Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Катализатор - външен кожух?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Катализатор - външен кожух?

Водя битка с катализатора на 1996 Пежо Експерт 1.6 бензин, но годините си казват думата! Оригиналният се разпадна преди година, пробвах с гърне-заместител, но миризмата ме подразни и му сложих един стар катализатор от Еспас 2.8 V6, който ми се търкаляше в гаража. Дотук добре, но в последно време пак нещо се раздрънча отдолу и сега залегнах и гледам че външният корпус на катализатора се е откачил и трака върху катализатора. Има си няколко ръждиви дупки от които се подава някаква вата, та питането ми е какво да го правя? Да го заварявам пак или просто да го махна - същинският катализатор е със дебели стени и би трябвало да кара още. Доколко е важен този външен корпус? Моля някои, ако знае да даде акъл!
    Honda XL600LM, 1987
    Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
    Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003

От: Катализатор - външен кожух?

Не съм специалист, ама ако беше при мен-бих махнал външната ламарина с все изолацията. Тя се слага за да не гние вътрешната ламарина, но щом веднъж е пробита-влагата с задържа от ватата(или каквато е там изолацията), и вместо да предпазва от гниене-ускорява процеса.
    Пък колкото изкара...
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Дано си прав - и на мен ми изглеждат така нещата, не виждам много смисъл да капвам кожуха при положение, че е доста изгнил пък и май много вата не е останала!
      Honda XL600LM, 1987

Коментар

Външния кожух на катализатора има само термоизолационна роля. Катализаторите не работят добре студени.

Щом те дразни миризмата, не е зле да провериш откъде тя влиза в купето. Това, че мирише по-малко с катализатора, не значи, че е много по-малко отровно.

Коментар

В купето не мирише, но в гаража се усеща сериозно - явно имам някакво непълно изгаряне и люти на очите, но свещите са керемидени, разхода около 7 културно-извънградско, та не знам дали има смисъл от почистване на дюзата /моноинжекцион/ - то друго май и не може да се направи?! От тази термоизолация много не е останало - кожуха си играе свободно и навсякъде трака на метал, но може би ще има някакъв ефект или да го махам?
          Honda XL600LM, 1987

Коментар

махай

Коментар

При мен беше същия случай. Тракаше дразнещо. След като го махнах обаче, тунела отдолу се нагрява много яко и вътре изолацията чак пари. Но иначе нищо. Не знам какво става с разните битуми точно там под купето..ама ме мързи и да гледам...

Коментар

Това с нагряването е малко притеснително - чудя се, толкова ли спира топлината тази ламарина, че да се усеща така? Може би трябва да потърся някой по-мераклия заварчик и да сложи някоя допълнителна планка за здравина!
                Honda XL600LM, 1987

Коментар

Ако го махнеш после няма ли да направят проблем на техническия преглед? Другото е, ако ходиш на вилата и подпалиш тревата под колата или котката на съседите. Нагоре към пода на автомобила би трябвало да има друга изолация, която да не дава топлината да минава нататък, така че махането на самия капак на катализатора не би трябвало да те притеснява (но внимавай къде паркираш).

Коментар

Суха трева можеш да подпалиш с каквото и да е гърне и от това няма отърване, с или без топлоизолация на катализатора.

Коментар

Днес отидох при един стар майстор и човека старателно ми капна кожуха. Дано кара!
                      Honda XL600LM, 1987

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X