Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да сменя антифриза на Suzuki Ignis ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Как да сменя антифриза на Suzuki Ignis ?

Как да сменя антифриза на Suzuki Ignis ?
    Става дума за Suzuki Ignis 2004 година, 1.3 бензин. Реших сам да сменя антифриза тази година, за да спестя малко пари и да си позволя да купя хубав антифриз. За да мине всичко добре искам да ви попитам няколко неща:
    1. Как протича като цяло процедурата? С изгасен двигател източвам стария. След това мия с обикновена вода с изгасен или запален двигател? Някъде прочетох за включено парно по време на миенето и сипването на новия антифриз. Как става по-точно за моята кола?
    2. Има ли пробка или ще трябва да разчленя най-ниския маркуч?
    3. Какъв антифриз ми препоръчвате и откъде да го купя?
    Вече прочетох цели страници за сини и червени. Дайте ми конкретно предложение на ХУБАВ антифриз и ако преценя, че е скъпо ще ви кажа. Благодаря!

До: Как да сменя антифриза на Suzuki Ignis ?

Свали си сервизно ръководство:
    http://rs702.rapidshare.com/files/211988115/Suzuki_Ignis_service.rar
    Иди на стр.698 и следвай процедурите…ако ти е чиста системата,прескочи многократните промивки с водата.Ако ги правиш,чакай да падне температурата на мотора,преди да наливаш.Но поне 1 трябва да има,за да отстраниш остатъците от стария антифриз и евентуални мизерии..
    Няма посочен тип антифриз,предполагам е ОАТ оригиналният,предвид годината на производство..
    Предвид малкия обем на охл.система,можеш да си позволиш да не правиш компромиси с качеството. Виж кой предлага Glysantin G30 в България(търсачката,знам че има).

http://www.veredlungschemikalien.basf.de/ev-wcms-in/internet/en_GB/function/conversions:/publish/content/EV/EV3/glysantin/doc/Glysantin_Werkstatt_PKW.pdf

Или си вземи направо нужното количество (3л.?) http://www.mobil.co.uk/UK-English/LCW/Files/Car_Care.pdf ..Antifreeze Advanced.
    …със същия пакет на BASF e.
    Други варианти-ОАТ антифриз с одобрение на Мерцедес 325.3

http://bevo.mercedes-benz.com/bevoli...nt_action=show

Например:
    http://www.motul-oil.co.uk/pdfs/coolants/Inugel_Optimal_Ultra_TDS_(GB).PDF

Първо обаче иди до представителя и питай какъв е техният и се осведоми за цената.Може да си късметлия и да е по-евтин там,както е при други марки,странно…Успех!

Коментар

Вчера реших да си сменям антифриза на Ситроена(Берлинго). Да ама като няма кранче за източване се налага махането на долния маркуч от радиатора. Това става само на канал или на повдигач, а аз нямам. Добре че се появи комшията който сменя масла и антифризи понякога, че да ме светне как да не се цапам. Извадих маркучетата за обезвъздушаване на радиатора от блока и изравнителното казанче и запалих двигателя. Старата течност (80%вода) започна да излиза от тях и да тече на земята, а като падна нивото в казанчето до долния край налях вътре антифриз концентрат (зелен). Така успях да налея 3 литра докато от маркучетата не потече зелена течност. Обяснението на комшията е, че дори да имаш само вода в системата при наливане на 3л концентрат той се разрежда до 50%. Сега трябва да замеря температурата на замръзване и ще съм готов. Операцията траеше около половин час без цапане.
      Незная дали при този автомобил е възможно това, но все си е вариант, който е добре да се знае.
      [I][FONT=Comic Sans MS]NISSAN Terrano II R20 2.7TD '93[/FONT][/I]

Коментар

Антифриза трябва да е червен със спецификация G12 или G12+. От 2-я има в Еуратек - вносителя на шкода, за около 9лв/л. Разрежда се задължително 50/50 с дистилирана вода.
        Panda Climbing 4x4 1,2MPI FIRE

Коментар

Да,BASF Glysantin G30(търг.име) отговаря на VW спецификацията G12 (ТL-VW 774D) и G12+ (TL-VW 774F)...както и на много други.Да не се бъркат двете,де.
          Съответствия:
          Glysantin G48-VW TL-774-C (VW G11)-със силикати,HOAT
          Glysantin G30-VW TL-774-D/F (VW G12;G12+)-безсиликатен,ОАТ
          Glysantin G40-VW TL-774-G (2008-)
          А на цветовете е желателно да не се обръща голямо внимание...че сини/зелени има и от двете технологии...жълтеникаво-оранжеви също.
          P.S. пробка има на радиатора,парното на мах.

Коментар

Благодаря много за отговорите!
            Докато чета pdf-а за сузукито, моля ви отново:
            Дайте конкретни предложения за Качествен антифриз!!
            Н.п:
            1. Glysantin Alu Protect G30 - продава се на ул.Тракия 34 - цена ...
            2. Glico Shell long life - продава се на бензиностанциите Shell - цена ...
            3. Еуратек G12+ - (какво представлява?) - става ли за моята кола?
            4. ОАТ антифриз с одобрение на Мерцедес 325.3 (име на продукта? къде се продава? цена?)
            5. ...
            6. ...
            и т.н. Благодаря много отново!

Коментар

Antifreeze Advanced:
              http://omnicar.bg/files/PriceList.pdf

http://www.prospeed.bg/bg/products/1782/0-Optimal Ultra
              http://yacco-bulgaria.com/products4.html -organique-готов,-35гр.
              Havoline Extended Life Antifreeze Coolant
              http://texacobg.com/web/index.php?option=com_content&task=view&id=58&Itemid=72

Coolant Antifreeze Extreme:

http://tech-co.defartists.com/bg/ind...del&modelid=32

Ауто Плюс,цена не знам,над 12лв. по спомен:
              http://www.fuchslubricants.com/products/111/maintain-fricofin-g-12-plus

http://catalog.bg/product.php?company=2948&id=44660
              http://drive.bg/product_info.php?cPath=15_88&products_id=12022&ModelId=827
              Или отиваш до Шкода,VW или Ауди и искаш TL-774-D/F антифриз.

Коментар

Благодаря много за линковете!
                Имам 2 последни въпроса:
                1. защо никъде няма за Glico Shell long life? най-достъпен за мен. какво ви е мнението за него? Кой от тях е ЗИМЕН+ЛЕТЕН? мисля, че това е най-удобнят вариант.
                2. Искам да постна тука превода от pdf-а за сузукито. Моля кой иска да го прочете и да коригира грешките.
                1. отваряш капачката на радиатора, при студен двигател.
                2. с отворена капачка палиш двигателя докато горният маркуч от радиатора се затопли (това показва че термостатът е отворен).
                3. загаси двигателя и и източи антифриза от отводния канал (явно има пробка ).
                4. затвори пробката. добави вода и запали двигателя докато отново горният маркуч се затопли.
                5. повтори 3 и 4 няколко пъти докато течността стане прозрачна.
                6. затвори пробката силно.
                7. свали резервоарчето на антифриза и неговия капак.
                8. измии го със сапун и вода. изплакни добре и изсуши добре. върни обратно резервоара.
                9. пълни до FULL с антифриз. сложи капака.
                10. отпусни болта за обезвъздушаване 1+1/2 обороти (дали не е опасно - въпреки, че ще сложа белег ?)
                11. пълни радиатора с антифриз до разливане от вентилационния болт (става дума за гореспоменатия болт).
                12. затегни болта до старото място (1+1/2 оборота)
                13. пълни радиатора до долната част на врата на пълнителя на радиатора - "Fill radiator with coolant up to bottom of radiator filler neck
                and install radiator cap, making sure that the ear of cap lines
                is parallel to radiator."
                тук искам вашата помощ. какво има в предвид? нали на 11. пълних радиатора?
                14. запалете двигателя.
                15. разхлаби болта 1+1/2 оборота.
                16. запали двигателя на 2000 - 3000 оборота и затегни болта до старото място, след като се разлие антифриз от болта.
                17. пусни двигателя докато се включи вентилаторът на радиатора.
                18. загаси двигателя докато изтине (колко да чакам?)
                19. добави антифриз на радиатора до долната част на врата на пълнителя на радиатора. сложи капачката добре и се увери, че белегът на капачката е паралелен с белега на радиатора (пак не ми е ясно какво има в предвид. къде да сипя антифриз?) "Add coolant to radiator up to bottom of radiator filler neck,
                and install radiator cap, making sure that the ear of cap lines
                is parallel to radiator".
                20. повтори от 14 до 19.
                21. добави антифриз до FULL при резервоара.

Коментар

Прескачаш чакането на термостат да отвори,миенето на казанчето и неколкократните промивки.
                  Нещата ще изглеждат така:
                  -парното на макс.,мотор студен. Развиваш капачката на казанчето,радиатора и пробката на радиатора(има,нарисувана е на схемата),чакаш да изтече стария антифриз.Източваш разш.казанче.
                  -завиваш пробката на радиатора,инсталираш казанчето.Развиваш пробката за обезвъздушаване номер 5,наливаш водица в радиатора и казанчето до белезите.Парното все още е на макс,a пробката 5 е развита леко,да излиза въдуха оттам-толкова,че хем въздуха да излиза,хем да не пръска течност наоколо…това 1 ½ оборот не го приемай буквално.Завиваш капачката на радиатора.Палиш двигателя,вдигаш леко оборотите…гледаш пробката 5 за цвъртене на въздух,ако няма-завиваш…чакаш да отвори термостата,ако искаш и перките да се включат-докле това стане,можеш пак да развинтваш пробката 5 ,контролно един вид,да излезе въздух,ако се е събрал,поне аз така правя на моите бараки.
                  Гасиш двигателя,отиваш на разходка…след като е изстинал напълно,точиш по познатата процедура…дали ще се престараваш и ще правиш гореописаното пак,или ще потретваш-твое решение.Аз не бих се занимавал толкоз.
                  Наливаш новия антифриз и следваш процедурата(както с водицата,демек).Парното все още си е на макс.След като всичко премине успешно и моторът е изстинал,доливаш антифриз,ако има нужда.
                  Противно на описанието,бих винаги точил и наливал при студен мотор.
                  GlycoShell LL-тези,които съм срещал,винаги са били правени в Германия,противно на силикатните HOAT,които са я гръцки,я полски.Не че съм имал проблем и с тях,де.
                  Взимай,ако ти се нрави цената.
                  „тук искам вашата помощ”….”нали пълних”….има се предвид „допълнете радиатора”,сиреч до нужното ниво(прoбка 5 е веч завита)…
                  Успех!

П.С. Всички са "целогодишни".

Коментар

Първоначално публикуван от Torque Преглед на мнение

1. парното на макс.,мотор студен.
                    2. наливаш водица в радиатора и казанчето до белезите.
                    3. чакаш да отвори термостата,ако искаш и перките да се включат-добре това стане
                    4 . Противно на описанието,бих винаги точил и наливал при студен мотор.
                    5. „тук искам вашата помощ”….”нали пълних”….има се предвид „допълнете радиатора”,сиреч до нужното ниво(прoбка 5 е веч завита)…
                    Успех!
                    1. парно на макс с запален двигател или не? сори за смешния въпрос парно на макс = макс силно и да духа на топло?
                    2. казанчето има белег - т.е FULL. радиаторът и той ли има белег? и ако да къде?
                    3. как ще разбера че термостатът е отворен? да чакам просто да видя перката да се включи?
                    4. 100% съгласен.
                    5. значи допълвам в радиатора, а не в казанчето, още до нужното ниво?!

Едит: с какво се занимаваш - щом всичко както виждам ти ясно ? Ако нямаш нещо напротив сподели с мен на лично съобщение твойте координати и цена (няма срам) ако си съгласен да ми помогнеш (дори да гледаш отстрани ) ... в удобно за теб време.

Едит2: реших да купя GLYSANTIN Alu Protect Premium G30.
                    Mobil Antifreeze Advance не знам къде продават,
                    Motul Inugel Optimal
                    Ultrа на първото място където проверих ми казаха, че е било свършило.
                    VALVOLINE тех-ко също не знам къде продават.
                    Какво мислиш за избора?

Коментар

А-а,хубава работа,по-сербез бъди,немой да биеш отбой..
                      1.Парното на максимално „топло”,скоростта на перките няма значение,но дай ги и тях на макс,ако ще ти е по-лесно.
                      2.Вдигни утре капака преди да потеглиш,развий капачката на радиатора,виж докъде стига нивото,разгледай как е свързано казанчето с него и ще ти стане ясно.
                      3.Като се стопли горният маркуч,взел е да отваря термостатът.Перките ще се включат след като е отворил,разбира се-и двигателят е достигнал зададена температура Х.
                      5.Проверяваш и двете,но предполагам,че ако има нужда да се долива,ще е само в казанчето-виж 2.

С всички изброени бих бил спокоен.Изборът е правилен.
                      „…щом всичко както виждам ти ясно”-ба, много съм далеч от такива претенции (обикновен потребител,който се старае да си поддържа собствеността в прилично състояние).Успех!

Коментар

Благодаря за помощта! Ще споделя веднага резултатите, като го сменя.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X