Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дейонизирана вода за доливане в акумулатор.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от dreadx Преглед на мнение
    ...
    По мои сметки 0.5 mS/m = 0.0005 S/m = 5 µS/cm. (- за по-сигурно ползвах Electrical Conductivity Units Converter от нет-а.)
    0.5 mS са си точно 500 uS (микро сименса)
    LZ5ZI qth HASKOVO
    Pajero II GLS 3000 V6

Коментар

• dreadx
      dreadx коментира
      Редактиране на коментар
      И аз мога да си прехвърлям на ум между "мили" и "микро", тук обаче има и друга работа: едното е дадено на метър, а другото на сантиметър.
      Освен това, за да ги обърна в еднакви единици използвах някакво приложение от нет-а, защото не съм сигурен, че специфичната проводимост на флуид е като при омовете. (друг е въпросът, че и програмата, която използвах, може да не е коректна, не знам.) След като въпросът остана неизяснен продължих да чета: че специфичната проводимост отговаря на куб от течността, с размер 1 метър. Първо, че цял живот мисля в омове, а не в обратното нещо (сименсите са обратното нещо на омове). Второ, когато имаме една жица, то е ясно, че ако 1cm. от жицата е 10 ома; 10 см от жицата ще са 100 ома; а 100 см. от жицата ще са 1000 ома (1 килоом). Обаче ако имаме куб с нещо, голям колкото 1 метър, то и сечението на "жицата" се променя. Т.е. не знам дали когато специфичната проводимост се дава в сименси на сантиметър: дали това е проводимост, измерена между двете страни на куб с размер 1 см. и дали просто се делят единиците при това положение. Може пък да се мери между електроди с площ 1 метър, разположени на 1 см един от друг. Понеже не можах да си изясня последното, това което веднага направих е да потърся директни сведения колко проводимост има чешмяната вода, дестилираната вода (някакви спецификации) и ако са дадени в съответната единица (метър или сантиметър), да сравня цифрите от етикетите на водата. Но малко не ми хареса резултатът, дето излиза, че водата в бутилката е чешмяна.
      Затова реших да питам тук, понеже има много специалисти от различни инженерни специалности. В случая трябват химици: те не може да не знаят.
      --- Сега отново погледнах етикетите: снимката от нета и този на моята бутилка, и забелязах още една съществена разлика: на моята на пише БДС!

Дейонизираната/деминерализирана (пречистена вода), която продават в аптеките, не е ли подходяща?
    Нищо чудно, акумулаторите да имат по-високи изисквания към водата от нас
    There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
    No wahalla.

Коментар

• dreadx
      dreadx коментира
      Редактиране на коментар
      Ами, това което знам е, че в идеалния случай водата трябва да е дестилирана, обаче да не се е докосвала до метални неща, за да няма в нея метални йони. Или се пречиства чрез обратна осмоза и после през йонообменни смоли, за да съберат металните йони. Това, когато ще се използва за акумулатор (за разреждане на антифриз няма такива изисквания).

Боре, във водата има толкова много разни мерудии, че трябва да знаеш какво търсиш. Вода се налива в оловен акумулатор. Заедно с нея и киселина. С калпава вода се увеличава саморазряда и съсипва заряда. Иначе казано, скапват му се показателите. На тия акумулатори показателите като цяло са толкова скапани, че малко повече или малко по-малко има значение само ако наистина се стараеш да бъде както трябва.

Факт е, че акумулатора е далеч по-капризен от хората.
    Последно редактирано от drukman; 21-11-25, 15:26.
    Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
    Вальо. О888 557Ч7Ч
    Silverado 1.3 i

Коментар

На хемодиализа отидохме пак. Не за първи път, в поредна тема. В тоя форум. По повод акОмОлаторите.
      Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Не разбирам какво не ти харесва? Тука е място за драпане на клавиатури.
        Преди 10тина години беше за офроуд. Пишеше се за кардани и блокажи.
        Сега се оправя "гордия български лев", паркирането в София, правите краставици и вързаните капачки.
        Иначе казано, филиал на сураттефтера.....или БГмама.
        Щом търговците на офроуд оборудване вече не влизат тук, прай сметка.
        Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
        Вальо. О888 557Ч7Ч
        Silverado 1.3 i

Коментар

• dreadx
          dreadx коментира
          Редактиране на коментар
          Той бая е пописал и в темата за зоните, но като не му приеха мнението, дойде да се разпише и тук. Само че моята тема е в раздел "течности и химия", а не в раздел "този форум не е това, което беше".

• drukman
          drukman коментира
          Редактиране на коментар
          Аз мисля, че макар и доста разбъркано, на въпроса беше отговорено.

Може би с напредване на възрастта карданите са поомекнали, и затова се споменават все по-рядко...
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
        X