Здравейте, останах меко казано учуден след, като в официален сервиз на Дачия на Дъстера ми сипаха масло 0w20 за 1,5дци с дпф 2019г,139000км. и ми заявиха днес, че и това го има зо спецификацията за този двигател и било нормално да се заменят. До сега вече 5 години е слагано само 5w30 на този двигател по сервизна книжка. Все си мисля, че това масло е добро някъде където е по студено и с ниски летни температури, но това са моите познания за маслата и начина им на ползване. Има ли повод за притеснени с този вискозитет, като погледнах на тойота масово го слагат, но аз имам дачия все пак.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Замяна на масло в официален сериз с 0W20 от 5W30
Свий
X
-
Моята е заводски с 0W30, та не е само до летните условия. Търси се екология, лесен студен старт без работа на място след това, а на топло малко триене=малък разход. Дали точно този вискозитет е за твоя двигател ще каже производителя, по-важен ти е топлия. Студения дали ще е 5 или 0 няма значение.Ford Maverick II 2.3 XLT
Ford Mondeo MK5
-
…….освен ако не ти го бълбуцат с идеята за икономии която е вкарана със закон.
един и сьщ двигател тук и в Австралия примерно,че даже и в Мексико му препоръчват различни вискозитети та тоя номер с Грешка е ако мръднеш от идеята на производителя …..го има,но ако производителя не е натиснат да го препоръчва това.
с други думи - нищо няма да и стане за една смяна,но аз бих си сипал по-доброто 5/30 на следващата смянаTOYOTA SEQUOIA ‘11
W140 S420 '99
Коментар
-
И в Еуратек положението е подобно. Октавия 2.0 дизел на 5 години и 130000 км., всички смени (без последната) с кастрол 5/30, последната с кастрол 0/30. Допреди последната смяна съм долял общо 700 мл за пет години и 120000 км. пробег, сега за 10000 км съм долял осгатъка от старата еднолитрова бутилка и още 200.мл от новата. Следващата смяна ще е с равенол 5/30.
Коментар
-
Тази тема може да се развива до безкрайност...
Какво масло ми наливат в сервиза,и аз какво доливам,ми все си харчеше литър масло на 2000 км.
Хепи енда беше,че на 190к. километра прегрях двигатела поради мързел да сменя термостата,а го имах купен.
За ревенол с две ръце препоръчвам
Коментар
-
Не е аферим тая работа,Андреев.
Не стига,че са свалили "работния" и ht/hs вискозитетите, ами са се повърнали към по-високи лимити на SAPS в маслото с RN17FE(хе-хе...що ли?) .Иначе са дигнали малко изискването за алкален резерв,браво тука.
Изкарайте си там интервала(по-внимателската , обаче),доливайте си с RN0720...после-обратно към него.
RN17FE не предлага нищо съществено (!) в сравнение с RN0720 ..."нозасметканатова" може да опъва нервите на потребителя с по-чести регенерации (и свързаните с нея досади) + риска от ремонтец(в най-неподходящото време,разбира се) поради недотам грамотна експлоатация при по-утежени условия ,еле лятос по нашите ширини...да прибавим и някои неизбежни явления...плюс някое нещастно обстоятелство кат не(до)изправна дюза...че май и при тие мотори едни лагери дават фира и без особен тормоз.
Да го кажем по-образно...жертв...такова,потребителят ще спести някой евроцент (щот,нали , "fuel efficient") за все по-вероятния ремонт(заради ниския вискозитет)...или пък (по-малкият дявол)- към парично покритие за горивния разход за (неизбежно) по-честа регенерация (поради по-високите лимити на SAPS) ...или за доливане заради разхода на "по-тънкото" 0w-20 ...Или за трите (Боже,опази ! ) накуп...мнда.
Както се види и в темата с джиповете , трябва да се чете в контекст и грамотно,тъй да се каже. Някои "препоръки" просто си плачат за отсвирване(както казват , "с особено нетърпение чакам да ми изтече гаранцията")...а от други просто не може да се избяга.
И кат видим "FE" в описанието,требе светнат поне две червени ламби...същото като "free"(ха-ха!) , "maintenance free" , "sustainable" ,"renewable", "fill for life" , "modern" ,"eco friendly" и пр. убавини.
А по-сербез потребители по света може и да са минали към ACEA C3 с MB 229.51 (след гаранцията,елбетя).
На картинката се види как са "клъцнали" откъм съвместимост с каталитичните глупости. А види се, някоя булка се е помъчила с диета и е изяла и една нула от показателя за фосфор у RN17FE...а той си е все същият, 0.09теглови % (т.е. 900ppm-"части на милион")
Коментар
-
Здравейте, за свое успокоение съм решил да си го сменя към май месец с 5в30 пък за догодина ще ползвам услугите на друг сервиз. В това ТО ми смениха ми и антифриза, като не успяха да проверят кога това е правено в гаранционата поддръжка на автомобила, като само аз от 4 години ходя при тях. Цвета на новия вече не е червен а син/зелен не мога да го опредея, но явно такъв имат и за тази спецификация
Коментар
-
Правилно...Придържайте се към RN17 (без "FE" ! )...и 10-15 хил. интервал.
Примерно :
https://azupim01.motul.com/media/mot...2_20211229.pdf
https://www.mobil.com/en-it/passenge...rmula-rn-5w-30
https://www.yacco.com/upload/media/d...81fc7eb0c3.pdf
... и пр.
Нищо не ме учудва вече...тие утре може да кажат,че не карате дачия/сте нахал и измамник/и т.н.,а може и полиция да извикат,щот се държите неприлично в офиса им...
А колко доливахте между смените и на колко хил.км . сменяхте и какво пише у тефтеря като препоръчително ?
-
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар