Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Датчик обороти

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Датчик обороти

Здравейте колеги!

Въпросът е принципен иначе конкретно говорим за пежо 306 дизел. Датчика за обороти е индукционен. Т.е. бобинка затворена в един цилиндричен корпус и се поставя да сочи към маховика, но не на зъбния венец а отстрани. Там обаче няма стърчащо забче, а издълбано. Сигнала от датчика отива в една платка, която от своя страна директно управлява прибора. Платката и самия прибор(оборотомера) със сигурност работят но сигнала от датчика нещо не е наред.
    Самият датчик е нов - 60лв. Сега въпроса. Как, да му се невиди работи този датчик, като никъде няма магнит? Кой ще индуцира напрежение. За мен трябва да има постоянен магнит, или в датчика или на маховика. В датчика не го улавям.
    Гледах го с осцилоскоп, кво прави този датчик. Дава някакви импулси от около 200mV, нещо като затихващи синусоиди. Не знам това нормално ли е? Подам ли този сигнал към електрониката, която има вход 10кома и изчезват. Затова си мисля, че по-скоро това са смущения.

Моля помогнете! В пежо форума никой не се обажда!
    Поздрави!
    Panda Climbing 4x4 1,2MPI FIRE

До: Датчик обороти

Здравей колега,
    преди време имах подобен проблем на 405 1,9d. Изправен датчик и видимо изправно табло (т.е. при подаване на контакт и закачане на датчика стрелката подскача), но не работещи. Оказаха се студени спойки на електрониката на оборотомера.

Коментар

Първоначално публикуван от divj Преглед на мнение
      Здравей колега,
      преди време имах подобен проблем на 405 1,9d. Изправен датчик и видимо изправно табло (т.е. при подаване на контакт и закачане на датчика стрелката подскача), но не работещи. Оказаха се студени спойки на електрониката на оборотомера.
      Да де, ама аз съм свалил таблото заедно с електрониката. Захранване 12V съм подал и от генератор импулси и всичко работи.
      Имаше ли някаква особенност по маховика това пежо 405?

Коментар

На маховика е със същият изрез. Няма нищо допълнително. На приложената схема под №11 е датчика.
        Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от Danchojn Преглед на мнение
          Въпросът е принципен иначе конкретно говорим за пежо 306 дизел. Датчика за обороти е индукционен. Т.е. бобинка затворена в един цилиндричен корпус и се поставя да сочи към маховика, но не на зъбния венец а отстрани. Там обаче няма стърчащо забче, а издълбано. Сигнала от датчика отива в една платка, която от своя страна директно управлява прибора. Платката и самия прибор(оборотомера) със сигурност работят но сигнала от датчика нещо не е наред.
          Самият датчик е нов - 60лв. Сега въпроса. Как, да му се невиди работи този датчик, като никъде няма магнит? Кой ще индуцира напрежение. За мен трябва да има постоянен магнит, или в датчика или на маховика. В датчика не го улавям.
          Гледах го с осцилоскоп, кво прави този датчик. Дава някакви импулси от около 200mV, нещо като затихващи синусоиди. Не знам това нормално ли е? Подам ли този сигнал към електрониката, която има вход 10кома и изчезват. Затова си мисля, че по-скоро това са смущения.
          Щом питаш по принцип да поразсъждавам, не съм пипал такъв. Да не би магнитът да е бил в каналчето и да е отлетял?
          Ако 10кома шунтират тези 0.2V, можеш да направиш едно формиращо и развързващо стъпалце с ОУ например и да забравиш.

Коментар

Постоянният магнит трябва да е в датчика. Друг вариант е на датчика да се подава постоянна съставка на тока, която да го играе вместо постоянния магнит. Най-накрая, може на датчика да се подава някакво ВЧ напрежение, ама това клони към схемотехниката на скъпите електронни китари, за оборотомер ще е извращение.

Коментар

И кажи колко подаваш от сигналгенератора.
              Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Колеги, всичко е ясно май!

Постоянния магнит трябва да е в датчика. Изрових снощи стария, който е с изгоряла намотка и в него има магнит. Новия обаче, не показва никакви магнитни свойства, като го доближа към метал. Пробвах и с външен постоянен магнит - и в двете посоки се лепи, т.е. вътре в датчика няма нищо.
                Направих прост експеримент - С тиксо хванах магнита за патрона на една бормашина. Пуснах я да се върти и поднесох новия датчик и всичко заработи, което е напълно логично. Т.е. датчика работи, но или е неподходящ тип или е дефектен. Най-гадното, е че днес ще ходя евентуално да го сменя, но не му пазя кутийката а е 60лв пущината - за една намотка и магнит, безобразие.
                Другото което установих, че на маховика трябва да има два процепа, защото като подам от сигналгенератора 100Hz оборотомера показва 3000 об.

Поздрави и благодаря на всички за помоща.

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
                  И кажи колко подаваш от сигналгенератора.
                  Предполагам става въпрос за амплитудата. Под 200mVр-р не работи!

Коментар

Я го снимай тоя датчик?

Имам подобни от Лада, ако пасват - хич не го мисли.

Коментар

Ето го и него. Важно е ф-то 14мм.

Благодаря!
                      Прикачени файлове

Коментар

А защо има три извода? Сигурен ли си, че е индуктивен датчик?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          А защо има три извода? Сигурен ли си, че е индуктивен датчик?
                          Да, стария е вече разкопан и изследван

Та вътре има две жици - бобинката. Третия извод е ширмовка и поне на този модел пежа не се използва - проверено на 3 други. Даже инсталацията на колата е такава, че се ползват само два. 3-я е глух.

Коментар

Ясно. По-късно ще намина с шублера в мазето и ще ти кажа.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                              Ясно. По-късно ще намина с шублера в мазето и ще ти кажа.
                              Благодаря!
                              Върнах този датчик в магазина, но понеже е без опаковка е още на кантар дали ще го сменят!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X