърся конектор мога и да намеря ..
                Имам уредите за заварка на оптичен кабел ,както и OTDR рефлектометър....и всичко друго необходимо..!Виж в конектора дупка ли има или цилиндрично бяло тяло като графит на молив ,само че бяло....ако е така мога да помогна !
                Между другото обработката на конекторите става с доста скъпа машина,напоследък виждам че се продават и ръчни инструменти за това но имайте предвид че инструментите свързани с работа с оптични кабели са изключително скъпи...един OTDR струва 5-7 000 евро ...един качествен сплайсер 10 000-12000 евро..!

Последно редактирано от Roninn; 04-03-11, 10:43.
                Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                Анатолий Пейчинов o8875о9815
                https://dvrbg.com/

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X