Обява

Свий
Няма добавени обяви.

офтопик от акумулаторите - кръжок "млад химик" и по-възрастни такива.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• офтопик от акумулаторите - кръжок "млад химик" и по-възрастни такива.

Здравейте и от мен. Имам следния въпрос - преди около 2 г. разляхме акумулатор в една от стаите на апартамента. Течността попи в паркета, но никой не и обърна внимание. Тази година от прекомерната влага в стаята петното се уголеми и ние решихме да подменим настилката. Като махахме паркета установихме, че голяма част от него е пропит с течността и част от нея е разяла плочата. Изчегъртах каквото можах от плочата и измих с вода. Според мъжа ми акумулаторът е Монбат Динамик, необслужваем. Поинтересувах се в нета и разбрах, че вероятно се е изляла сярна киселина. Каква е вероятността на плочата да е попаднало и олово. Дали е опасно- в тази стая гледаме бебе. Последният ми въпрос е дали е вероятно акумулатора да е бел кадмиево-никелов

До: Що е то акумулатор и с какво се яде?

Първоначално публикуван от qwertyasd Преглед на мнение
    ...Според мъжа ми акумулаторът е Монбат Динамик, необслужваем. Поинтересувах се в нета и разбрах, че вероятно се е изляла сярна киселина. Каква е вероятността на плочата да е попаднало и олово. Дали е опасно- в тази стая гледаме бебе. Последният ми въпрос е дали е вероятно акумулатора да е бел кадмиево-никелов
    Хич не се тревожи. Оловото не образува разтворими съединения в сярна киселина, а самата тя не е отровна (като е достатъчно гъста, щипе и разяжда, но следи от нея нямат вредно влияние). Даже и да са изпаднали оловни частички, те ще си запазят неразтворимото състояние при всякакви мислими условия, които могат да ги сполетят в бетона. Ще си стоят там навеки, без да изпаряват, излъчват или изпускат нещо.

Никел-кадмиеви акумулатори в автомобилите не се използват, Монбат не ги произвежда, а и са стъписващо скъпи, за да ги обърне някой случайно насред дома си. Евентуалната вреда от тях също е никаква.

Коментар

Здравейте и от мен. Имам следния въпрос - преди около 2 г. разляхме акумулатор в една от стаите на апартамента. Течността попи в паркета, но никой не и обърна внимание. Тази година от прекомерната влага в стаята петното се уголеми и ние решихме да подменим настилката. Като махахме паркета установихме, че голяма част от него е пропит с течността и част от нея е разяла плочата. Изчегъртах каквото можах от плочата и измих с вода. Според мъжа ми акумулаторът е Монбат Динамик, необслужваем. Поинтересувах се в нета и разбрах, че вероятно се е изляла сярна киселина. Каква е вероятността на плочата да е попаднало и олово. Дали е опасно- в тази стая гледаме бебе. Последният ми въпрос е дали е вероятно акумулатора да е бел кадмиево-никелов
      Разлялото се е разтвор на сярна киселина. Оловото няма как да изпадне.
      Изчиства се с вода, а ако е много и с малко сода бикарбонат(за хляб).
      Не се плаши.
      Никел-кадмий не е!

Коментар

Здравей,щом акумулатора е Монбат значи е оловно-киселинен.Правилно,течноста която се е изляла е електролит на сярна киселина.Хубаво е че сте изчистили защото киселината разяжда цимента в бетона,а най обича стоманената арматура.Относно оловото малка е вероятноста да е попаднал там,освен това,то е канцерогенно при поглъщане.Остава в организма за винаги.Оловото е с голямо относително тегло и не сублимира (не се изпарява)в околната среда при обикновени условия.

Коментар

Първоначално публикуван от stbot Преглед на мнение
          Здравей,щом акумулатора е Монбат значи е оловно-киселинен.Правилно,течноста която се е изляла е електролит на сярна киселина.Хубаво е че сте изчистили защото киселината разяжда цимента в бетона,а най обича стоманената арматура.Относно оловото малка е вероятноста да е попаднал там,освен това,то е канцерогенно при поглъщане.Остава в организма за винаги.Оловото е с голямо относително тегло и не сублимира (не се изпарява)в околната среда при обикновени условия.
          Айде занапред да си мерим изказванията в някои области - химия, медицина?

Връзката между относителното тегло и изпарението е интересна, оловото има сублимиращи съединения, за канцерогенно действие на оловото също не сме чували, а за разрушаването на етажна плоча трябва киселината на няколко мощни акумулатора, както и много търпение и разбъркване.
          Последно редактирано от Ясен; 16-10-09, 10:49.

Коментар

Айде бакалъм на спама , че ще заспим . Етажната плоча може и по-бързо , пак с участие на акумулатор, но и ел.детонатор и сяра и др. съставки . И махнете бебето преди експеримента от там !
            подаръци за мъже от FACOM
            промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен
              Връзката между относителното тегло и изпарението е интересна, оловото има сублимиращи съединения, за канцерогенно действие на оловото също не сме чували, а за разрушаването на етажна плоча трябва киселината на няколко мощни акумулатора, както и много търпение и разбъркване.
              Малко офф. Загледай за сублимацията на живака. Не че го има в акумулаторите, ама като стана приказка за относително тегло.

Коментар

и аз за живака се сетих, ама той не сублимира, защото си е течен. Изпарява си се по устав. И той има доста сублимиращи съединения. И е по-тежък от оловото.

абе ще чистим спама, то се разбра.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  и аз за живака се сетих, ама той не сублимира, защото си е течен. Изпарява си се по устав. И той има доста сублимиращи съединения. И е по-тежък от оловото.

Спам:
                  Да де. За сублимацията си абсолютно прав. Съединенията му имах предвид. Основно с кислорода.
                  А за почистване на живак, доколкото съм запознат, се използва сяра. Това не е за акумулатори. Основно се използва за строшени живачни термометри, или вехти рид ампули.
                  Това е спам. Търкайте.

Коментар

Смеете се вие а Значи изтеклото е около 1 метър на 2 см. през процепа на изолацията. И аз го прочетох това за содата, ама късно трябваше да идва майстора за паркета. Отгоре върху следите от изтеклото сложихме една тънка и една изолация като стиропор, а отгоре ламинат. В последна сметка може ли да се изпарява или не оловото

Коментар

Смеете се вие а Значи изтеклото е около 1 метър на 2 см. през процепа на изолацията. И аз го прочетох това за содата, ама късно трябваше да идва майстора за паркета. Отгоре върху следите от изтеклото сложихме една тънка и една изолация като стиропор, а отгоре ламинат. В последна сметка може ли да се изпарява или не оловото
                      Писах вече, не го мисли. Олово там няма, и да има мъничко - там ще си остане. Не се изпарява, не излъчва, не изпуска нищо. Няма нужда от специални мерки.

Бетонът е неутрализирал колкото трябва киселината, той действа точно като содата. Част от него се е превърнала в гипс и толкова.

Забрави за случая.

Коментар

Хайде и аз да се включа в спаменето.
                        В древния Рим са използвали оловни тръби за водопровод.
                        Как мислите, дали са измрели от оловото...
                        Май е обратното-щом са завладели половината от известния тогава свят...
                        А и до ден днешен оловото се използва за много неща.
                        Като чист метал е почти безвредно. Виж за съединенията ми е друг въпросът.
                        Трий Ясене, ос.ахме хубавата тема. Иначе е много полезна и вярна. Да не я съсипваме
                        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                          Хайде и аз да се включа в спаменето.
                          В древния Рим са използвали оловни тръби за водопровод.
                          Как мислите, дали са измрели от оловото...
                          Май е обратното-щом са завладели половината от известния тогава свят...
                          А и до ден днешен оловото се използва за много неща.
                          Като чист метал е почти безвредно. Виж за съединенията ми е друг въпросът.
                          Трий Ясене, ос.ахме хубавата тема. Иначе е много полезна и вярна. Да не я съсипваме
                          Да се кротне разговорът за разлятия акумулатор, ще я отделя. Иначе, древните римляни доста ядове са брали с оловните тръби, добре, че не са имали здравна каса.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение

Олово - Pb
                            Атомен номер: 82
                            Атомна маса: 207.2

Живак:
                            Атомен номер 80
                            Атомна маса
                            (молярна маса) 200,59 а. е. м. (g/mol)

Коментар

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
                              Олово - Pb
                              Атомен номер: 82
                              Атомна маса: 207.2

Живак:
                              Атомен номер 80
                              Атомна маса
                              (молярна маса) 200,59 а. е. м. (g/mol)
                              А картон за офтопик? Кое от тези неща е плътност?

Плътност на олово - около 11.35 г/куб.см
                              плътност на живак - около 13.55 г/куб.см

оловото ще плува в живак.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X