Обява

Свий
Няма добавени обяви.

какъв трябва да е хубавия дизел

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: какъв трябва да е хубавия дизел

Ака съм те засегнал нещо извинявай,нямах такова намерение!

Коментар

Първоначално публикуван от hollowman Преглед на мнение
      Ака съм те засегнал нещо извинявай,нямах такова намерение!
      Не , изобщо. Даже след поста ти се разтърсих из нета и видях , че си прав за сярата. Та да си кажа. Навремето / преди 10-тина години/ се случи да наблюдавам един т.н. търговец на горива , който вместо да доставя дизел на клиентите си им караше леко корабно. Разликата в цените беше доста съществена тогава и правеше добри пари. Та неговите шофьори дневно си скатаваха по 40-50 л. корабно и като го месеха с нафта караха камионите си , а парите за гориво си ги прибираха. Оттам идват и наблюденията ми.

Коментар

Рядко се занимавам с хвалебствия, но искам да похваля Premium на OMV.
        Става дума за RAV4 2006 D4-D 2,2; до сега съм опитал повечето дизелови горива. Впечатления - Shell - горе-долу, Лукойл - горе-долу, OMV - добре, Еко-Елда - много добре. На тези извън големите вериги вече не смея и да опитвам. Все пак, всяка отделна бензиностанция си има "стил". На места бъркат такива миксове, направо - фрешове...
        Premium-а просто отпуши колата. Финансова полза няма, защото имам икономия до 10%, но и цената е с горе-долу толкова по-висока, примерно спрямо Лукойл, въпреки рекламите в обратния смисъл. Но колата върви, както според мен би трябвало. Горивото се води Euro 5.
        Явно силно зависи и от конкретния автомобил - имаме и тазгодишен Avensis 2.0, пак D4-D. При него икономията е поне двойно по-ниска, но той и принципно си харчи по-малко, а и е двойно по-лек.
        Не превъзнасям OMV принципно - преди около две години на същата бензиностанция се опитваха да ме убедят, че VW Passat-а, който карах, внезапно е получил разширен стомах и е почнал да побира вместо 65 литра - 82.
        Все пак това гориво е много добро - за този автомобил - засега.

Коментар

Първоначално публикуван от Iliya Преглед на мнение
          , но той и принципно си харчи по-малко, а и е двойно по-лек.
          .
          Не че се заяждам, но Rav4 e 1550 kg празен, а Avensis 1350 kg. Разликата в теглото е по-скоро пренебрежима от колкото двойна
          Technical Rescue Direct - life lies in courage
          http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

И аз не се заяждам, но RAV4 2006 (сега го водят 2007, а е същият модел), с този двигател по документи е 2200 кг; книжката не е при мен в момента, помня го (обикновено не помня несъществени за мен неща) поради съвпадението с кубатурата. А пък за Avensis-а, въобще не си спомням числото. Все пак не твърдя, че той е "точно два пъти" по-лек, нали? Ако се налага, ще ги представя с пълна точност утре.
            Да не говорим, че не съм се и опитвал да засека точния разход - сметката е въз основа на това, колко км съм изминал с един резервоар до момента, в който компютърът започне да ми досажда със съобщения за недостатъчно гориво.
            Все пак, статистиката си е до голяма степен стъкмистика. Първо, тези данни съм получил въз основа само на два изразходвани резервоара. Второ, рядко си давам труда да изчислявам всичко това с максимална точност, но в момента става дума за точно 80% градско + 12% извънградско + само 8% риболов по чукарите. Следващият месец ще е друго, и разходът ще е друг. А ако някой се наеме да прогнозира пък каква ще е цената на дизела през следващата седмица, свалям му шапка. От това могат да се изкарат и доста пари.

Единственото точно от това , което твърдя, е че колата върви като бясна с това гориво - в сравнение с останалите горива на пазара, разбира се, и то - само тези, които съм пробвал. И за да се опитам да кажа число, някой трябва да предложи мерна единица
            P. S. Също, сравнението е с горива, които съм зареждал на конкретни бензиностанции

Коментар

Дължа извинение на колегата icerunner за теглото на RAV-а.
              Наистина е 2190 кг, но пълно тегло.
              Не съм я мерил колко е реално при най-честия режим на експлоатация (около наполовина натоварена).
              Продължавам да се чудя - защо два двигателя, от едно и също поколение, еднотипни, с една година разлика в датата на проидводство, и (по документи) с единствена разлика в работния обем, се държат толкова различно с едно и също гориво?
              Единствената разлика, за която се сещам, е че Avensis-ът има доста повече извънградско (горе-долу 50 / 50%). Но пък колегата кара по-икономично от мен...
              Явно, за да се получат смислени данни, си е необходима реална проба - конкретният автомобил, с конкретния шофьор, и при съответния режим на експлоатация.

Коментар

Първоначално публикуван от tutin Преглед на мнение
                Аз преди карах на Shell v-power и нямах проблеми като цяло. Или поне така си мисля. Сега карам на Лукоил, тъй като се държи чувствително по-добре от на ОМВ, особено при каране с повечко газ. Shell много рядко сипвам вече поради стреса, който е обхванал всички, че shell сипват ла*на та и аз да се не мина вече не съм при тях
                С Shell V-POWER карам от скоро и разхода на гариво леко падна. Черния пушек напълно изчезна. Тази нафта е с по - високо цетаново число, както при бензина е октановото число. Определено съм доволен. Виж за обикновенния дизел на Shell не смея да твърдя същото.
                Искам да споделя разочарованието си от ОМВ. Тъкмо бяха пуснали новя дизел - премиум , евро стандарти и т.н. , но бензинджиите явно го бяха леко "кръщавали" - ужас , джипката се "спъна" чувствително, не ми се вярваше. Съмнявам се че по-принцип тази нафта е калпава, но със сигурност някой я беше мешал с нещо друго. От тогава гледам да избягвам ОМВ. Явно австрийците нещо са охлабили контрола.

Коментар

Миналата седмица призоваваха по ТВто хората, дето са заредили дизел в събота (а май и в неделя) на ОМВ на Ботевградско. Станала била грешка и хакнали бензин в друга цистерна.... Нямам думи.....Или може би са прекалили с кръщаването и са гръмнали някой мотор и някой се е оплакал ....
                  "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                  Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                    Миналата седмица призоваваха по ТВто хората, дето са заредили дизел в събота (а май и в неделя) на ОМВ на Ботевградско. Станала била грешка и хакнали бензин в друга цистерна.... Нямам думи.....Или може би са прекалили с кръщаването и са гръмнали някой мотор и някой се е оплакал ....
                    Лукойл беше.
                    Technical Rescue Direct - life lies in courage
                    http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

ебаси държавата ... споредмен са прекалили с кръщаването
                      иначе това е като да объркаш вратите за у вас и за съседката

Коментар

Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
                        Лукойл беше.
                        Все тая . Уважаваща себе си и клиентите си верига бензиностанции не може да допуска грешки от такъв характер. Грешка щеше да е ако бензинджийчето от недоглеждане ти сипе бензин вместо дизел, докато ти зяпаш витрините (или нещо друго....)
                        Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от Gorsko pate Преглед на мнение
                          А, някой карал ли е с биодизел и какви са отзивите?
                          Няма особена разлика с изключение на това, че след първия резервоар трябва да смениш горивния филтър, защото биодизела е по-агресивен и почиства резервоара от боклуците вкарвайки ги във филтъра. Говоря за немски биодизел.
                          А и друго - не се пени, така че можеш да заредиш до капачката.
                          "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Преди десетина години работех в армията. Имахме два агрегата АД-30 за които се зареждаше два пъти годишно една цистерна 3т. Нафтата идваше от държавния резерв, но такава досега не съм виждал никъде. Беше прозрачна и леко синкава. Когато я наливахме от лейката си сменяше цвета на слънцето и ставаше като дъга. Наливахме и в няколко коли и мнението на колегите беше . Единия каза, че колата никога не е вървяла така. Ставаше въпрос за 123 300Д. Щом при този непретенциозен мотор има такава разлика, смятайте какво е било качеството.
                            Собствен дизел подкарах едва преди 3 години. От бензиностанциите съм най-доволен от ЕКО и ОМВ. От нафта "друго направление" най-доволен съм от една от БДЖ. Преди да спре кранчето ми я носеха в туби от минерална вода. Беше супер бистра и жълто-зеленикава на цвят. Тя по същия начин правеше "дъга" при наливане и колата беше забравила какво е пушене. Вървеше супер и работеше доста тихо.
                            Aкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!

Коментар

Първоначално публикуван от chris_vicom Преглед на мнение
                              .... след първия резервоар трябва да смениш горивния филтър, защото биодизела е по-агресивен и почиства резервоара от боклуците вкарвайки ги във филтъра. Говоря за немски биодизел.
                              ...
                              А след втория или третия ГНП и дюзи....(по информация от сервиз, на който вярвам), защото ако не е качествен, разяжда уплътненията и в съприкосновение с вода образува сапуни...Български биодизел
                              Неизвестен мъдрец

Коментар

По принцип при дизеловото гориво има едно цетаново число,аналогично на октановото число при бензина.Стандарта за България е 40,а за Германия,Русия и др. е 60.По тая причина като внесеш някоя кола от ЗАПАД и заредиш на Видин почва да пуши и не може да пали при минус 5 градуса.Отделно става на каша от парафина.
                                МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X