Обява

Свий
Няма добавени обяви.

масла и ниски температури (за хидравлика и амортисьори) - ВИ, вискозитет, температура

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• масла и ниски температури (за хидравлика и амортисьори) - ВИ, вискозитет, температура

Интересуват ме масла за работа при нормални и ниски температури. Примерни -30 до 30 да е нормална, -40 крайна, +40 горна крайна - която не е важна. Значи -30 (40) до 30.
    Не съм запознат сериозно с проблема. Виждам на пазара масла с вискозитетен индекс надминаващ 200, но те са твърде редки за моята работа - 20 при 40 градуса и 6-7 при 100, 10000 - 20000 при -30 до -40. Налично в Бг от този тип е Пентосин 202 CHF - хидравличната течност за фолксваген.
    Къде се ползва масло с вискозитет 30 - 35 при 40 С и до 15000 при -40 (или разливане до около -50)?

Мисля си за АТФ - но не съм разровил още теническите им данни плюс не знам дали осигуряват нужното ми добро мазане при плъзгане - може би някое ново АТФ.

Другото е амортисьорните масла - но кой знае какво се продава... в Бг, където съм в момента, само знаят рекламните брошурки с безмислените 5W, 7,5W и т.н., никаква идея за истински параметри. И понеже всичките силни търговци по правило са всъщност само наливачи в шишета, няма и лесно намираеми данни в интернет.

Да ползвам сгъстител? Но за това не знам нищо - най-вече как се отразява на вискозитетния индекс и на механичната стабилност на маслото. Ако ще ми замръзва и ще се разреди след месеци, не става.

Който не знае как се измерват качествата на маслата да пита. Да има и малко обща полза от темата.

От: масла и ниски температури (за хидравлика и амортисьори) - ВИ, вискозитет, темпера

Да дам моите 5 стотинки относно хидравличните масла (защото с амортисьорните не съм на ти).

Основно в хидравликата се използва масла с кинематичен вискозитет VG 22, VG 32, VG 46, VG 68. ( има и други естественно -от VG 15 до VG 150)

Относно минималната температура на течливост тя е съответно: -33, -30, -24, -21 градуса по Целзий.

За нашите условия - за зимния сезон в хидравлични машини, работещи на открито (багери, бетонпомпи, челни товарачи и пр.) се препоръчва използването на масла с VG 32 , а през летния- . VG 46.
    Доколкото почти не се работи навън при температури под - 15 градуса, като универсално всесезонно масло може да се приеме VG 46.

За тропически условия се препоръчват масла с VG 68.

Има още ред други свойства на хидравличните масла, които трябва да бъдат отчетени при избор, например: неагресивност към металите, деаерация, противопенни свойства, филтруемост, корозионна защита и др.
    Ясен: ”в Наречен си лекувам нервите от форумното модериране...”

Коментар

От: масла и ниски температури (за хидравлика и амортисьори) - ВИ, вискозитет, темпера

Изискванията са за гъстота до максимум 35 при 40 градуса и 20000 при -40. Може би намерих решение - сетих се, че съм срещал коректор на вискозитета в посока нагоре. Имам и отлично масло, но малко рядко и сега ще проуча може и да се приготви такава смес. След като намеря вискозитетната добавка.

Освен вискозитетът при 40 градуса, който споменваш, за работа при различни температури трябва маслото да не си променя вискозитета. Обичайно това е изразено чрез вискозитетния индекс. Познатите в Бг евтини хидрвалични масла (понякога продавани скъпо, всъщност, с лъскав етикет) имат ВИ от под 100 до 120. Хубавите масла са от 140 нагоре, сега е модерно да се смята колко нафта се пести и колко е увеличена производителността с ВИ 200 масла. С такова масло 22 може да се работи и на тропиците, няма нужда да е 68.

Коментар

ATF+4 става, на кастрол http://www.castrol.com/liveassets/bp...s_ATFPlus4.pdf

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
        X