Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Термостат - какво би стано ако се отстрани...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Термостат - какво би стано ако се отстрани...

Здравейте,

Чудех се дали ще представлява опасност за двигателя ако отстраня термостата, с чисто експериментална цел?

Искам да диагностицирам защо ми хвърля вода когато загася двигателя, докато работи никога не загрява и не е загрявала, но дори и след 5 минути каране след като загася и оставя колата в покой започва да капе/тече вода през някое съединение, преди бе от едно спукано под делкото сега гуменото на входящия поток точно на връзката с радиатора...

Странното е, че запалена при каквито и да е температури и степен на загряване(дори и след 200-300 КМ каране в адски жеги) на двигателя не харчи дори и 5 грама вода но спра ли след 60-90 секунди хвърля няколко стотин грама

Знам, че без термостат колата ще харчи повече, особено зимата, но си мисля, че именно той е причината за проблема ми.
    Колата прозхожда от Германия и подозирам, че е с варианта на термостат за студени ширини, тоест отваря много късно при висока температура...
    Представям си, че когато загася двигателя, течността в блока веднага загрява силно но областа където е термостата се охлажда бързо и термостата затваря кръга и водата вдига висока температура именно в изходящия(гореща вода насочена за охлаждане) поток от блока към радиатора, винаги от там някъде изхвърля, термостата е на входящия(охладения) от радиатора поток точно на входа на блока веднага след радиатора...

Поздрави,
    Бъдете живи и здрави!

До: Термостат - какво би стано ако се отстрани...

Ми извади го и прочети кво пише на него. После вземи едно канче и един термометър и го свари на котлона. Гледай кога ще се отвори, кога ще се затвори.

Коментар

Какво казваш Стефане имаш удобен термометър за целта ?

Нямам инак знам как се тества термостат...

Поздрави,
      Бъдете живи и здрави!

Коментар

С цел експеримент можеш да си отстраниш термостата и да покараш така 1-2 дни. За такъв кратък срок нищо фатално не може да стане, само колата няма да може да си достигне нормалната работна температура.
        Относно проблема ти, разсъждавайки логически, стигам до следният вариант - при работа на двигателя, респективно и на водната помпа, след нея далягането със сигурност е малко по-високо от налягането преди нея. В момента на спиране на помпата, налягането се изравнява в цялата система. При това положение вероятно точно преди помпата малко се вдига налягането и ако имаш там някое не добре стегнато съединение (или пукнато), може да протича малко докато изравни налягането. Другият вариант е от самата водна помпа или местата и в които се свързва със системата.
        Така че според мен виж първо там.
        !

Коментар

Благодаря Йовчо, само, че помпата е на входящия поток точно преди термостата(веднага след радиатора и върти охладена вода) или точно до него - не мисля помпата има някаква роля в проблема ми, проблема ми е на изходящия поток точно след блока в посока радиатора, с горещата вода преминала през блока...

Поздрави,
          Бъдете живи и здрави!

Коментар

Аз си мисля,за следният вариант,ако не ти е наред датчика и реално температурата ти е по висока и е на границата на кипене,пробвай да караш без капачка на изравнителя,така ще свалиш точката на кипене с 4-5 градуса поне,ако започне да ти хвърля водата от казанчето,значи имаш проблем просто с температурата и затова ти надува.
            TLC 120 Executive 3.0 D-4D,163 h.p.
            Honda CBR 4cyl/4str/105 h.p.
            Honda Boad 4m/Yamaha 15 h.p.
            Всички превозни средтсва за мен са просто начин да ида за риба

Коментар

Стефане ако правилно те разбирам говориш за капачката на радиатора, само тя играе роля на клапан в моята система на охлаждане, тя ми е клапан за ниско и за високо налягане, при ниско смуче течност от разширителния съд а при високо изпуска излишна течност в разширителния съд, но тази капачка е на радиатора и ми се струва доста опасно да я отстраня и да карам без нея, а мисля, че без нея може да се влоши ефекта на циркулация на охл течност...

Поздрави,
              Бъдете живи и здрави!

Коментар

То определено не е хубаво да караш така ,с изключение на по старите модели автомобили,всички нови поддържат налягане около атмосфера и едно две,така съм чел че се повишава точката на кипене на антифриза до 110 градуса примерно,но това хвърляне на водата,на мен ми прилича на разбота в критичните градуси,в смисъл,че почти съм сигурен,ако спреш и даже на неработещ двигател,отвориш капачката на радиатора,и ти кипне,значи грееш и трябва да мислиш за охлаждането,но си пази ръцете,че пари здраво.

Коментар

Абе не съм спец,но с прости думи искам да ти кажа,че ми прилича на просто разширение на течност,тя като спре да я върти помпата и да се охлажда,и ако е границата ,малко и трябва да кипне,да се разшири и от там търси къде да избие обема,лично мнение,понеже имах такъв случай.

Коментар

Точно това е странното, хвърля вода дори и след няколко минути работа на двигателя, където температурата според датчика не е достигнала и средата на скалата тоест леко е затоплила водата, говоря образно а не с конкретни данни защото нямам с какво да замеря точната температура на водата но мога да ескпериментирам да загрея колата добре, да загася двигателя и да сваля капачаката и да почакам да видя дали ще хвърли вода, мисля е невероятно да хвърли но не знам ...

Поздрави,
                    Бъдете живи и здрави!

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан ERA Преглед на мнение
                      Абе не съм спец,но с прости думи искам да ти кажа,че ми прилича на просто разширение на течност,тя като спре да я върти помпата и да се охлажда,и ако е границата ,малко и трябва да кипне,да се разшири и от там търси къде да избие обема,лично мнение,понеже имах такъв случай.

Да, разбира се, че това е случая но кое точно кара да избива водата, съединенията са здрави според мен и от къде идва това наднормено налягане след гасене на двигателя, и защо не се получава при работата му..???

Поздрави,
                      Бъдете живи и здрави!

Коментар

Мисля, че проблемът ти не е от термостата. Ако го махнеш няма да хвърля водата, просто защото няма да загрява. Това не означава, че на двигателя му става гот.
                        Трябва да се ориентираш към капачка на радиатор и разширителен съд, с необходимите параметри.
                        Също така обърни внимание докъде пълниш разширителния съд. Също така от значение е и дали караш с вода или антифриз.
                        "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Добре де, стегни го това съединение от което ти капе.
                          !

Коментар

Мерси, и аз се съмнявам в капачката, тя е клапана дефакто който скофтва но мисля, че работи добре поне в фаза ниско налягане, защото си смуче вода когато трябва(разширителния съд е по-високо от нивото на охл система и радиатор, така е фабрично...

Деликатно е обаче с капачката, не се регулира никак, струва доста и много сложно се тества, а там грешката е нов двигател, защото нямам датчик за ниво на охл течност и ако на двигателя не му достигне изведнъж се оказвам с прегрял такъв

Поздрави,
                            Бъдете живи и здрави!

Коментар

Ами явно не е това за което се сетих,но другите варианти мисля са два,или ти са за смяна всички водни съединения,те не са вечни,или капачката,която незнам на колко ти отваря си е утишла и щом,не е от надуване на газове или температурно разширение тя ти създава проблеми,вземи я смени първо нея,моята е на 1.2 атмосфери за твоята незнам.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X