Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Малки и големи измами по бензиностанциите как се краде малко но редовно от клиентите!

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Малки и големи измами по бензиностанциите как се краде малко но редовно от клиент

Първоначално публикуван от kok4o1 Преглед на мнение
    например в 50 литра газова бутилка да ми сипят 53.
    Е те това пък е толкова лесно без никаква измама, че няма накъде повече. Особено ако имаш поплавък с клапан за 80% и той се опитва да работи.

Резервоарът е на място, където е трудно ТИ да го нагрееш, но климатът си го нагрява и охлажда както си иска. Същото се отнася и до резервоара на бензиностанцията. И не се разширява толкова резервоарът, колкото горивото в него. 50 (търговски) литра гориво лесно могат да заемат реален обем от 42 до 57 литра.

Отделно че при различно плискане запълваш различна част от въздушния обем. Едно време беше популярно да си клатиш колата докато ти зареждат газ. Откакто газстанциите станаха по-начесто, тая простотия се позабрави, ама определено вкарваше 2-5 литра допълнително.

Коментар

От: Малки и големи измами по бензиностанциите как се краде малко но редовно от клиент

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Е те това пък е толкова лесно без никаква измама, че няма накъде повече. Особено ако имаш поплавък с клапан за 80% и той се опитва да работи.

Резервоарът е на място, където е трудно ТИ да го нагрееш, но климатът си го нагрява и охлажда както си иска. Същото се отнася и до резервоара на бензиностанцията. И не се разширява толкова резервоарът, колкото горивото в него. 50 (търговски) литра гориво лесно могат да заемат реален обем от 42 до 57 литра.

Отделно че при различно плискане запълваш различна част от въздушния обем. Едно време беше популярно да си клатиш колата докато ти зареждат газ. Откакто газстанциите станаха по-начесто, тая простотия се позабрави, ама определено вкарваше 2-5 литра допълнително.
      Може ли да обясни по-подробно как в резервоар по книжка на колата 46л и в който има налично гориво 1 литър (стигнал си на собствен ход до бензиностанцията) ще се съберат 50 литра вместо 45?

П.П. Ако ти е по-удобно дай пример и обяснения с други литри.
      Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

А как се калиблира колонка за LPG?
        Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Аз съм забелязал следната зависимост- ако вместо , да речем, сипеш десет пъти по десет литра, а не сто литра наведнъж, то разхода "скача" ...многократно изпробвано! Дори и да е верен брояча на колонката, имам чувството, че при пускане и спиране на пистолета се поучава загуба...за зареждащия!
          0899 шест5313нула
          За всекиго по нещо

Коментар

Резервоарът на Диското по книга е 89л, аз редовно си го пълня догоре с 10х10л. От първото стигане на горивото до гърловината, до тоталното напълване има 6-7л разлика, която по бензиностанциите никой няма да я напълни, щото се чака.
            Оня ден зареждахме на петрола в Котел. Забелязах, че като се върне пистолета, перката на прозорчето се връща обратно. Въпросът е къде е дебитомера - в пистолета или в колонката?

Коментар

Търговски литър - такава маса гориво, която при 15 градуса по целзий ще заема обем 1 литър. Колонката отчита търговски литри (е, поне се старае). Резервоарът е оразмерен в геометрични литри, които в зависимост от температурата са +/- 10% от търговските.

Този фокус за течните горива обикновено не е много значим, защото резервоарите са подземни и температурата им е близка до 15 градуса, освен когато дойде цистерната с новото гориво. Тогава има чудеса. При надземните резервоари (примерно за пропан-бутан) чудесата са по-чести. При метана е направо ежедневие, защото разликите са по-големи, а освен температурата на горивото там играе и температурата на бутилките.

И после, няма такова нещо като "резервоар 46 литра". Резервоарът е примерно 55 литра, а формата му е такава, че да ти е трудно да напълниш последните 9-10, защото гърловината не е заустена на върха на резервоара. Това е нарочно, за целите на безопасността. В зависимост обаче от скорост на пълнене, плискане от качващи се и слизащи пътници и други фокуси, 2-5 литра отгоре са напълно нормални без никаква измама. На някои резервоари системата за вентилация пък работи така, че да успееш да напълниш и въздушния обем, ако не бързаш. Не че е умно направено, просто е така.

Та не е казано, че бензиностанциите не удрят и в кантара, и в качеството, и в касата. Просто не е резервоарът измерителното средство, с което да отсъдите категорично, че нещо е така или е иначе.

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                А как се калиблира колонка за LPG?
                Как се калибрира не знам, но знам как се контролира. С контролна бутилка и везна.

Първоначално публикуван от sonda Преглед на мнение
                Аз съм забелязал следната зависимост- ако вместо , да речем, сипеш десет пъти по десет литра, а не сто литра наведнъж, то разхода "скача" ...многократно изпробвано! Дори и да е верен брояча на колонката, имам чувството, че при пускане и спиране на пистолета се поучава загуба...за зареждащия!
                Има го и това. Принципът на измерването е такъв, че освен процентна грешка има и малко грешка независимо от количеството. Затова и на колонката пише "точност ХХХ при минимално количество 2л". Отделно че ако отидеш 10 пъти до бензиностанцията, си изгорил поне 2 грешни литра.

Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнение
                Резервоарът на Диското по книга е 89л, аз редовно си го пълня догоре с 10х10л. От първото стигане на горивото до гърловината, до тоталното напълване има 6-7л разлика, която по бензиностанциите никой няма да я напълни, щото се чака.
                Оня ден зареждахме на петрола в Котел. Забелязах, че като се върне пистолета, перката на прозорчето се връща обратно. Въпросът е къде е дебитомера - в пистолета или в колонката?
                За тази разлика писах по-горе. То не е и препоръчително да се пълни над официалния обем, дори и да може. А Лада Нива например е по книжка 42 литра, но от тях последните 5 можеш да напълниш само ако направиш едно кръгче и се върнеш на колонката. Това в руските форуми го пцуят надлъж и нашир. И отделно от тях има въздушен обем, който някои тарикати пълнят с трупче под колелото, за да има наклон.

Дебитомерът ОПРЕДЕЛЕНО не е в пистолета, а в колонката.

Коментар

Търговски литър - такава маса гориво, която при 15 градуса по целзий ще заема обем 1 литър. Колонката отчита търговски литри (е, поне се старае). Резервоарът е оразмерен в геометрични литри, които в зависимост от температурата са +/- 10% от търговските.

Този фокус за течните горива обикновено не е много значим, защото резервоарите са подземни и температурата им е близка до 15 градуса, освен когато дойде цистерната с новото гориво. Тогава има чудеса. При надземните резервоари (примерно за пропан-бутан) чудесата са по-чести. При метана е направо ежедневие, защото разликите са по-големи, а освен температурата на горивото там играе и температурата на бутилките.

...
                  Когато дойде цистерната с ново гориво разходомерът, през който се пълни резервоара от нея, показва литрите, приведени към 15 градуса. И това се смята за получено.

Не знам как е на колонката, но няма логика и там да не се измерва обема, приравнен към 15 градуса Целзий. То иначе файдата ще е да зареждаме колкото можем зимата на големия студ, пък да си караме после лятото от аваната от разширението на горивото.

При пропан-бутана количествата се отчитат в килограми, така че там температурата не играе.
                  "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                  Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Първоначално публикуван от Андрей Боянов Преглед на мнение
                    Не знам как е на колонката, но няма логика и там да не се измерва обема, приравнен към 15 градуса Целзий. То иначе файдата ще е да зареждаме колкото можем зимата на големия студ, пък да си караме после лятото от аваната от разширението на горивото.
                    Най обичам да се самоцитирам. Та да допълня горната си мисъл. Следва, че ако колонката показва 50 л. и това са литри, приравнени към 15 градуса Целзий, то реалния обем, който влиза в резервоара, ако пълним на 30 градуса Целзий например, е с приличен процент по-голям. Да не вадя таблиците да гледам колко точно, ама не е съвсем малко.

Т.е. ако резервоарът е с обем 40 литра по книжка, пък на бензиностанцията напълним 50 литра не знайно как, положението е още по-лошо, защото тия 50 литра не са 50, а да кажем 52.
                    Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Когато дойде цистерната с ново гориво разходомерът, през който се пълни резервоара от нея, показва литрите, приведени към 15 градуса. И това се смята за получено.

Не знам как е на колонката
                      И там е така.

Прочее, и при пропан-бутана, и при метана, и при течните горива, дебитомерите конструктивно измерват литри (обем), а после резултатът се преизчислява според температурата, а в случая с метана - и според налягането.

Коментар

И там е така.

Прочее, и при пропан-бутана, и при метана, и при течните горива, дебитомерите конструктивно измерват литри (обем), а после резултатът се преизчислява според температурата, а в случая с метана - и според налягането.

Значи... Тя бозата е доста голяма, ама в общи линии нещата стоят така (ако говорим за бензиностанциите, за данъчните складове е друга бира):

Метан се приема в обемни единици (куб. м.), приравнени към 20 градуса и към атмосферно налягане. На колонките се продава в килограми и това се измерва с масови разходомери, които си мерят директно килограмите.

Пропан-бутан се приема и продава по обем, без да е приравняван към нищо. Тука трябва да се внимава налягането, под което сипват газта, да е над определена стойност (8 атмосфери май), защото иначе газообразната фаза е много и брояча върти здраво.

Течните горива се приемат по обем, приравнен към 15 градуса, а се продават на колонките като литри, без да са приравнени към нищо (направих справка). Разчита се точно на това, за което Ясен говореше, че резервоарите са под земята и там температурата е там някъде - зимата около 11 градуса, пък лятото около 18-19.

Не знам колко гориво се събира в колонката и тръбите от резервоара, които не са толкова под земята, но лятото не е лошо да се зарежда на колонка, на която някой скоро е заредил, за да няма време това количество да се напече здраво и да се разшири.

Не знам дали внесох яснота или само объркване...
                        Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Как се калибрира не знам, но знам как се контролира. С контролна бутилка и везна.

...
                          Обясниха ми, че те продават литри и да ходя да си ги меря в кг там където пълнят бутилки на кг. /това за лукойл след написана жалба в тетрадката/
                          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Най обичам да се самоцитирам. Та да допълня горната си мисъл. Следва, че ако колонката показва 50 л. и това са литри, приравнени към 15 градуса Целзий, то реалния обем, който влиза в резервоара, ако пълним на 30 градуса Целзий например, е с приличен процент по-голям. Да не вадя таблиците да гледам колко точно, ама не е съвсем малко.

Са, от всичко дето изписахте с Ясен за тия свивания и отпускания при 15 градуса и че на тия жеги ми сипват надуто гориво.......................бе младежи, то излиза, че да зареждам зимата при -20 направо си е на далавера, ама не съм забелязал разлика.

Ясене, говоря ти за бутилка за газ, която пълният обем и е 50 литра, а не полезният. Пише го на нея. Те хората тогава се извиниха, че и платих само 50-те литра. Мислиш ли, че ако бяха наред щяха да ми пуснат гювеч?

Коментар

Първоначално публикуван от kok4o1 Преглед на мнение
                              Мислиш ли, че ако бяха наред щяха да ми пуснат гювеч?
                              Зависи колко си бил убедителен и какво си носил. Освен това може да не са били наред и да са го знаели.

Коментар

Сопотска бутилка 60 л. С поплавък побира 52-54 л. Най-много,зависи кога ще изскърца оста на поплавъка,с махнат поплавък,събира 55-56 л. Няма зима,няма лято,всичко над е измама и е свързано с разправия от моя страна,с газта съм имал само един случай.По скоро забелязвам обратното,зареждам на една газстанция на която редовно цената е с 5-10 ст. На литър надолу,в момента е 1.19 л. а масово е 1.28 поне снощи,та от 40 литър до горе пълни бавно и правя опашка,събира около 50 литра,разхода е реален и няма измама в количеството.

пп.Моята събира 56 но при тях 52-54 питах ги да не им е слабо налягането,отговореха не,на маномътъра показва малко под 10 бара.
                                Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                                Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                                Анатолий Пейчинов o8875о9815
                                https://dvrbg.com/

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X