Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Промиване на бутилка за високо налягане

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Промиване на бутилка за високо налягане

Колеги, имам бутилка за високо налягане 2 литра (200 бара) с неизвестно съдържание - но по данни на предишния собственик вероятно хладилен агент (възможно е и азот, кислород, CO2 и т.н.).
    При изпразване на бутилката (още не съм я изпразнил) обаче остава мазно на изхода.

Идеята ми е да използвам бутилката за да съхранявам калибрационен газ за калибриране на газоанализаторна апаратура. Газа който ще се съхранява вътре ще е 2% кислород, другите 98% азот. За целта се изисква бутилката да е идеално почистена от всякакви гадости вътре, било то масла, други видове гнус, остатъци от други газове и т.н.

Мисля като изпразня бутилката да отвъртя кранчето и да я измия с някакъв разредител, след това да се продуха известно време с чист въздух и като се изпари всичко и спре да мирише, да завия кранчето отгоре.
    Въпроса е кранчето как се уплътнява - вероятно има някаква мазня, която се слага за уплътнение, ама аз не знам (все пак трябва да държи поне 150 бара).

Дайте мнения правилно ли е решението ми, и ако не как да се реши въпроса. Може и някоия фирма или човек да препоръчате където да свърши тази работа.
    А тази бутилка къде мога да я изпитам дали ще издържи 200 бара ?

Предварително благодаря.
    Прикачени файлове
    Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
    LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
    Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

До: Промиване на бутилка за високо налягане

Здравей колега
    Доколкото знам бутилките под налягане нямат нормални уплътнения от гума- изолзват се метални шайби от мек метал0 мед,алуминии или и тефлонови. Във Варна баща ми ходеше да изпитват такава бутилка в пожарната- пробвай в Софииската пожарна- идеята е че те имат много бутилки и имат компресор за тестове и пълнене с въздух и също си почистват по някакав начин щатните бутилки. Все пак би трябвало да има някакво клеймо на бутилката с нейниа срок на годност-ако е изтекъл не знам колко би било здравословно да я пълниш под високо налягане...то си е жива бомба
    Поздрави
    Land Rover Defender 110SW 300tdi

Коментар

На такива бутилки не се слагат дихтунги. Никакви. Понеже са за високо налягане резбата е на конус и се стяга до откат. А крановете са бронз или месинг. В пожарната най вероятно ще те насочат къде ще ти я почистят, изпитат и освидетелстват. Иначе никой няма да я надуе. С каквото и да е освен с СО2. Там налягането е около 50атм. максимално. Не се заяждай с тая техника, защото тука имаше 3 инцидента през годините със смъртни случаи. И на този етап никой няма да напълни неосвидетелствана бутилка. А и без това няма да можеш да отвиеш крана. Всички процедури ще ти струват около 20лв. Успех.
      За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Първоначално публикуван от targa Преглед на мнение
        На такива бутилки не се слагат дихтунги. Никакви. Понеже са за високо налягане резбата е на конус и се стяга до откат. А крановете са бронз или месинг. В пожарната най вероятно ще те насочат къде ще ти я почистят, изпитат и освидетелстват. Иначе никой няма да я надуе. С каквото и да е освен с СО2. Там налягането е около 50атм. максимално. Не се заяждай с тая техника, защото тука имаше 3 инцидента през годините със смъртни случаи. И на този етап никой няма да напълни неосвидетелствана бутилка. А и без това няма да можеш да отвиеш крана. Всички процедури ще ти струват около 20лв. Успех.
        За повечето неща съм съгласен, че никой няма да напълни неосвидетелствена бутилка, затова и искам да я изпитам. За крана не си прав. Работиме с бутилки на 150 бара и крана се отвива със същото усилие както и когато бутилката е празна.

Ще питам в пожарната.
        Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
        LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
        Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Имах на идея, че искаш да демонтираш крана, а не просто да го отвориш.
          За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Първоначално публикуван от Радослав Райчев Преглед на мнение
            За повечето неща съм съгласен, че никой няма да напълни неосвидетелствена бутилка, затова и искам да я изпитам. За крана не си прав. Работиме с бутилки на 150 бара и крана се отвива със същото усилие както и когато бутилката е празна.

Ще питам в пожарната.
            И аз имам една такава и тамън и търсех приложение, но се сетих за няколко неща Като провериш къде се тества ще пишеш ли моля те, за да закарам и мойта там

Аз знам, че за (доста) по-ниски нялагания се прбва с вода, тъй като ако избие не е бомба
            Георги Гатев

Коментар

В София тест на бутилки (водна проба) съответно демонтаж монтаж на крана със съответния документ можеш да направиш на Сточна гара завиваш от кръговото покрай канала за Хаджи Динитър но продължаваш само по канала около 500м. само направо п- нататък пътя свършва във врата на предприятие там питаш наистина е ефтино и ще си спокоен какво притежаваш. Никога самостоятелно не можеш да я тестваш. Виж зо почистването е проблем много зависи какво е имало. След като отвиеш крана за почистване трябва да си вного бърз за да не корозира бутелката от вътре.

Коментар

Първоначално публикуван от Иван Алексиев Преглед на мнение
                В София тест на бутилки (водна проба) съответно демонтаж монтаж на крана със съответния документ можеш да направиш на Сточна гара завиваш от кръговото покрай канала за Хаджи Динитър но продължаваш само по канала около 500м. само направо п- нататък пътя свършва във врата на предприятие там питаш наистина е ефтино и ще си спокоен какво притежаваш. Никога самостоятелно не можеш да я тестваш. Виж зо почистването е проблем много зависи какво е имало. След като отвиеш крана за почистване трябва да си вного бърз за да не корозира бутелката от вътре.
                Точно така, фирмата се казва Техно Газ Кооп, лятото проверка на 2х7л. бутилки беше около 22лв.
                Самото тестване е водна проба- пълни се с вода до тестовото налягане указано на самата бутилка и е с валидност 5 години.
                LZ1GUS

Коментар

Като за такова използване, може изобщо и да не успееш да я изчистиш.
                  А по принцип след като я измиеш с вряла вода и сапун, трябва веднага да я закачиш на вакуумна инсталанция, и да я грееш. Колкото дни трябва. Докато вакуумът стане чист. Иначе анализаторът ще ти показва завинаги глупости.
                  На мойта малка инсталация и заклини форвакуумът, та няма и къде да ти я пусна.

Коментар

Това е бутилка за кислород от дихателен апарат с полузатворен цикъл: Draeger-BG4. В този смисъл не знам до колко е разумно да съхраняваш в нея еталонен газ( при това кислород ).

Бутилките се почистват от ръжда отвътре със специална телена четка. Тя прилича на тънка метла, провира се през отвора и се отваря като я завърти ел.двигателя.
                    Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
                      Това е бутилка за кислород от дихателен апарат с полузатворен цикъл: Draeger-BG4. В този смисъл не знам до колко е разумно да съхраняваш в нея еталонен газ( при това кислород ).

Бутилките се почистват от ръжда отвътре със специална телена четка. Тя прилича на тънка метла, провира се през отвора и се отваря като я завърти ел.двигателя.
                      Съгласен съм с колегата и искам само да допълня, че бутилките имат срок на годност от 30 години. Гледа се първата дата набита около крана. следващите са през 5 години. Така, че според мен е логично да се започне от датата. Ако си към финала няма и да ти я проверят- от личен опит го знам. Моята я носих на 120 км за да ми кажат, че ми е набор. Ама кой първо да прочете или да попита поне.

Коментар

В Дружба също може да ти я проверят. Като завиеш от светофара на Горубляне към самата Дружба и караш само направо към 1-2 км. след това я ляво от пътя се пада фирма Nesses или нещо такова беше, те се занимават също с пълнене, тестване и пр. на бутилки.
                        Моите снимки...
                        https://www.facebook.com/Photography.by.Ivanko
                        https://500px.com/ivankoo

Коментар

От: Промиване на бутилка за високо налягане

Имам бутилка от пропан-бутан от големите и искам да я пригодя за компресор.Как трябва да я измия отвътре,за да не гръмне?
                          Тя вече е отворена и налята с вода,но продължава да смърди!
                          Има ли някой опит по този въпрос?

Коментар

От: Промиване на бутилка за високо налягане

.Тя ще смърди още дълго, но това не е миризмата на пропан-бутана. Те не миришат. Слагат им специален омирисител, за да се хващат течовете.
                            Закачай я. Няма да гръмне.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X