Здравеите, въпросът ми се отнася общо за всички марки и кубатури, но ще дам пример: Suzuki Vitara 2.0 16V, без газова уредба. Какъв бендзин е препоръчителен, H95, 98 или 100? Нали уж, по-голямо октаново число - по-чист бензин, но ако сложиш например Н100, няма ли да прегрява повече?!?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Какъв бензин... Октаново число и двигатели
Свий
X
-
Първоначално публикуван от kirilpetrov Преглед на мнениеако сложиш например Н100, няма ли да прегрява повече?!?
японските коли обикновено са направени за по-нискооктанов бензин - нали са за американския пазар /предимно/...помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117
Коментар
-
Аз жипка още нямам(Иде ми да се скрия в дънземя)
, ама ми дойде идея и питах!
Нещо се олетох... по-мощен исках да кажа, но все пак отиди в Shell, там има мострички с всички бензини (поне на околомрасното, под Киноцентъра) и ще видиш, че колкото е по-високооктанов, толкова е по-чист!Vitara 1.6 8V; +/-80hps; Kobra NT-235/75 R15; FJ 48"
Коментар
-
Първоначално публикуван от kirilpetrov Преглед на мнениеАз жипка още нямам(Иде ми да се скрия в дънземя)
, ама ми дойде идея и питах!
Нещо се олетох... по-мощен исках да кажа, но все пак отиди в Shell, там има мострички с всички бензини (поне на околомрасното, под Киноцентъра) и ще видиш, че колкото е по-високооктанов, толкова е по-чист!
Коментар
-
Първоначално публикуван от vilik Преглед на мнениеАз все си мисля,че e достатачно съкпо удоволствие е да караш бензинов джип... може би като си вземеш и ти даде 15л/100 разход няма да мислиш за бензина от 2лвVitara 1.6 8V; +/-80hps; Kobra NT-235/75 R15; FJ 48"
Коментар
-
чисто теоретично да сипваш бензин с високо октаново число на двигател не пригоден за това е убиство-не се срамуваи ,ас със моите 25 трябва да се срамувам повече -а що се отнася до чистотата -всичкия от една цистерна го сипват с различни добавкиМИСЛЕНЕ МУ Е МАЙКАТА
Коментар
-
Много е писано вече по въпроса но ще повторя малко защото темата е важна. Първо малко по въпроса от вече писаното:
http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...F7%E8%F1%EB%EE
И накратко, по-високото октаново число означава че бензина гори по-бавно при една и съща компресия. Т.е. скоростта на разпространение на фронта на пламъка ще стане такава каквато е необходима без опасност от детонации при по-висока компресия - респективно по-голяма мощност при еднакъв литров обем.
Ако използвате по-високо октанов бензин в двигател който е за по-ниско октанов ефекта ще бъде намалена мощност и отделяне на повече топлина най-вече в изпускателните колектори. Причината е че сместа няма да е изгоряла нацяло а ще догаря в изпускателния тракт което довежда до възможни прегаряния на клапани и прегряване на глава...
Всеки двигател следва да се експлоатира с този бензин за който е предвиден..
Коментар
-
Точно и това е разликата между двигателите които са за 95 и двигателите които още от завода са за основна експлоатация на газ. Те нормално на бензин работят само с 98...
Известна малка разлика в октановото число може да се компенсира от регулировката на предварението на запалването но тя не е много голяма. И все пак на газ аванса
трябва да е максимално напред... (~7 градуса)
Коментар
-
До: Какъв бензин... Октаново число и двигатели
При по голямо октаново число се получава по голям взрив, и от там и идва и пове1ето мощност в двигателя. Във учебниците пише че колкото е по голямо октановото число толкова е по добре за двигателя, тай като при малките октани изгарянето е по-слабо. Но нека не забражяме че производителя наи добре знае с какъв бензин е добре да си караме колата!!!!
Коментар
-
Първоначално публикуван от donpaskuale Преглед на мнениеПри по голямо октаново число се получава по голям взрив, и от там и идва и пове1ето мощност в двигателя. Във учебниците пише че колкото е по голямо октановото число толкова е по добре за двигателя, тай като при малките октани изгарянето е по-слабо. Но нека не забражяме че производителя наи добре знае с какъв бензин е добре да си караме колата!!!!
Незнам какви учебници си чел ама нещо нямям спомен да пише баш така
Окатновото число е показател за детонационната усточйивост май.Не съм сигурен щото и аз ги четох тя страници набързо и нямям много спомени.Луд умора нема,само се поти!!!
Коментар
-
идва повече мощност само ако мотора и копютъра знаят какво да правят с екстрата октани. така че това е вярно. повече октани, повече потенциал. а дали се използва си е съвсем друг въпрос. за витарата няма никакво значение.
в момента лично трябва да ползвам 93+ защото баpникахме програмата преди време за повече кончета и мотора се тресе с 87...
Коментар
-
"Бясната Табуретка" си я карам с 92 където го има все още, иначе по принуда с 95. Разлика във вървенето и разхода няма, само дето се набутвам с повече пари за по-скъпия 95. Апропо като се натискат да сме като в Европата и уж затова отмениха 92 да видят как в Германия Нормала е 92 на всяка бензиностанция, Премиума е 95 и Супера е 98.... И това е навсякъде...Ама ние пак сме по-европейци и от европейците.Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар