Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Клапан бензинови пари

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Клапан бензинови пари

Здравейте колеги!

Автомобила е Панда 4х4 1,2 8V. FIRE.

Това е така наречения Канистер. Не съм се зблъсквал досега с това нещо но май ще ми отваря проблеми.

1. От 1500об. нагоре работи постоянно - поне до 3000 го чувам. Сигурен съм в това защото, като му извадя буксата и не работи.
    2. В това не съм съвсем сигурен, защото не съм си поставял за цел да го слушам, но май колата си е така от начало. Т.е. от чисто нова.

Искам да питам има ли проблем или не? Колата си върви и не ми е създавала грижи, но този клапан не би трябвало да работи постоянно. По-някой път в студено време се чува доста силно, но за около 10сек. Иначе звука от него е като от инжектор - малко по-силно.

3. Ако не трябва да работи постоянно, дали да не го разкача електрически, за да не се прецака?

Ясно ми е че може и без него, на всичкото отгоре е безумно скъп ако се стигне до смяна и най-вероятно няма да се сменя. Поне за сега.

4. Очевидно е свързано с вентилацията на резервоара - ако може някой да каже нещо по въпроса! Резервоара не ми съска и т.н. проблеми не съм имал.

Поздрави!

Запитал съм и във Фиат форумите, но за мен е важно и вашето мнение!
    Прикачени файлове
    Panda Climbing 4x4 1,2MPI FIRE

До: Клапан бензинови пари

Canister значи просто резервоар.

Този клапан така отворен ли си седи или има на него маркуч за някъде? Или ТРЯБВА да има маркуч?

Иначе, резервоарната вентилация е обикновено възсложничка система и на новите коли рядко работи като свят.

Коментар

В него влиза синият маркуч, идващ някъде от резервоара.

До колкото знам този клапан се управлява електрически но не знам по какъв алгоритъм. Нормално е затворен и в даден момент почва да цъка. Някои казват, нормално се чува около 20сек. Моят случай пък е друг, както съм описал по-горе. Силно съм го чувал да цъка за макс. 10сек., като може би тогава реално работи. Защо обаче цъка и през останалото време.

При наличието на такава система, трябва ли да имам клапан на капачката на резервоара, работещ в посока навътре? Смених заводската преди време, защото не се заключваше и сегашната има такъв клапан. Според мен има и оригиналната но може и да се заблуждавам. Но според мен трябва да има.

Коментар

Може това да е и обяснението. От доста време не се очаква капачките да имат клапани, а въздух да влиза и излиза през сисетмата за улавяне и рециклиране на бензиновите пари. Вероятно алгоритъмът се обърква заради неочакваните налягания в резервоара.

Коментар

Хм. Да взема да я увия с найлон и така да я завия пък да видим? Обаче в резервоара нямало никакви датчици на тази система!

Коментар

ако мислиш, че така ще уплътнява, пробвай.

Как пък го чу тоя клапан в шумотевицата на двигателя?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              ако мислиш, че така ще уплътнява, пробвай.

Как пък го чу тоя клапан в шумотевицата на двигателя?
              Стана случайно! Чух го една сутрин когато тракаше силничко и се почна.
              Значи в спряло положение, вдигам капака, и на отворена врата подавам газ(на празен ход разбира се) и се чува като от инжектор. Двигателчето е изключително тихо и до 3000 об. го чувам. Махам му буксата и няма цъкане, слагам я - има. Това е положението. Под 1500об. не работи.

Коментар

100% този Канистер или Абсорбер е свързан със системата за улавяне на бензиновите пари от резервоара и клапана трябва да отваря над определени обороти на двигателя. Защо обаче шуми не знам...
                Only after the last tree has been cut down,
                Only after the last river has been poisoned,
                Only after the last fish has been caught,
                Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Първоначално публикуван от blackfirefly Преглед на мнение
                  100% този Канистер или Абсорбер е свързан със системата за улавяне на бензиновите пари от резервоара и клапана трябва да отваря над определени обороти на двигателя. Защо обаче шуми не знам...
                  Това че шуми не било проблем. То нали си е все едно мощно реле. Сега въпроса е дали трябва да имам клапан на капачката на резервоара при наличие на такава система?

Коментар

Според мен НЕ. На Нивата има същата система и съм я разглобявал донякъде. Там от резервоара парите постъпват в едни сепаратор от него в този Абсорбер и от там в двигателя. При моя модел руснаците са сложили и една тръбичка с клапан която води направо в атмосферата. Това явно е било нещо като резрвен вариант ако нещо не работи по ситемата. На по новите модели обаче този клапан го няма и всичко си е както описах по-горе - резервоар-сепаратор-абсорбер-двигател. Тук ще сложа един каталог с части за Лада Нива. Виж от страница 100 нататък. Илюстрована е цялата система. Може при теб да не е същото положение, но може да си обясниш някои неща.
                    Прикачени файлове

Коментар

Благодаря!

По последна информация, трябвало да има клапан, но работещ от вътре навън.

Коментар

Да, може да има такъв, който да работи от вътре навън /както е и при мен/, но обратния вариант НЕ.
                        По принцип тази цялата система поддържа и едно повишено налягане в резервоара...
                        Последно редактирано от blackfirefly; 17-03-10, 10:05.

Коментар

Все по-вероятно става да е от капачката. Сега разгледах много внимателна оригиналната и клапана в нея наистина работи от вътре навън. Сегашната е наопаки.

В един документ четох, че клапана се включва и пуска малко вакуум към резервоара, докато някакъв датчик не кажел че е достатъчно. Много прилича на моя случай, защото със сегашната капачка най-вероятно вакуум няма.

Ще пробвам и ще пиша!

Коментар

Ами колеги, май се реше проблема. Поставих оригиналната капачка, която има клапан в правилната посока и въпросния клапан спря да работи. 100% ще съм сигурен утре, защото улицата на която съм е доста шумня, но мисля че вече отсъства проблема!

Коментар

Здравейте колеги!

С поставянето на оригиналната капачка нещата малко се промениха но не така както си мислех. Ето разликите а дали така трябва да бъде незнам.

1. На студен ДВГ не го чувам, докато автомобила не мине 30км/ч.
                              2. Преди, на празен ход и топъл двг, като вдигна 1500об. започваше да работи и не спираше. Сега ако запазя оборотите постоянни - трака малко и спира. Същото се получава и на горе - например 1600, 2000 и т.н.

Този клапан се включва винаги над 1500(поне по моя оборотомер) и ако увеличавам оборотите постепенно не спира. Спира моментално като пусна газта. В движение не мога да кажа какво става защото трябва да е адски тихо за да го чуя вообще.

След обед ще ходя да прочетем Еку да видим има ли грешки. Може пък това да е нормалното състояние.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X