Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Добива ли се нефт в плевенско?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Добива ли се нефт в плевенско?

Днес от пътя забелязах действаща сонда малко преди Долни Дъбник която се поклащаше лениво нагоре надолу. Същата като тези дето като малък гледах от влака и бяха много тогава.

Някой има ли информация какво точно вади тази сонда, и ако е нефт къде го преработват? В лукойл ли го карат?
    Ники

От: Добива ли се нефт в плевенско?

Първоначално публикуван от infineon Преглед на мнение
    Някой има ли информация какво точно вади тази сонда, и ако е нефт къде го преработват? В лукойл ли го карат?
    ПДНГ си имат собствена рафинерия.
    http://ogep-bg.com/bg/drujestva/bulgarian_oil_rafinery

Коментар

До колкото знам в момента се въстановява част от оборудването на рафинерията Плама но какава част от нея работи и дали работи не знам .
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Днес от пътя забелязах действаща сонда малко преди Долни Дъбник която се поклащаше лениво нагоре надолу. Същата като тези дето като малък гледах от влака и бяха много тогава.

Първо това не е сонда, това е помпа "качалки" им викаха някога, това се монтира на готов сондаж и изпомпва нефта който уж го има там, уж го има защото през комунизма там Г.Дъбник и не само, изпонадупчиха земята и накрая какво? май нищо, нищо защото това което се изпомпваше беше си почти само вода и кал, нефта малко който в последствие хептен се загуби и с най ниско качество и точно за това вече тия качалки ги демонтираха защото немогат да си платят тока, а къде отива, отиваше директно в Плевенската рафинерия но тя отдавна не разчита на тази суровина, пък и вече май правят някакво измислено гориво и то пак частници и за собсвени нужди доколкото знам.
        При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

В "Плама" единствено "бъркат" масла. Т. е. само смесват съставки според изискванията на поръчителя... Всичко това само в едно хале. Другото, дето се вижда като бивша рафинерия, не функционира.
          Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от DIMILIEV Преглед на мнение
            Първо това не е сонда, това е помпа "качалки" им викаха някога, това се монтира на готов сондаж и изпомпва нефта който уж го има там, уж го има защото през комунизма там Г.Дъбник и не само, изпонадупчиха земята и накрая какво? май нищо, нищо защото това което се изпомпваше беше си почти само вода и кал, нефта малко който в последствие хептен се загуби и с най ниско качество и точно за това вече тия качалки ги демонтираха защото немогат да си платят тока, а къде отива, отиваше директно в Плевенската рафинерия но тя отдавна не разчита на тази суровина, пък и вече май правят някакво измислено гориво и то пак частници и за собсвени нужди доколкото знам.
            Може ли да обясниш как работи тази помпа че ми е странен принципа и на действие... От каква дълбочина го вади и защо го вадят по този начин а не с роторна помпа примерно?
            И от самата помпа тръбопровод ли има до рафинерията?
            Едно време помня че имаше нещо като комин което постоянно гореше в небето пак в този район
            Ники

Коментар

Никой ли няма информация да разкаже за добива на нефт в около Плевен?
              Кога е започнало, по колко са вадели и докога...
              Ники

Коментар

Никой ли няма информация да разкаже за добива на нефт в около Плевен?
                Кога е започнало, по колко са вадели и докога...
                Каква роторна помпа бе колега, учил ли си физика, това се вади понякога на повече от 3000 метра дълбочина, през обсадни колони и с бутална помпа, а кога е започнал добива, ми през комунизма почна и още през него приключи, а колко е добивано, кой каквото ще да ти каже все ще те излъже. и това там си беше една комунистическа недомислица като много други. В България нефт няма и никога нее имало, въпреки огромното количество сонди които дупчеха една до друга земята особено през 70тте и 80тте години за тоя дето духа и за заплати на огромно количество народ зает в тази сфера, което не беше лошо между другото, но ти си млад сигурно тия неща ги разглеждаш от по друг ъгъл, но аз помня когато откриха природният газ в Чирен как горя цял месец сондажа докато успяха да го угасят, а там газ имаше много но и той свърши отдавна. Много населени места по онова време си бяха чисто сондьорски, района на Плевен, Кнежа, Бяла Слатина (аз съм от този край) то бяха сондьори по квартири то бяха инжинери, техника, камиони трактори и какво ли не защото там се работеше непрекъснато 24 часа в денонощието ако няма авария каквито имаше постоянно, но хайде стига толко за сега това ми е болна тема.
                При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Първоначално публикуван от DIMILIEV Преглед на мнение
                  Това за "качалка"-та наистина е вярно - преди 2001 съм работил в това предприятие. Тогава се откри нефт и до с. Селановци - разбира се в малки количества. Освен около Д. Дъбник нефт има и до Горни Дъбник и Долни Луковит. Другото нефтено находище е около с. Тюленово - там нефта е с по-голям вискозитет (няма най-леките фракциии).
                  Продължава да се добива нефт, но е недостатъчен за капацитета на рафининерията им (няма нищо общо с Плама - освен, че площадката, на която е построена преди е била Централна Подготвителна Станция от където нефта е постъпвал към НХК) и се допълва от внос.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X