Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Подмяна на разпределитен вал при дизелите - ефекти, резултати, теория.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Подмяна на разпределитен вал при дизелите - ефекти, резултати, теория.

Темата произлиза оттук:
    Съвет за 2.8 без турбина.

Може би темата не е за тук ,но като стана дума за 3L двигателя. В няколко австралийски форума пишат( ако съм ги разбрал правилно), за подмяна на разпределителния вал на 2LT с този на 3L . Идвали още няколко кончета. Та въпроса ми е дали някой е чувал за това и има повече информация по вапроса?
    Последно редактирано от Yaro; 01-09-10, 20:03.

От: съвет за 2,8 без турбина

Първоначално публикуван от tdiric Преглед на мнение
    Може би темата не е за тук ,но като стана дума за 3L двигателя. В няколко австралийски форума пишат( ако съм ги разбрал правилно), за подмяна на разпределителния вал на 2LT с този на 3L . Идвали още няколко кончета. Та въпроса ми е дали някой е чувал за това и има повече информация по вапроса?
    Има такива модели с различна кубатура на двигателите, на които разпределителния вал е взаимно заменяем. Това обаче по никакъв начин не може да вдигне мощноста. Поне аз не се сещам.
    Пътя е друг - повече гориво, повече налягане от турбината, интеркулер, настройки и др..

Коментар

На бензиновите вдига,защото се продават тунинг разпределителни валове с друга геометрия на гърбиците,но за дизела не знам.
      Тойота Ленд Крузер RJ 73 22R-E,LPG
      Субару Форестер 2.0 ХТ,253к.с.
      Враца

Коментар

Първоначално публикуван от genadi.tsvetkov Преглед на мнение
        На бензиновите вдига,защото се продават тунинг разпределителни валове с друга геометрия на гърбиците,но за дизела не знам.
        Много сложна тема. Това което знам е следното:
        Разпределителните валове се проектират с определен ъгъл на разделяне и височина на гърбицата. Височината на гърбицата определя повдигането на клапаните. Ъгъла на разделяне определя презастъпването около ГМТ и закъснението на затварянето на клапаните. Презастъпване е времето изразено в градуси на коляновия вал в което смукателните клапани са отворени преди ГМТ, а изпускателните все още не са затворили след ГМТ.
        Какво става ако разпределителния вал е с по малък ъгъл на разделяне (голямо презастъпване)? Клапаните стоят повече време отворени и мощноста и ВМ се изместват във високите обороти. И обратното - по малко презастъпване дава мощност и ВМ в ниските.
        На принципа на "голямо презастъпване работят "бегачките" (пистови формули и мотори) На принципа на малко презастъпване работят влекачите.
        Нашите машини са проектирани за "средно презастъпване". Каквито и промени да правим в това отношение ще получим мощност и ВМ в един диапазон и ще загубим в друг.
        Последно редактирано от Аndro 160; 23-08-10, 20:55.

Коментар

От: Подмяна на разпределитен вал при дизелите - ефекти, резултати, теория.

Подменял съм разпределителен вал на бензиново WV 1.6 с такъв от 1.8 GTI. При старите бензинови двигатели на WV 1.6 и 1.8 се поставяха 4 модела валове с означения : M , Q , G, и още един ,но съм забравил означението му. Валът с означение G е с най високи гърбици и се поставяше в 1.8 GTI .В моя случай имах WV 1,6 с вал М (М беше с най ниски гърбици), след подмяната му с такъв от GTI (G) , двигателят определено "живна" ,особено в областа на високите обороти.

Коментар

Има и една друга не малка подробност - гърбиците в нафтовата помпа (и като форма, и като размер) са правени точно за тоя двигател, с точно тоя вал, и с точно тия дюзи, бренери и прочие. Това според ръководствата за аксиално-разпределителните помпи на BOSCH. Като се смени вала, трябва да се пипа помпата, но ако нейните гърбици се окажат неподходящи, трудно ще се постигне оптимум, ако въобще се постигне, пък и си мисля че ефекта при дизелов двигател няма да е същия. Хем щото дизелов, хем заради турбото.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Поставянето на вал от 3L в 2L-T е правено в Австралия. Човекът който го е правил споделя ,че промяната е в положителна посока. Разликата в двата вала е само в гърбиците на всмукателните клапани. На този от 3L са по високи 0.85mm. По късно ще пусна спецификация на двата двигателя

Коментар

При атмосверен бензинов двигател определено се получава, но при дизел(турбо-дизел)идея си нямам какво ще се случи,най-вероятно при повече въздух,малко гориво буталата в картера,виждал съм го при пишман чеп-тунинг на Ауди,вдигнал налягането на турбината,пропуснал да завиши горивото,два комплекта бутала издуха докато си признае,че са го ровили да върви много.
                Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Не са само подема на клапана и застъпването на фазите. Има значение и самия профил на гърбицата.
                  Има серийно внедрени разработки до четвърта производна от кривата и там една от целите е неразривност на веригата, т.е. клапана / кобилицата да не зависва. С моделиране по кривата може да се моделират скоростта на подем на клапана, застъпване на фазите, максимуми и пулсации в храненето - от там изместване на максимуми на върт. момент и мощност и като цяло характера на двг.
                  Въобще най-богато разнообразие дава моделирането на газоразпределението.
                  Колегата пита за конкретна замяна и там може да му помогне само опита.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X