Обява

Свий
Няма добавени обяви.

гръмнал дебитомер

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • гръмнал дебитомер

    Здравейте,колеги!
    Понеже виждам,че има хора,които си патят от газта искам да ви предствя едно мое тнтм по въпроса за "гърмящите" дебитомери.Става дума за дебитомера(въздухомер му казват също),произвеждан от bosch и монтиран на доста инжекционни автомобили по-стара генерация като аз съм го виждал поставен на доста опели и фордове...Та:моят изгърмя неколколкократно в следствие на използване на газова уредба с изпарител.Последният път обаче като гръмна оста на клапата вътре стана като макарон...сдобих се с нов(втора употреба),който след еднодневна употреба издаде така познатият рязък звук и като отворих капака се беше самотунинговал,т.е. разкривил както му е било кеф...нови 150 лева не ми се даваха...преминах в настъпление-с бормашината разкарах нитчетата,които държаха капака.поизправих ограничителя на клапата(чиято първоначална форма очевидно е била друга).На най-дългата страна на капака монтирах пантичка върху 1 мм. подложка.срещу нея монтирах едно малко рамо,и същото малко рамо монтирах на долната част на кутията.между двете рамена в последствие се опъва пружинка,която държи капака(вече можем да му кажем клапа)винаги затворен,но при back fire си се отваря спокойно и изпуска налягането...за разкош в предната част на камерата сложих и един "райбер",които да държи постоянно клапата отворена-резултата е ,че спря да гърми,върви осезаемо по-добре и ако искам да карам на бензин просто вдигам капака пускам клапата и всичко си е ок.Много важно е след като всичко е готово капака да бъде хубаво намазан само отгоре(!) със силикон за да има сигурно уплътняване.вече повече от две години карам така,без какъвто и да е проблем-ако гръмне(мнооого рядко) капака се отваря и затваря без да направи каквато и да е мизерия вътре.слагате и се кефите.ако някой не разбира нещо да пита.бирата я приемам всякак
    Прикачени файлове
    08седемшест5едно513четири

  • #2
    До: гръмнал дебитомер

    Това е супер.

    Само не мога да разбера, как ги гърмите тези дебитомери? Карам на газ откакто имам 4-тактова кола и такъв гръм не съм виждал и чувал. Нито на моя, нито на чужда. Само легенди и счупени дебитомери.

    Теоретично, за да имаме такава случка, трябва или някой клапан да затваря МНОГО лошо, или да се случи искра в момент, когато той си е отворен. За първото, май не съм виждал толкова зле регулирани клапани. А и не е ясно изобщо дали ще върви.

    За искра при "легитимно" отворен клапан, ако имаме делко, единственото обяснение е искра между кабелите или по капачката. Разпределителят на запалването е твърдо свързан с разпределителния вал.

    При двойните бобини е по-лесно, но пак е необходимо дълбоко объркване на компютъра. Искрата трябва да дойде много, много късно. Или разпределителният вал да е много, много спортен. Май и двете.

    Или двигателят да превърти назад при неуспешно запалване или потегляне? Или искра при изключване на контакта?

    Как изобщо става?

    Коментар


    • #3
      До: гръмнал дебитомер

      Похвално усилие, ама да питам нещо защо вместо тая гимнастика не си настройте газовото да не гърми

      Коментар


      • #4
        До: гръмнал дебитомер

        Гърменето на дебитомера е "детската болест" на Фолксвагените, получава се , когато се събере много газ в маркуча на инжекцията и дебитомера. До сега съм правил два дебитомера, но само поставянето на две предпазни клапи решава проблема тотално . Единият е оригиналното пръстенче, което слагат газаджийте - то се сменява с по-меко и еластично (аз го взех от АГУ втора у-ба от Италия), втората клапа се монтира на гумения маркуч на инжекцията, на около 10 см от дебитомера, тя представлява клапа с възвратна пружинка, която при гърмене се отваря на горе и не позволява детонацията да достигне и увреди дебитомера.

        Коментар


        • #5
          До: гръмнал дебитомер

          Дааа-теоретично не би трябвало да се случва гърмене,но практиката показва друго...Автомобилът на ,който е монтиран въпросният дебитомер е форд скорпио 2.0 в изрядно техническо състояние-т.е.свещи,кабели и филтри се сменят регулярно...клапани и настройка на изпарител-също регулярно посещение при съответните механици.изпарителите се сменят на около 50-60000км с нови-т.е. факторът немарливост не е актуален в моят случай.въпреки това по някога се случва да гръмне.проблемът според мен(а и клегата по-нагоре загатва за същото) е,че голямо количество гориво-въздушна смес стои в маркучите и смукателният колектор.от друга страна клапата на самият дебитомер е натегната от спираловидна пружина,която я връща в изходно положение,но усилието за отварянето и не е за подценяване.гърмежите обикновено се случват когато се натисне рязко педала на газта,но няма необходимите обороти(например жена ми която се опитва да потегли на втора от светофара или пък изкачва баир,които нормално е за трета,но тя за да не превключва предавките го пробва на четвърта с газ до калника...)
          там някъде става нещо и двигателя се "оригва"...колкото до идеята за клапа и на самият въздуховод-мислил съм я ,но не става,защото няма място...а и с блокирана клапа на дебитомера колата се набира осеземо по-добре...така,че ако някой има идея от какво се случват гърмежите да сподели,но не мисля,че е от настройките,защото колкото и майстори да са я правили резултата е бил един и същ-back fire...
          08седемшест5едно513четири

          Коментар


          • #6
            До: гръмнал дебитомер

            Здравейте г-н Стоилов, след като и на мен ми се случи подобна случка с въпросния дебитомер само че на пежо 605 svi 2000 кубика бензин 90 - та година с същия дебитомер и дълго ровене по сайтовете попаднах на вашата публикация. Идеята ми се струва много оригинална и мисля да я приложа, притеснението ми е относно самата клапа блокирането и няма ли да доведе до претоварване на стъпковото моторче което я управлава или тя е с механично управление с вграден потенциометър - не съм запознат с самото управление на клапата. Ще съм благодарен за съвет и информация относно работата на клапата, благодаря предварително.
            Ivan Ivanov dms_c@yahoo.com

            Коментар


            • #7
              До: гръмнал дебитомер

              Първоначално публикуван от 605 Преглед на мнение
              ...притеснението ми е относно самата клапа блокирането и няма ли да доведе до претоварване на стъпковото моторче което я управлава...
              Тази клапа не се управлява. Очаква се въздушният поток да управлява нея, а тя да върти потенциометърче. По сигнала от потенциометърчето компютърът си прави изводи за моментния дебит на въздуха.

              Коментар


              • #8
                До: гръмнал дебитомер

                Първоначално публикуван от valio_stoilov Преглед на мнение
                Дааа-теоретично не би трябвало да се случва гърмене,но практиката показва друго....

                гърмежите обикновено се случват когато се натисне рязко педала на газта,но няма необходимите обороти(например жена ми която се опитва да потегли на втора от светофара или пък изкачва баир,които нормално е за трета,но тя за да не превключва предавките го пробва на четвърта с газ до калника...)
                там някъде става нещо и двигателя се "оригва"...колкото до идеята за клапа и на самият въздуховод-мислил съм я ,но не става,защото няма място...а и с блокирана клапа на дебитомера колата се набира осеземо по-добре...така,че ако някой има идея от какво се случват гърмежите да сподели,но не мисля,че е от настройките,защото колкото и майстори да са я правили резултата е бил един и същ-back fire...
                Ами при мен като гръмне, хората се оглеждат за стрелеца Забелязал съм, че това се случва при пропуснат такт. (примерно много бедна смес от рязко настъпен педал). Моята интерпретация е много бавно горене на тази смес(и/или запалване чак като отвори изпускателният клапан) и после връщане на огин в смукателният.

                Част от гърмежите при мен бяха и поради грешки в компа.
                Сега карам без рязко да натискам, щото последният път капака подскочи. А дебитомера може и да е предал богу дух - компа ми ползва датчик вакуум, който се държи много геройски за сега.

                Коментар


                • #9
                  До: гръмнал дебитомер

                  Целият проблем, колеги е в това, че когато се поставя обикновена АГУ на двигател с инжекцион все едно сте му сложили карбуратор (когато работи на газ). При това не можете да регулирате нито въздуха, нито предварението на запалването, а горивото горе-долу. А да не говорим ако има и някой проблем по запалителната уредба - свещи, кабели, разпределител и да не забравяме бобина. (повечето от тези проблеми се виждат само с осцилоскоп). Разбира се виждал съм и много подобрения, най-вече от Италия, включващи: ламбда емулатор, ламбда контрол(ефективен само ако работи ламбдата), емулатори на инжекторите.
                  Тези неща до голяма степен са пренебрегвани от повечето наши газаджии и почват едни проблеми..........
                  Е хайде този дебитомер е с потециометър и понякога може да се поправи, но всички по-нови са със т.нар. нажежаема жичка.Там ремонт няма. Гърми-къса и чао 150-200лв.
                  А вентилираните мотори с обикновенна газова това гърменето го нямат за нищо.
                  От есента насам съм сменил около десетина дебитомера все от гърмежи от газ.
                  НАй-сериозно. Единственият правилен начин е да се монтира на ижекционна система газов инжекцион. Ако сметнете ядовете и допълнителните разходи той може да излезе и по-ефтин.

                  Коментар


                  • #10
                    До: гръмнал дебитомер

                    Колега много си назад с материяла .
                    Гърменето се получава на тези коли , на който плочката на газта се намира по далече от колекторите тогава гърми дебитомер (ако има такъв) защото се натрупва много газ във въздуховода , а когато плочката се намира на самите колектори или карбуратор няма как да ти гръмне газта !
                    [B]Mercedes Benz w123 [/B]
                    [B]Ford Escort xr3 [/B]
                    [B]Aro 10 [/B]
                    Плачи! Там близо край град София
                    стърчи, аз видях, черно бесило,
                    и твой един син, Българийо,
                    виси на него със страшна сила.
                    0896042536

                    Коментар


                    • #11
                      До: гръмнал дебитомер

                      Първоначално публикуван от Bulphoto Преглед на мнение
                      Колега много си назад с материяла .
                      Гърменето се получава на тези коли , на който плочката на газта се намира по далече от колекторите тогава гърми дебитомер (ако има такъв) защото се натрупва много газ във въздуховода , а когато плочката се намира на самите колектори или карбуратор няма как да ти гръмне газта !
                      А до сега не съмвидял плочка монтирана на "самите колектори", а за карбуратори не говорим

                      Коментар


                      • #12
                        До: гръмнал дебитомер

                        Първоначално публикуван от automax Преглед на мнение
                        А до сега не съмвидял плочка монтирана на "самите колектори", а за карбуратори не говорим
                        Колегата Bulphoto е прав, не се хващай буквално за думата, а помисли!
                        "Когато Господ раздавал земя на народите, българите закъсняли и земята вече била свършила. Затова Бог им дал къстче от своята земя."

                        Коментар


                        • #13
                          До: гръмнал дебитомер

                          А така ли аз пък съм виждал , а автомобилите които са моно инжекция там няма ли едно устройство наподобяващо карбуратор с една дюзичка отгоре или това беше на самолетите ?
                          [B]Mercedes Benz w123 [/B]
                          [B]Ford Escort xr3 [/B]
                          [B]Aro 10 [/B]
                          Плачи! Там близо край град София
                          стърчи, аз видях, черно бесило,
                          и твой един син, Българийо,
                          виси на него със страшна сила.
                          0896042536

                          Коментар


                          • #14
                            До: гръмнал дебитомер

                            Първоначално публикуван от Bulphoto Преглед на мнение
                            А така ли аз пък съм виждал , а автомобилите които са моно инжекция там няма ли едно устройство наподобяващо карбуратор с една дюзичка отгоре или това беше на самолетите ?
                            Не само на моноинжекциите . И на механичните инжекциони пак е там . Поне на Мерцедес . Обаче гърми , та се къса ! И още по-лошо : понеже няма маркуч за въздоховод ( дебитомера е върху смукателния колектор ) , няма място и за монтаж на "кихалка" . Та нещата са още по-зле.
                            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

                            Коментар


                            • #15
                              До: гръмнал дебитомер

                              Първоначално публикуван от valio_stoilov Преглед на мнение
                              Здравейте,колеги!
                              Понеже виждам,че има хора,които си патят от газта искам да ви предствя едно мое тнтм по въпроса за "гърмящите" дебитомери....
                              Тази екстра само на газ ли ще върви добре? На бензин как ще върви? Понеже едната част от клапата липсва на мен винаги е отворено за въздух само де? Тоя потенциометър не казва на компа че е отворен. Ако я блокирам за отворено положение ме интересува как ще върви на бензин и как ще се отрази на разхода на гориво. Идеята ми е да я блокирам в отворено пложение със райбер и капсуловам и да не пипам повече. И без това клапата е половина със здравата ос. Фиат крома 2.0и 16в 137кс 1995г и на мен гръмна от газ по моя вина.
                              Последно редактирано от Ясен; 26-03-09, 21:43. Причина: Кой ги одобрява тия неграмотници?

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X