Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Автомобилна индукционна бобина -какъв би могъл да е електронния елемент в нея?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Автомобилна индукционна бобина -какъв би могъл да е електронния елемент в нея?

Здравейте,какъв може да е "елемента" сложен в тази "повишаваща" бобина? Сложен е на вторичната намотка,която всъщност е високоволтовата.В права посока,през него(елемента) има съпротивление 76 ко,а в обратна посока 185 ко (измерих съпротивлението от работеща бобина,на съседен цилиндър),ето и снимки:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:020531031.jpg
Прегледи:1
Размер:41.7 КБ
ID:5900728

Име:020531032.jpg
Размер:42.3 КБ
ID:5900729

На външен вид,корпуса на оригиналния (да го нарека)диод е стъклен,а на форма сферичен с бял цвят,прилагам и снимка,до колкото може да се разбере нещо от нея .Ако някой има идея ....да удари едно рамо.

Име:020531069.jpg
Размер:37.4 КБ
ID:5900730 -предполагаемия диод

Име:020639607.jpg
Размер:27.2 КБ
ID:5900731- ето и къде стои в схемата, предполагаемия диод.

Дадоха ми идея ,че би могъл да е "бустер" диод,но нищо не ми говори, а и за момента не намирам информация за такъв.
    Последно редактирано от giorgio; 17-09-10, 14:25.

От: Автомобилна индукционна бобина -какъв би могъл да е електронния елемент в нея?

Много странни килооми! А само този "диод" какво показва? А само вторичната намотка?
    Ако не е наред в някоя от бобините, давай го на късо и си свиркай. Нищо няма да се счупи.
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

От: Автомобилна индукционна бобина -какъв би могъл да е електронния елемент в нея?

Разфасовах една тотално,(че имах съмнения за още елементи в бобината)и единствения елемент в нея беше предполагаемия диод , няма "дискретни елементи" или платка,само първична намотка 3,5 ома от ПЕЛ.0.8 Вторична, която е намотана в началото директно върху първичната 20 намотки от ПЕЛ 0.6 след това отива в "диода" и от диода продължава в макаричката вече с ПЕЛ 0.03 и 6 ко съпротивление и излиза от страната за лулата...няма друго.А иначе в краен случай,така ще е (без него) но повече ме "гложди" защо изобщо са го "пльоснали" там!? Ето и снимки направи си сам бобина:
      http://kalin3000.snimka.bg/hobby/ind...-bobina.532556

Коментар

В разните намотки слагат разни термистори и варистори за защита. Търси по спемата къде е включено, кой следи тока, и ще познаеш какво е.

Коментар

В случая няма какво да защитава. Ако изгори няма бобина. Доста дълъг е и искрата няма да го преодолее. За "бустер"се използва допълнителна въздушна междина. Ако е защита от радиосмущения, с много голямо съпротивление е. Нямам идея за какво е сложен. Що не си направиш опит да питаш производителя? Може пък да отговорят.
          Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Ами реално никакъв друг елемент не се сещам да има работа там освен варистор.
            И да служи за това, което говори божич, отсичане на фронта на нарастване на напрежението, защото въздушна междина вече не не се ползва никъде по ред причини.

Коментар

)) Ами то май само там не съм питал.... Иначе, идеята не е лоша! Само да не пратят някой "Гюнтер"да ме застреля....като видят какви цигании правя на родния им автомобил. Както и да е ,залях "формичката" без него(диода,или каквото е...)Ако тази, която правих сработи,не пречи и отвън да се добави "елемента" ако изобщо разбера някой ден какъв е.... Благодаря, на отзовалите се! Ето и снимките,какво излезе:

http://kalin3000.snimka.bg/hobby/ind...32556.20654341- малко още ще я дооправя,че е още с гипсовата шпакловка по нея
              Последно редактирано от kalin3000; 18-09-10, 21:33.

Коментар

Толкова ли нямаше текстолит за макаричката за вторичната намотка?

Коментар

Наистина нямах нищо подходящо,напоих я "сериозно" с каноколит и като изсъхна добре, леко я минах с шкурка в каналите(това ми дойде на ум) но се надявам да не се раздуе, или изобщо да се деформира.Всички ми се смеят, с тая дървения.......

"И тъй като никой няма да чете тази дипломна работа, съм избрал магнитопровод от варен бук" (откъс от дипломна работа в МЕИ, прочетена години след дипломирането на студента)

Коментар

Механичните притеснения не са за измятане, а най-вече за напукване. Всяка пукнатина = прескачане на високото U. И на отливката от смола също. Там са високи температури и вибрации. Дано всичко да е наред - много труд си хвърлил

Коментар

В тази връзка,на една от снимките не си личи много,но на въпросната изгоряла бобина се беше цепнала от горе до долу, и ще има и там малко "рационализации" Мисля вече бобините да са на коркови подложки(имам един лист 4мм ....и "гарнитурки") и смятам с пластмасови болтове(че по железните пак ще предава топлината) незнам само дали няма да се изпекат и да се счупят?(може и текстолит,като размер са 6мм)
                      Иначе по двигателя е тъпкано с пластмаси и си издържат на топлината,но предполагам са си ги сметнали за там.
                      http://kalin3000.snimka.bg/hobby/ind...32556.20530988 -ето я спуканата бобина,преди да я "разфасовам"

Коментар

А не си ли мислил да сложиш бобини от нещо друго? На половината Мицубишита след 93та, ако не се лъжа, са подобни на вид и габарит.
                        О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Ами не,не обичам части "втора употреба" и не купувам такива , не ми пречи че са втора употреба,но незнам на кой са му откраднали колата и сега я продават на части,(на мен също ми откраднаха кола ,щеше да замине пак за някоя от хилядите авто-морги) А като ще е нова ,по-добре направо за моя модел. Попадна ми това : http://www.ael-bg.com/ нови на много сносни цени,по 15 и 17 лева. А и четох добри отзиви( за комутаторите им и бобините,специално) за тях,дават и им гаранция 1 година,но като габарит няма къде да ги събера,или трябва да мина на кабели.И за това реших "рециклиране" , пък ако нищо не се получи, нови и така.

Коментар

И последен етап,придаване на "търговски вид и неустоим блясък" Стана малко "илиянска",но винаги има нужда от малко "кич",във всеки автомобил, да изсъхне....и тест!
                            http://kalin3000.snimka.bg/hobby/ind...32556.20662290

Коментар

Трепач е! Тестът го прави на тъмно - както е прозрачна, веднага ще си проличи дали ще имаш проблеми. Ако си предобрил втвърдителя обаче, с изпичането от температурата смолата става крехка и проблемите могат да дойдат после. Чук - чук.
                              Това съм го правил, обаче във вакуум-камера.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X