Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бензин, нафта, керосин...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Бензин, нафта, керосин...

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
    Рабине, извинявай, тук ще те поправя. Със сигурност си имал предвид газ за осветление, а не светилен газ. Той е съвсем друга бира.
    Светилен газ е синоним на коксов газ.
    Получава се от суха дестилация на въглища. Сухата дестилация е процес на термично разлагане без достъп на въздух. Вследствие на химични процеси при температури от порядъка на 900-1000 °С, горивото се разлага на газ, смоли и коксов остатък.
    Светилната газ си е газ за осветление, в края на 19-ти и началото на 20-ти век са му казвали светилна газ, а в края на 20-ти и началото на 21-ви век му викат газ за осветление. И се добива от петрол, нефт или каквото и да е там. Бензина в края на 19-ти и началото на 20-ти век е бил отпадачен продукт от производството на тази газ. Ама как се върти само светът. Тя и сега е по-скъпа от бензина (5,20 лв./л.) макар вече тя да е отпадъчен продукт. Август Отто се мъчел да създаде двигател който да работи с нея, но с бензин се оказало по-удачно. Но да не му се сърдим, все пак е бил търговец на камили, не инженер.
    Коксовата газ се е добивала както казваш и се е използвала много в отбора на Бербо, нали от там е тръгнала индустриалната революция. Събирали са я в едни мноого гоолеми варели, колкото малки водонапорни кули и са захранвали заводите с нея. По стечение на обстоятелствата, аз съм си пърлил веждите с такава. Много е гадно, защото и кожата ми малко позамина и не е по-безобидна от бензина.
    П.С. Газ е женски род, г.з е мъжки. Да не ги бъркате повече.
    Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

Коментар

Първоначално публикуван от didogen Преглед на мнение
      Светилната газ си е газ за осветление, в края на 19-ти и началото на 20-ти век са му казвали светилна газ, а в края на 20-ти и началото на 21-ви век му викат газ за осветление. И се добива от петрол, нефт или каквото и да е там. Бензина в края на 19-ти и началото на 20-ти век е бил отпадачен продукт от производството на тази газ. Ама как се върти само светът. Тя и сега е по-скъпа от бензина (5,20 лв./л.) макар вече тя да е отпадъчен продукт. Август Отто се мъчел да създаде двигател който да работи с нея, но с бензин се оказало по-удачно. Но да не му се сърдим, все пак е бил търговец на камили, не инженер.
      Коксовата газ се е добивала както казваш и се е използвала много в отбора на Бербо, нали от там е тръгнала индустриалната революция. Събирали са я в едни мноого гоолеми варели, колкото малки водонапорни кули и са захранвали заводите с нея. По стечение на обстоятелствата, аз съм си пърлил веждите с такава. Много е гадно, защото и кожата ми малко позамина и не е по-безобидна от бензина.
      П.С. Газ е женски род, г.з е мъжки. Да не ги бъркате повече.
      ...................................................................................................................................................... .............................
      В бита керосинът за осветление наричат гас. Наистина е бил отначало отпадъчен продукт. А първите истински сондажи за нефт са правени от Алфред Нобел, който е имал фирма в Русия и е живял като малък там. В началото на 20-ти век Чечения ие била основен производител на нефт. А институтът за нефт и газ в Грозни е бил сред първите в Русия.
      Сега само крадат от тръбата и правят домашен "самопал".
      По време на войната си светиме само с гас. А като откраднахме от пияни руснаци един варел "гас", последният се оказа бензин и, за да не гръмне лампата ни съветваха да му добавяме сол.
      "Водонапорните кули-варели" са газголдери. Те вечно красят всеки промишлен пейзаж.
      ...................................................................................................................................................... .................................

Немците са измислили технологията за добив на бензин, тъй като нямат собствени находища. Затова блицкригът е бил насочен първо към залежите на Кавказ и Румъния.
      ...................................................................................................................................................... ..................................

Не помня дали го публикувах на друго място:в Израел на всички летища керосинът е "отровен" с неизвестна засега добавка. Дали не е дългата ръка на мъртвия Бен Ладен?
      ...................................................................................................................................................... ..................................
      По телевизията като говорят за ОПЕК и цените на горивата, непременно показват варели "Шел". А даже маслата се транспортират в по-големи емкости.
      ...................................................................................................................................................... ......................................

Коментар

@Диян:

Говорим за едно и също нещо, но има една интересна подробност, която ни обърква:
        Думата "газ" в българския език е уникална и подозирам, че няма такава в другите езици. Имам предвид факта, че думата има и мъжки, и женски род, от което се променя и значението й. Когато говорим за течния продукт "газ", подразбираме точно газта за осветление, но осветление с газена лампа. Това е женският род на думата и е позната още(неправилно) като керосин, а руснаците я наричаха "петрол" - с нея и натъркване с креда проверяваха херметичността на водните ризи на блок-картерите на "Камаз" и "Белаз" в ЧЛК-Ихтиман, като не признаваха никакви рентгени и други подобни нововъведения.
        Мъжкият род на думата "газ" се отнася до газообразния продукт - какъвто и да е той. В този смисъл светилният(коксов) газ е наречен така, защото се е използвал масово за осветление и готвене в началото на 20 век. Големите градове са били газифицирани и уличното осветление е било със светилен газ - имало е специални хора, които са минавали в определен час и с дълга пръчка с огънче накрая са палили уличните фенери, съответно сутринта са минавали са ги гасели. Ще припомня, че в един от филмите на Чаплин, в приюта за скитници ясно се вижда тръбата с горелките, които надзирателят вечерта намалява почти до минимум. В домакинствата е имало автомати, където се е пускала монета и те пускат газ според стойността й.(описано подробно от Дж.Лондон в "Хора от бездната").
        Ние пък, около 120 години по-късно започваме да се газифицираме... с минимално закъснение...
        Не съм съгласен със Симеон, че течният продукт се казва "гас". Да, така са го наричали някога, но сега това е правописна грешка.
        Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
        имат право да гласуват на избори.

Коментар

С газ /петрол/ са вървели и някои от първите трактори внесени от СССР след втората световна война у нас за нуждите на селското стопанство. Палели са първо на бензин и после се прехвърлят на газ.
          Като малки когато се порежехме или нараним баба вадеше фитила от лампата и намазваше пострадалото место и това беше домашната медицинска помощ пък и за много други неща се употребяваше.

Коментар

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
            @Диян:

Говорим за едно и също нещо, но има една интересна подробност, която ни обърква:
            Думата "газ" в българския език е уникална и подозирам, че няма такава в другите езици. Имам предвид факта, че думата има и мъжки, и женски род, от което се променя и значението й. Когато говорим за течния продукт "газ", подразбираме точно газта за осветление, но осветление с газена лампа. Това е женският род на думата и е позната още(неправилно) като керосин, а руснаците я наричаха "петрол" - с нея и натъркване с креда проверяваха херметичността на водните ризи на блок-картерите на "Камаз" и "Белаз" в ЧЛК-Ихтиман, като не признаваха никакви рентгени и други подобни нововъведения.
            Мъжкият род на думата "газ" се отнася до газообразния продукт - какъвто и да е той. В този смисъл светилният(коксов) газ е наречен така, защото се е използвал масово за осветление и готвене в началото на 20 век. Големите градове са били газифицирани и уличното осветление е било със светилен газ - имало е специални хора, които са минавали в определен час и с дълга пръчка с огънче накрая са палили уличните фенери, съответно сутринта са минавали са ги гасели. Ще припомня, че в един от филмите на Чаплин, в приюта за скитници ясно се вижда тръбата с горелките, които надзирателят вечерта намалява почти до минимум. В домакинствата е имало автомати, където се е пускала монета и те пускат газ според стойността й.(описано подробно от Дж.Лондон в "Хора от бездната").
            Ние пък, около 120 години по-късно започваме да се газифицираме... с минимално закъснение...
            Не съм съгласен със Симеон, че течният продукт се казва "гас". Да, така са го наричали някога, но сега това е правописна грешка.
            Да, говорим за едно и също, но по различен начин. Прав си!
            Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

Коментар

Първоначално публикуван от Stefan55 Преглед на мнение
              ....
              Като малки когато се порежехме или нараним баба вадеше фитила от лампата и намазваше пострадалото место и това беше домашната медицинска помощ пък и за много други неща се употребяваше.
              Аз пък всяка божа седмица бях болен от гнойна ангина като малък. Веднъж дойде някакво приятелско румънско семейство в нас и като им разказаха за проблема ,тези ме накараха да изпия една чаена лъжичка газ от лампата. След не повече от 5 мин. нямах ангина, само леко ми се повдигаше от газта.
              Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X