Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Биодизел - въпроси и отговори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Биодизел - въпроси и отговори

Бих искал да поставя темата за биодизела. И всичко свързано с:
    1. Марки и модели подходящи или годни за зареждане с биодизел.
    2. Качеството и характеристиките на биодизела в Бг.
    3. Места за зареждане.
    ... и всичко свързано с темата.

До: Биодизел - въпроси и отговори

Преди 15 години бях на лов в Бубино-Ивайловградски район с няколко пожарникари и ченгета,все говореха,че имало дежурна бензиностанция в Крумовград и ще заредим безпроблемно,ана не,беше затворена.както и да е ,казах 0им,че нямаме гориво за връщане,дори и за отиване,ама слава богу-стигна до къшлата на Паисий(нашия ловен водач,гонач и кучкар).Направихме си лова,пийнахме и хапнахме както си му е реда,но на връщане точно,на 2 км.нафтата на моя дърт(1989,К160,4.2ТД) Патрул се крати-просто си спря след няколко удавнически хлипания.Върнахме се при Паисий и му забърсах олиото(слънчогледово,наливно от Попско колониалния магазин)точно 2Х3 литра пе-ве-це бутилки.Обезвъздуших редовата помпа(лиценз на БОШ) и завъртях стартера-много мека и фина работа на мотора-запали от 3 пъти и си ме закара до дежурната бензинджийница в Мастанлъ,където си налях дизел.Нисана тогава беше на 67К км.и до ден днешен му се "услажда"олио-хващах се на басове и доста пъти съм демонстрирал "биогоривото".Нвяма никакви проблеми,дори не усетих разлика в тягата или разни там допълнителни шумове.

Коментар

Това което аз знам е че, на някой бензиностанции Tempo се предлага Биодизел.

За съжаление незнам колко качествен.

Другото което съм чел е че, след първото зареждане с биодизел трябва да е 50% био и 50% нормален като след първият цял резервоар се налага да се сменя горивен филтър.

Много искам да пробвам но още не съм си купил горивен филтър.
      One Planet, One Internet!
      We Are All Connected!

Nissan Patrol GR Y61 RB25DET NEO(Skyline)

Коментар

Проблема е,че не става за Комън рейл
        Относно места за зареждане-бензиностанции Петрол,имат от около 2-3 месеца
        ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Колеги знае ли някой можели този биодизел да го използвам на Ситроен Берлинго 2000 год. Мотора е турбодизел.
          ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА
          MITSUBISHI SHOGUN 3.5 V6 AUTO
          0896736775 Любо

Коментар

Първоначално публикуван от lubo_yacht Преглед на мнение
            Колеги знае ли някой можели този биодизел да го използвам на Ситроен Берлинго 2000 год. Мотора е турбодизел.
            Ако е 1,9 ТД може,но не на комън рейл
            Имам Берлинго 2,0 HDI 2003,в ръководството с тъмни букви пише да не се използва биодизел
            ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Първоначално публикуван от lubo_yacht Преглед на мнение
              Ами двигателя ти е коман раил и ако не искаш да си прецакаш двигателя не зареждай.

Някъде четох, че ЕС е приел закон с който във всички дизелови горива се слага по 3 - 5% биодизел някой знаели да ли това е истина?

Коментар

Темата вече е дъвкана и предъвквана.Четете по внимателно в старите теми.

Коментар

Аз лично си произвеждам биодизел от използвано олио и съм много доволен от него разхода ми се качи мъничко с по 1 на 100 км. но пък цената на която ми излиза е 1.2лв-1.3лв при навта 2.60 лв на бензиностанците .Аз на бензиностанция не съм ходил от месици и бензиностанция за мен е мръсна дума.САМО БИОДИЗЕЛ

Коментар

за комън рейла и биодизела: зареждал съм на моя фиат 1.9 jtd чист биодизел в Германия и в България (от ТЕмпо) - нямаше проблеми, но в книжката не пишеше да не се използва биодизел. Доколкото можах да проверя, от Фиат не казват нищо както против, така и за биодизела в този двигател. Но май на по-новите коли независимо от марката пише да не се използва биодизел, май заради катализатора (???).
                    Като пътувах един път през Унгария, заредих истинска нафта и като платих, видях, че на бележката пише нещо от рода на "най-малко 4.4% биодизел". Мисля, че има и съответни директиви на Комисията на ЕС по темата - за постепенно увеличаване на % биогорива в "нормалните" такива

Коментар

То в ЕУ-то си е стандарт да има поне малко био в нафтата.
                      Относно чист биодизел, след 96-та уж всеки автомобил може да се кара само на биодизел.
                      И друг път съм писал, Биото вреди само и единствено на гумата из горивната система => ако нейде има гума/вместо силикон/ по системата, рано или късно ще сдаде багажа. Биото е сериозен разтворител та отмахва разните там боклуци по системата и задръства горивен филтър от раз, та трябва да се смени еднаж, дваж за да няма проблеми. ТОлкоз. Остава да има каде да налее човек...

Коментар

Аз реших да пробвам биодизел миналата година на служебния Хайлукс.Двигателя е комън рейл и механика ми направи лют сканда! Отсвирих го и си карах колата, като бях решил да допълня резервоара с чист дизел като се изпразни на 1/2. Точно тогава настана Големия Студ -19 градуса и на другата сутрин моята тойота беше единствената, която запали безпроблемно.
                        А на мотора нищо не му стана.

Коментар

Комона не бил уж много пригоден за био. Другото основно правило е, че ако и да може да се кара само на био, най-добро изгаряне се получава или при смес 50/50 или 70/30 в полза на нафтата. Все пак преди да сипвате чист биодизел трябва да знаете, колко гума има в горивопровода + това много вероятно да се получи запушване някаде по системата моментално, щото от бг бензиностанции тече такваз гняз, че има много за отмиване...

Коментар

работното "заглавие" на биогоривото е Б-5 което ще рече 5% съдържание на биомаса (разбирай каквото си поискаш - анализа не показва нищо конкретно) като допустимото количество е MAX 20%!
                            в бургаската рафинерия са произведени не-повече от 10000 кубика биодизел(за три години)...но и до днес навсякъде се продава???
                            зареждайте си каквото искате - на мен това ми прилича на джип с газово...

поздрави!!!

Коментар

A пробвал ли си да сипеш. Щото аз съм. И съм доволен.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X