Здравейте, може ли да получа сярна киселина, чрез електролиза на воден разтвор на меден сулфат ?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
може ли да се получи сярна киселина чрез електролиза на водни разтвори от солите и ?
Свий
X
-
От: може ли да се получи сярна киселина чрез електролиза на водни разтвори от солите
Мисля,че нямаш шанс.
P.S. Ясен е човекът който ще ти обясни защо...Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...
-
От: може ли да се получи сярна киселина чрез електролиза на водни разтвори от солите
Можеш, но със солна киселина и меден сулфат CuSO4 + 2HCl -> CuCl2 + H2SO4,
но ето и линка, в който е описано,че не може с електролиза
http://web.uni-plovdiv.bg/stu0805071...lektroliti.pdf
Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!
Коментар
-
Първоначално публикуван от белята Преглед на мнениеМожеш, но със солна киселина и меден сулфат CuSO4 + 2HCl -> CuCl2 + H2SO4,
но ето и линка, в който е описано,че не може с електролиза
http://web.uni-plovdiv.bg/stu0805071...lektroliti.pdf
Коментар
-
Сярната киселина е най-евтиният химически продукт изобщо. Разбира се, може да се оскъпи с пречистване, сертификация за разни цели или наливане в дребна тара ама основното си стои.
С електролиза на разтвор меден сулфат може да се получи сярна киселина ама ще е толкова замърсена с медни йони че не знам за какво би послужила. Освен за мигновенно убиване на оловен акумулатор. Освен това ще е неприлично скъпо като се плати и токът.
При електролиза на разтвор на меден сулфат на катода ще се отделя мед, а на анода - кислород. Това ако не бързате, иначе ще се отделят и други работи. С намаляването на медта в разтвора постепенно на катода ще започне да се отделя И водород. Процесът ще продължи докато на катода се отделя почти само водород, а разтворът все още ще синее от медни йони. После евентуално може да отдестилирате сярната киселина.
Смотан метод за производство на сярна киселина.
Коментар
-
А ето така пък не може.
Първоначално публикуван от белята Преглед на мнениеМожеш, но със солна киселина и меден сулфат CuSO4 + 2HCl -> CuCl2 + H2SO4,
Коментар
-
Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнениеА ето така пък не може.
Химичните реакции на йони в разтвор се провеждат или до образуване на утайка, или на газ, или на още от разтворителя. В тази реакция единственият кандидат за газ е HCl който си го писал като входящ. Кандидат за утайка няма.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение50лв ако ми покажеш как става това. Ама не в уикипедия а на живо.
Коментар
-
Не аз, а ти живееш в интернета. В уикипедията има доста глупости и по тях се познава кой не е разбрал какво чете. Тази е една от тях.
Не случайно отдолу на статията не са посочени никакви източници.
А иначе съм се срещал с доста от участниците във Форума и сме си показвали много работи.
Не каза освен това за какво ти е сярна киселина и защо точно от син камък искаш да я получиш.
Коментар
-
)))))
Последно редактирано от Деду-заварчика; 11-04-16, 06:14.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар