Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Производство на маргарин и какво общо има той с нефта и въглищата

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Производство на маргарин и какво общо има той с нефта и въглищата

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    айде стига ви лекция по химия, че ще открия кръжок, както е почнало.
    Няма лошо. Хубаво е да се пообразоваме малко. Особено, който не е чел навремето. Стига да ти се пише де. Благодаря за лекцията.
    Последно редактирано от Ясен; 18-05-09, 19:57.
    E = mc2 / Прави си сметката! И умната!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      ...
      Няма да е зле!
      Особено за такива като мен дето половината не го разбраха а им звучи доста интересно!
      Не вдявам следното:При химичните реакции просто не се обменя толкова значимо количество енергия, че да го забележим по масата на веществата, които участват. Все ми се е струвало че особено при горенето е доста осезателно!!!
      Ами това:
      Късат се връзките между атомите на участващите вещества и се изграждат нови връзки, за да изградят същите атоми нови вещества (продукти). - Все си мислех че става въпрос за молекули!!!
      Другото го мислех за синтез!!!
      Но вероятно греша!!!
      Е това направо ме обърка:
      Колко енергия получаваме (или губим) от дадена реакция, може да се сметне, като се изброят връзките в началните и крайните вещества/ атомите Санчо, атомите, що ги пренебрегна/ по брой и вид, а после се погледне в опростената табличка за енергия на връзките и да се осчетоводи всичко това.
      Осчетоводяването би било доста бакалско вероятно и далеч от всякаква истина!
      Пък за какво ли ни е, един господ знае, особено при въглищата и маргарина.
      Поздрави колега!!!
      Отдавна не бях толкова интересно увлечен по химия!!!
      Мисля, че не би било зле ако отвориш нова тема!
      Ще ми се отново да съм в шести клас

Последно редактирано от Ясен; 18-05-09, 19:58.
      GPS системи https://www.easytracking.bg/
      Пътна помощ навсякъде и по всяко време https://закъсах.бг

Коментар

Да открием кръжока по химия, значи:

При химичните реакции просто не се обменя толкова значимо количество енергия, че да го забележим по масата на веществата, които участват. Все ми се е струвало че особено при горенето е доста осезателно!!!
        Айнщайн е казал така: E=m.c^2 . В нашите мерки, светлинната скорост е голяяямо число, а той даже го е вдигнал на квадрат. Значи малко маса отговаря на много енергия. Ако количеството енергия, отделена при горенето, ти се струва значима, замисли се за ядрената енергия - при деленето на урана май се губи под 1/100 от масата, а се отделя толкова енергия, че с няколко грама разделен уран АЕЦ работи месеци наред. Ето затова, айнщайновият "дефект на масата" е значим при ядрените реакции и пренебрежим при химичните.

Ами това:Късат се връзките между атомите на участващите вещества и се изграждат нови връзки, за да изградят същите атоми нови вещества (продукти). - Все си мислех че става въпрос за молекули!!!
        ПОНЯКОГА става дума за молекули. Защото, молекулата като понятие не е приложима за всички вещества. В металите и солите молекули няма, а други вещества имат молекули с видим размер - една пластмасова бутилка например, в химически понятия, е една молекула. Виж, атомите са по-прости. Всичко е атоми, евентуално свързани някак си. Понякога групичките атоми можеш да ги наречеш молекули, друг път - не.

Е това направо ме обърка:
        Колко енергия получаваме (или губим) от дадена реакция, може да се сметне, като се изброят връзките между атомите в началните и крайните вещества по брой и вид, а после се погледне в опростената табличка за енергия на връзките и да се осчетоводи всичко това.
        Осчетоводяването би било доста бакалско вероятно и далеч от всякаква истина!
        Ето ти го, с не-пропуснати атоми. Бакалска или не, тази проста сметка дава грешки 1-2% и става за доста практически цели. Определено е полезна за някои случаи и определено напълно неприложима за други. Но така е със всички сметки в науката. В частност, за маргарина сметката става. За въглищата - не твърде.

Въгленът е ярък пример, в който концепцията за молекула става дявол на магаре. Ковалентните връзки, които държат въглеродните атоми в това нещо, са дива мешавица от единични, двойни, тройни, локализирани, делокализирани, ъглово напрегнати или просто липсващи. Да се изброят, дори приблизително, не е никак лесна задача.

Коментар

Първоначално публикуван от D.Dimitrov Преглед на мнение
          Не вдявам следното:При химичните реакции просто не се обменя толкова значимо количество енергия, че да го забележим по масата на веществата, които участват. Все ми се е струвало че особено при горенето е доста осезателно!!!
          Измерването на маса чрез енергия се основава на Теорията на относителността, според която те са свързани със съотношението E0 = mc2. Оттам се получава, че на енергия един електронволт при скорост с = 300 000 km/s се пада маса 1,783 × 10-36 kg.

горене на метан : C H4 + 2 O2 --> C O2 + 2 H2 O + 5.5eV
          т.е. 0.08004018 kg отделят 5.5eV.

Първоначално публикуван от D.Dimitrov Преглед на мнение

Ами това:
          Късат се връзките между атомите на участващите вещества и се изграждат нови връзки, за да изградят същите атоми нови вещества (продукти). - Все си мислех че става въпрос за молекули!!!
          Другото го мислех за синтез!!!
          пак по горният пример. при хим. р-ии се късат връзките м/у атомите в молекулите на изходните в-ва, за да се изградят връзки в молекулите на продуктите на реакцията. разбира се има и вещества съставени от атоми, междумолекулни връзки и т.н. а,да, и късат е в ""

по третият въпрос онези 5.5eV могат да се получат ако знаеш енергиите на връзките на всички изходни и всички продукти.

PS: почти всички цифри са от нетя,
          - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
          - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

докато го напиша и той Ясен си отговорил

ето за сравнение и ядрената :
            4 1H + 2 e --> 4He + 2 neutrinos + 6 photons + 26 x 10^6 eV
            това е горе долу от 0.004 kg
            Последно редактирано от deyan_h; 18-05-09, 10:25.

Коментар

Уважаеми колеги,
              Ясен и deyan_h. Възхитен съм от Вашите отговори!
              Отдавна не ми се бе случвало да попадна във форумите на хора който са наясно с това което казват и го поднасят по разбираем и обоснован начин.
              Благодаря!
              И не пропускайте да звъннете на път за Варна.
              0878 200 118
              Димитър Димитров
              GPS системи https://www.easytracking.bg/
              Пътна помощ навсякъде и по всяко време https://закъсах.бг

Коментар

е, няма защо

Коментар

Много хубава тема,полезна информация.Евала

Коментар

Някъде четох че маргарина е изобретен някъде около втората световна война като ефтин заместител на животинската и растителна мазнина все пак е било война и хората са го яли.
                    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

От: До: Производство на маргарин и какво общо има той с нефта и въглищата

Общото с нефта е че при неговата обработка също се ползва водород в някои процеси. При маргарина водорода просто разгражда сложните и често не много качествени мазнини и така отваря пътя за вода с която да се вдигне теглото на продукта. Фразите наситени и ненаситени мазнини е крайно условна.
                      Ето двете гадни неща при маргарина
                      1. Със сигурност се ползват некачествени или развалени продукти за производство, след водородната интервенция не се познава от какво е.
                      2. Маргарина се ползва масово в сладкарството, шоколада, сметаната и дори в детските храни.
                      На любителите на сладко честито :-)

Коментар

От: Производство на маргарин и какво общо има той с нефта и въглищата

Ад съм химик по образование - темата е добре обяснена,няма да я абсъждам. Хитлер за първи път прави заместител на маслото през втората световна война с маргарин .Но ще споделя с Вас следното. Дайте на някое животно да яде нещо с маргарин чист или с нещо. НЯМА ДА ЯДЕ. ПРОВЕРЕНО Е.
                        Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

Коментар

Първоначално публикуван от белята Преглед на мнение
                          Ад съм химик по образование - темата е добре обяснена,няма да я абсъждам. Хитлер за първи път прави заместител на маслото през втората световна война с маргарин .Но ще споделя с Вас следното. Дайте на някое животно да яде нещо с маргарин чист или с нещо. НЯМА ДА ЯДЕ. ПРОВЕРЕНО Е.
                          Омлет с шунка, изпържен в олио и маргарин - аватара яде, че пушек се вдига.
                          В много манджи, дето ги правя на фурна слагам маргарин/пиле, картофи, гъби, ориз/ - моя обича да яде освен неговото си и каквото ядем ние.
                          Може и да е хахав, тая вечер ще го пусна по пързалката/печена филия домашен хляб, намазана с маргарин/ и ще споделя резултата от експеримента.
                          Последно редактирано от maxxx; 06-04-11, 20:22.

Коментар

Първоначално публикуван от белята Преглед на мнение
                            НЯМА ДА ЯДЕ. ПРОВЕРЕНО Е.
                            Що ли не провери някой с предишната ми котка. Ама maxxx е написал същината. С тая разлика че крадливата опашата беля изблиза до чисто около 100г маргарин.

п.п. и живя дълъг и пълен с безобразия живот след това. Да не си помисли някой нещо.
                            Последно редактирано от Ясен; 06-04-11, 21:39.

Коментар

Докладвам - две препечени филии в тостер, дебело намазани с маргарин.
                              Изядени скорострелно и в момента опулен мрънка и обикаля за още около масата.
                              Последно редактирано от maxxx; 06-04-11, 21:39.

Коментар

Пламене, кефиш...
                                Има ли желание-има и начин!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X