Обява

Свий
Няма добавени обяви.

какви са последствията от каране на отработено масло

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• какви са последствията от каране на отработено масло

Здравейте Колеги

Студент съм и на седмица минавам над 300 км. Колата ми е Fiat Marea TD100, като мотора до колкото знам е прост, без много електроника, механична ГНП-Lucas.
    Отскоро се зарибих по идеята да карам на отработено масло, изчетох много форуми, включително и този. Убедих се, отработеното масло, смесено с нафта става за алтернативно евтино гориво, дори го изпробвах.
    Но това което съм прочел, никъде не видях какво може да се случи ако се кара продължително с този "микс"

Искам да чуя Вашите мнения, какво се случва при изгарянето на маслото в двигателя?
    и специално ме интересува какво се случва с
    -ГНП-то
    -Дюзите
    -Клапаните
    -Турбото (горещата страна)
    -Колекторите

Нека се изкажат и тези които са ползвали въпросната алтернатива за дизелите ни, и в какво са се убедили, след дългократна употреба?
    Да спомена, че маслото го прецеждам, и го меша с нафта, докато не стане рядко.

От: какви са последствията от каране на отработено масло

Това от доста време е пробвано, за старите мотори не е проблем слагай и се не бой. Като се счупи мотора мериш на кантара и продаваш, тези поне не се пазарат имали колата забележки или няма, плащат веднага-в кеш на ръка и в брой!
    0887 526 564/ 0897 933 755 /

Коментар

хехе, колега, както казах студент съм
      За сега пари за ремонти и нови(на старо) коли нямам, затова питам какви са последствията.

До сега който и да съм питал, занимаващ се с ремонтна дейност по колите, ми казва че ще има проблем с помпата. Помпата съм я отремонтирал преди няколко месеца, затова за сега не я мисля. Казаха ми и че при изгарянето на маслото се получават силни нагари, затова взех да се притеснявам.

Мисля, че няма да съм първият човек, който си задава въпроса, какво може да се случи на колата му, ако се кара на отработено масло, затова дайте да свалим картите на масата. Ако се намира и снимков материал на някой, няма да е лошо да го публикува тук.

Коментар

Аз ще ти дам един много вулгарен пример, който съм почти сигурен че модераторите ще изтрият. Смесваш отработена храна с прясна и се храниш, е това става и с двигателя.
        При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

помпите Лукас не стават за тая работа - маслото е по-гъсто и помпата протича... Едно е сигурно - икономията е много краткотрайна...
          помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Имаше, някъде тема за отработеното масло като гориво. Накратко проблемите са:
            1. Трябва да се филтрира сериозно, а не „през чорпогашник“ - за да не затиска филтри, цедки, дюзи
            2. Преди да се подаде на помпата трябва да е подгрято - иначе се получават налепи в предкамерата.

Горните две + мазането с чернилки лично мен ме отказаха се занимавам с тоз вид икономия.
            Три дена глупави експерименти икономисват половин час четене!

Коментар

Първоначално публикуван от botev666 Преглед на мнение
              Убедих се, отработеното масло, смесено с нафта става за алтернативно евтино гориво, дори го изпробвах.
              А след теб, на колко километра, няма коли колега?
              LR Disco II 99 - TD5
              www.lre-bulgaria.org

Коментар

Първоначално публикуван от Радослав Стефанов Преглед на мнение
                А след теб, на колко километра, няма коли колега?
                Нищо ,подобно,това не е двутактово "Трабанче",като прекалиш с маслото да пуши!!
                ОФA ДБ 2.5тдс 97г, ЗИЛ450506,тел.0899751844

Коментар

Колко ти се връзва икономията ? Не повече от 20 лв на месец...Без да слагаме цената на филтрите.Хамалогията...омазването...
                  Виден столичен ихтиолог

Коментар

на мен ми се върза 120лв почистване на дюзи + 250лв ремонт на помпа Лукас... и приключих с експериментите... Иначе преди да се позапушат дюзите, нямаше видим пушек... Само миризмата беше малко по-люта...
                    помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

до колегата @Радослав Стефанов
                      - колата изпушва когато се запали и точно след 2 минути, като позагрее, колкото и да се настъпва газта не изпушва, все едно си е на нафта. Ако не ми хващате вяра, мога да снимам видео.
                      А икономията ми е всяка седмица по 20 лв.

а сега до маслото - цедя го през цедка за боя 125 микрона. Бях замислил проект, последователно свързани горивни филтри + помпа даже си набавих повечето необходими части, но започвам да се разкандърдисвам.

Моля за още мнения, ако може и снимки от нагара.
                      А никой не каза, нагар по турбото получава ли се, и може ли накрая да си замине?

Коментар

Аз не бих карал и с ново олио и мисля,че не е подходящо гориво за ДИЗЕЛОВ автомобил.Най-малкото дюзите ще се позапушат,а и ще гори повече.Някои гумени маркучи ще прокапят(трабва да се сменят предварително със силиконови),но основният проблем,когато купуваш отработено олио е,че не знаеш какво има в него-червен пипер,сол,оцет(много нежелателен) и други боклуци,които няма да се филтрират.Даже и в бутилка с ново олио не се знае какво има-палмови мазнини и соево олио съвсем не са изключени.Най-умното,което би могъл човек да направи,и за да стигна до този извод ми трябваха доста години е-редуциране на безсмислено въртяни километри по пътищата,само защото горивото било евтино.А времето ни безплатно ли е?

Коментар

Първоначално публикуван от botev666 Преглед на мнение
                          За сега пари за ремонти и нови(на старо) коли нямам, затова питам какви са последствията.
                          Щом нямаш, не го троши зорлем.
                          Читав дизел ще изкара 1-2 години и после на вторични. За фиата не знам.
                          Ако тръгнеш да го ремонтираш като се окоти, ще налееш в пъти повече, от икономията.

Ако искаш да се возиш евтино, продай кочината и си вземи малка и икономична газифицирана количка. После се вози на цена под 10ст/км

Коментар

Здравейте. Имам мерцедес 310 1992г. 602 940 (пет цилиндъра редова помпа без турбо 2900см3 и няма никакъв кабел към помпата). Та взех 200лт. горяло масло прецеждане цапаници и т.н. прекарах затопляне от антифриза в резервоара поставих и прибор с датчик за температурата на горивото прекарах ел. инсталация и за електрически подгрев и започнах да карам само на масло като се стремях да държа температурата 60-70С. Голям кеф работи по меко пали вдигна разхода с около литър ама на кой му пука тия 200лт. ми струваха 150лв.и така около 1200-1500км. после взе препушва от време на време после поизгуби мощност повече повече и хайде дюзи долу. Реглаж и уж се пооправи и след 200-300км. пак големи пушаци и никаква мощност. Хайде нови дюзи но ефект почти никакъв. Главата долу изпускателните клапани и легла бяха в отвратително състояние. Ремонт на леглата нови клапани пасване и следват бренерите пълни с черно мазно и два от тях толкова твърдо че нарпаво не знам как е минавала нафта от там. Мазното изчистих лесно но отдоу около отворите на бренерите нагар с цвят на керемида и толкова твърдо и почти всичко запушено. Коресилин микровълнова вана спирачна течност и всичко което ми дойде на ум никакъв резултат. Започнах с бургийка 1.2мм. от тук от там та се поизчистиха а това което падаше приличаше на стрита керемида. Намерих солна киселина та тя оправи работата та ми е интересно какъв беше този керемиден нагар. В сряда бусчето тръгна работи си нормално няма пушаци има си мощност но дали ще сложа някога друго освен нафта. Хайде със здраве.

Коментар

е защо си го мъчил с чисто масло? Поне 2:1 /нафта-масло/ трябва за нормална работа... И пак няма да изкара "години"...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X