Интересуваме хлабината между разпределителен вал и лагери на главата как се променя с изменение на температурата . Аз мисля ,че при повишаване на температурата се намалява заради разликата в разшерението на аломиния и чугуна но не сьм сигурен моля запознатите да дадат отговор
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Хлабина между разпределителен вал и лагери на главата
Свий
X
-
От: Хлабина между разпределителен вал и лагери на главата
Това, че имат ралични температурни коефициенти на разширение, е без значение. В случая е важно, че и двата са положителни.
Следователно луфта се увеличава с нарастването на температурата.
Коментар
-
Първоначално публикуван от plamen_9 Преглед на мнениеда но нали когато се набиват лагери в алуминиево тяло то се нагрява предварителмо зада севкарат по лесно например когато се набива колянов вал на мотор МZ
Коментар
-
До колкото виждам въпроса "хлабината между разпределителен вал и лагери", кое е алуминиево в случая ?
Коментар
-
Вала лагерува направо в алуминиевите отвори в главата, без каквито и да е лагери. Луфт +002, 003 мисля че е нормален, повече почва вече да се чува. Трябва да има и място за масло по шийките в края на краищата.При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!
Коментар
-
Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнениеТака написани тези числа объркват. За какво става дума? Стотни, хилядни, от мм. или инч?
Нормална хлабина 0.020mm - 0.060 mm.
Граница на износване 0.090mm.При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!
Коментар
-
Така е. И аз бях сигурен че става дума за стотни от мм. Но форума се чете от всякакви хора и за това е добре нещата да бъдат казвани ясно. А инчовете ги споменах само хипотетично, защото ако приемем, че изписаните цифри са били в хилядни, то тогава те са по-близки до хлабините даени в инчове
Коментар
-
Това че алуминия по бързо топлоотдава не означава че че се разширява много повече от чугуненият разпределителен вал, те конструкторите на ДВГ сигурно го знаят това и са направили съответните изчисления колко да е допуска, говорим за нов двигател, а по натам всичко е относително. При голям луфт в лагеруващите шийки съответно пада и налягането в маслената магистрала, както при луфт и на основни и биелни лагери.При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!
Коментар
-
Първоначално публикуван от DIMILIEV Преглед на мнениеТова че алуминия по бързо топлоотдава не означава че че се разширява
и.
Коментар
-
[QUOTE=Пенчо;1559362]Няма пряка връзка м/у топлоотдаване и коефициента на разширение.[/QUOT Е аз точно това се опитвам да кажа.При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар