От: Бензин, нафта, керосин...
Светилната газ си е газ за осветление, в края на 19-ти и началото на 20-ти век са му казвали светилна газ, а в края на 20-ти и началото на 21-ви век му викат газ за осветление. И се добива от петрол, нефт или каквото и да е там. Бензина в края на 19-ти и началото на 20-ти век е бил отпадачен продукт от производството на тази газ. Ама как се върти само светът. Тя и сега е по-скъпа от бензина (5,20 лв./л.) макар вече тя да е отпадъчен продукт. Август Отто се мъчел да създаде двигател който да работи с нея, но с бензин се оказало по-удачно. Но да не му се сърдим, все пак е бил търговец на камили, не инженер.
Коксовата газ се е добивала както казваш и се е използвала много в отбора на Бербо, нали от там е тръгнала индустриалната революция. Събирали са я в едни мноого гоолеми варели, колкото малки водонапорни кули и са захранвали заводите с нея. По стечение на обстоятелствата, аз съм си пърлил веждите с такава. Много е гадно, защото и кожата ми малко позамина и не е по-безобидна от бензина.
П.С. Газ е женски род, г.з е мъжки. Да не ги бъркате повече.
Първоначално публикуван от Hala
Преглед на мнение
Коксовата газ се е добивала както казваш и се е използвала много в отбора на Бербо, нали от там е тръгнала индустриалната революция. Събирали са я в едни мноого гоолеми варели, колкото малки водонапорни кули и са захранвали заводите с нея. По стечение на обстоятелствата, аз съм си пърлил веждите с такава. Много е гадно, защото и кожата ми малко позамина и не е по-безобидна от бензина.
П.С. Газ е женски род, г.з е мъжки. Да не ги бъркате повече.

Коментар