Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се правят графитите за моливи?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Как се правят графитите за моливи?

Предполагам че въпроса е към бургазлиите, фабриката "Хемус" беше там.
    Интересува ме, за да се науча да си правя от флуоресциращ състав.

И допълнителен въпрос: някой да събира химикалки? А то цял кашон всякакви, от разни времена, ми идват повече. Все едно отдавна съм забравил буквите, та не пиша нищо.

От: Как се правят графитите за моливи?

Стефане, ще разпитам баща ми, той работеше там. Лошото е, че това беше преди около 50 години и едва ли ще помни. Често хпдех там и съм разглеждал с часове машините, но помня само фазите на обработка на дървото, явно механиката ми е била по-интересна от химията, още в невръстните години...
    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Незнам дали ще помогне, но поне за идея може би.
      http://www.youtube.com/watch?v=Zsnw98aTWOM

Моливите се произвеждат от прахообразен графит, смесен с глина и вода. Тази смес се изтегля във форма на спагети, които се пекат, след това се топят в масло или разтопен восък, за да се запълнят миниатюрните дупки и направят писането гладко. "Спагетите" се слагат в дървената част и след това се режат и боядисват.
      Само незнам идеята е да свети в тъмното или като се облъчи примерно с ултравиолетова светлина да свети? Като идея примерно (не знам дали ще се получи) да се смеси с графита на прах някакъв фосфорисциращ прах и да свети за известно време на тъмно. Другят вариант е примерно във водата която ще се смеси да има и хинин (тоник) и като се облъчи с ултравиолетова светлина да свети.

Коментар

От смлян на прах графит и пълнители се приготвя паста с вода, която се екструдира на цилиндрични пръчки. Следват сушене и изпичане, след което пръчките се потапят в разтопен восък за запълване на шуплите. Съжалявам за бедната информация, но това съм гледал по ТВ.
        По втория въпрос: моя приятелка колекционира пишещи средства, предполагам , че ще се зарадва...
        00359893488603

....нямам си вече LR...

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
          И допълнителен въпрос: някой да събира химикалки? А то цял кашон всякакви, от разни времена, ми идват повече. Все едно отдавна съм забравил буквите, та не пиша нищо.
          Аз съм заинтересован, готов съм да платя даже някаква сума за която се договорим.

Коментар

...
            Интересува ме, за да се науча да си правя от флуоресциращ състав.

...
            Имам такива, на пеликан, мисля, купувал съм ги за стотинки преди време. Мисля, че не е графит. Ако ще познаеш от какво са направени, готов съм да ти дам. Имам и бурканчета на водна основа.

Коментар

Re: Как се правят графитите за моливи?

може водата от състава да е с тритий. това е изотоп на водорода с много слаба радиоактивност и е опасен само при поглъщане. свети без значение дали е бил на светло или тъмно. сега продават такива ключодържатели. има период на полуразпад около 12 години. разпадаше се до хелий и още нещо ,но не си спомням какво.
              Honda CR-V I 2000 г.
              0 осем 96 осем три 3 сто и 10

Коментар

Аз събирам, но по-скоро ретро, дет им викам - вещи, които можеш да оставиш в наследство, когато минавам през антикварен магазин, ако не си харесам запалка си купувам химикалка...
                Съжалявам, че не мога да помогна по "бургаският" въпрос, щеше да си заслужа някоя химикалка...
                VW Beetle 1200-1954/57/59/60/65 VW Beetle 1300-1970/72 / VW Transporter 1500-65 / VW Transporter 1600-74 / VW&Wartburg 4x4 Buggy / Trabant 600 - 62
                SXS-Restorations 0886513079
                Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. - К.Иречек

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X