Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Горене, предварение - теория?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Горене, предварение - теория?

То верно че кеф цена няма. Дерзай тогава. Успех.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      Веднага, щом имам нещо за пред хората ще го пусна за обсъждане.

От къде ще дойде грешката? След като съм изключил и двата регулатора, то не се ли застопорява? Мойто е вързано директно на разпределителния вал, демек други предавки няма. Кажи по-подробно какво точно имаш в предвид?

И това съм го мислил. Предимството е че ще има по-добро запалване на високи обороти. Даже и варианта "бобина-свещ" съм мислил. Но това мисля да пробвам на по-късен етап, ако преценя че си струва.
      Грешката: преди всичко, делкото е с много малък диаметър.
      Това значи, че датчикът (оптичен, хол) трябва да реагира точно на малки линейни премествания. А пък той...
      (температурен дрейф)
      (дрейф от захранващото напрежение, вкл. от пулсациите от алтернатора)
      (еластични колебания на самия датчик, от вибрациите)
      (луфт между него и РВ)
      (луфт на лагера на самото делко)
      (колебания между КВ и РВ - агренажът е доста еластичен)
      (замърсявания на ръбовете)
      За да ни усложни живота, делкото се върти с половината от скоростта на КВ, което удвоява грешката, приведена към ъгли на КВ.

Това е тя проклетията на делкото...

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        Грешката: преди всичко, делкото е с много малък диаметър.
        Това значи, че датчикът (оптичен, хол) трябва да реагира точно на малки линейни премествания. А пък той...
        (температурен дрейф)
        (дрейф от захранващото напрежение, вкл. от пулсациите от алтернатора)
        (еластични колебания на самия датчик, от вибрациите)
        (луфт между него и РВ)
        (луфт на лагера на самото делко)
        (колебания между КВ и РВ - агренажът е доста еластичен)
        (замърсявания на ръбовете)
        За да ни усложни живота, делкото се върти с половината от скоростта на КВ, което удвоява грешката, приведена към ъгли на КВ.

Това е тя проклетията на делкото...
        Мдааа... за повечето неща не се бях замислил. Но все пак няколко са преодолими до някаква степен:
        (дрейф от захранващото напрежение, вкл. от пулсациите от алтернатора): филтрира се лесно, и евтино
        (луфт между него и РВ): В моя случай мисля че може да се елиминира в голяма степен, и зависи от конкретната конструкция. В някои случаи е непреодолим.
        (луфт на лагера на самото делко) това е лесно: сменя се. Ако е съчмен/ролков се слага такъв от висок клас. Хубавото е че не е скъп. Ако обаче е триещ се, е малко сложно.
        (колебания между КВ и РВ - агренажът е доста еластичен) могат да се елиминират при настройката и оптимизацията. Лошото е че след време се появяват отново.
        (замърсявания на ръбовете): Чистят се. Ако пък е индуктивен, а не Хол, проблема май отсъства.

Но си прав, че датчик, четящ от коляновия вал е най-доброто решение. Те за това и така ги правят напоследък. Но и там има проблеми - захранването, замърсяването. Ако се броят зъби, при запалване трябва да се завърти пълен оборот на коляновия вал, за да се разбере къде да се подава искра (не че е кой-знае какво. А ако всичко се управлява от един компютър, той може и да прецени кога да пусне горивото. Иначе май има опасност от експлозии по гърнетата. Не че ще навредят кой-знае колко, но са неприятни). Което всъщност са все преодолими неща, но малко поусложняват и оскъпяват реализацията, когато не се правят серийно.

Във всеки случай ме накара да се замисля по въпроса какво може да се направи в случая. Освен всичко останало, ако предположим че оставя и делкото, дори само за разпределител, по него може и да не се пипа абсолютно нищо. Ако пък е вариянта с 2 бобини, който да си призная и мен ме блазни , пак може всичко щатно да остане, просто с изключено захранване, а кабелите към свещите вместо към делкото, ще отиват до 2-те двойни бобини, които пък от своя страна могат и да се намерят на съвсем приемлива цена.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Здравей и от мен sparkybg.И аз съм се интересувал малко от Megasquirt та за това реших че това http://orionturbo.info/ може да ти бъде интересно.
          Още повече че въпросния disc не отказва да помага на експериментатори като теб доколкото знам.
          Специално за запалването незнам дали си обърнал внимание в сайта на мегаскуирт за системата edis която живее в доста фордове и може да се намери на поносима цена по моргите.
          Успех в начинанието.

Коментар

Мерси. Полезно е да се познаваш (макар и само on-line) с хора, дето поне донякъде се борят със същите неща.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Разгледайте този линк на готов продукт - дано е от полза... http://www.hot-spark.com/
              VW Beetle 1200-1954/57/59/60/65 VW Beetle 1300-1970/72 / VW Transporter 1500-65 / VW Transporter 1600-74 / VW&Wartburg 4x4 Buggy / Trabant 600 - 62
              SXS-Restorations 0886513079
              Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. - К.Иречек

Коментар

Това е просто електронно запалване. Имам си го и сега. И на нашия пазар има пуп варианти.

Тук говорим за друго. Изобщо да елиминирам делкото, и да сложа компютър за запалването.

...някой ден.

Коментар

Колега, какво стана, заряза ли проекта?
                  Когато нямаме това, което ни трябва,
                  ни трябва това, което имаме!

Коментар

Първоначално публикуван от misho5kov Преглед на мнение
                    Колега, какво стана, заряза ли проекта?
                    Никакво време не се отваря, за съжаление. Иначе ми е в главата. Конкретно, мойта джипка върви само на ниски, или само на високи обороти. В момента е оставена да върви на високи. По-добре е. Ама ми се ще да върви максимално в целия диапазон. Това ми е и целта.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                      ... Конкретно, мойта джипка върви само на ниски, или само на високи обороти. В момента е оставена да върви на високи...
                      Проклятие! Аналогичен случай с моята, от месец някъде. Проклето да е делкото, ще го махна, само да остане време!

Коментар

Проклятие! Аналогичен случай с моята, от месец някъде. Проклето да е делкото, ще го махна, само да остане време!
                        Ти си лесен. Можеш да си купиш ново делко, ако имаш желание. Или поне нови пружинки за центробежния регулатор. А за мойта нито знам какви пружинки (в смисъл, като качества - усилие и т.н.), нито пък могат да се намерят по магазините.

А в DAIHATSU - България хич не ща и да звъня - ще ги псувам после цял ден.

Коментар

да, ново делко, това е на две години и прави мизерия.

Дай да го измисляме това чудо, трябва ни само датчик за положение на КВ и МАП.

На маховика има с какво да бройкаме зъбите, само начална точка да измислим и ще потръгнат нещата.

Коментар

Аз и MAP имам.Трябва само да се пригоди датчик за ГМТ на първи цилиндър, примерно. Това мислех някак да го взимам от щатното делко - демек от Hall сензора, с откачени вакууми и застопорен центробежен регулатор.

Другото е да набутам някакъв сензор при агренажния ремък - да чете от ролката на разпределителния вал. Може да се захване накакво зъбче там - допълнително, за някое положение на някой цилиндър.

Другото е системата с 2 бобини. Тогава - само маховик. Ако няма липсващ зъб, може да се пилне в единия край лекичко, и точно там да сложиме датчика. Няма да има други последствия. Това май е най-лесния вариант.

Въпроса е че не съм наясно с тия индуктивни датчици. Ако имаш някаква информация - сподели, моля! (В смисъл, захранване и четене - общите положения. Подробностите ще ги нагласиме някак - имам и осцилоскопи, и всичко)

ЪЪЪ, или да набутаме нещо още долу - при захвата на делкото, преди центробежния регулатор. Това обаче ще е строго специфично за всяко делко, ми се струва.
                            Последно редактирано от sparkybg; 11-03-09, 12:04.

Коментар

Няма нищо интересно в индуктивните - генерират ток, защото желязото пред тях мени магнитния поток на вградения магнит. Имам осцилограми в литературата, но те са близки до ума.

Една съществена досада - амплитудата зависи от скоростта, пропорционално. Т.е. получаваш около 0.2 волта на стартер и около 100 волта - при 6000 об/мин

Имам Самара, която щатно има дупки за такива. Но е с делко, и нея да я вземат дяволите. Версията с тези датчици е по-късна, и всъщност по-бъгава. Но е добра база за експерименти и съчинения по работещ двигател. Имам и датчиците.

Коментар

Няма нищо интересно в индуктивните - генерират ток, защото желязото пред тях мени магнитния поток на вградения магнит. Имам осцилограми в литературата, но те са близки до ума.
                                Да, въпроса е че не знаех дали им се пуска ток за подмагнитване, или си имат магнит вътре.

А това с променливата амплитуда - може да се направи с регулируем усилвател, управляван по максимална амплитуда. Демек, голяма амплитуда - ниско усилване, и обратно. На изхода ще се получи сигнал с що-годе еднаква амплитуда. Нещо като Auto Gain Control.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X