Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Варшава м-20

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Варшава м-20

Здравейте.Нов съм в форума,но отдавна го посещавам и останах с много добри впечатления.
    На въпроса:
    Преди 1 година си купих автомобил-"Варшава" м-20 (от онези "гърбавите") с цел да я реставрирам,като запазя напълно оригиналният и вид.Автомобилът е произведен през далечната 1955 година по лиценз на произвежданата по това време (от Горкиевския авто-завод) "Победа" м-20.Моята "Варшава" е от онези първите,които са просто напълно точно копие на Победите,изключение на емблемите и надписите .Та,нейният двигател е този прословут м20,със стоящите клапани,слаган и на всъедехода газ 69.И тъй като "гоня"
    пълна автентичност нямам никакви намерения да го заменям с по-модерен агрегат.Скоро приключих с основния ремонт,който включваше замяна на всички части с нови такива(дори и цилиндровите втулки бяха сменени поради голямо износване),обаче остана един много актуален проблем-горивото(Знам,че темата вече е разисквана няколко пъти,но аз не открих подробности).Особено след
    тази невероятна глупост да спрат А-92 почнах сериозно да се притеснявам за мотора си.След като приключа с купето и подкарам колата,това ще трябва да стане с бензин А-95.А с А-95 просто не ми се мисли какво ще му сторя на двигателя.До колкото знам ще прегори клапаните,ще губи мощност,ще прегрява и други такива крайно нежелани ефекти.Четох тук някакви рецепти за смесване на бензина 1:1 с авиационен керосин,но се притеснявам за краиния продукт от тази интервенция-дали няма след това с лопата да стържа нагара от свещите,буталата и главата .За "намаляване" на главата просто няма шанс-най-много с 1 милиметър,защото поради отварянето на клапаните нагоре ако се прекали с шлайфането,клапаните ще удрят в цилиндровата глава.Видях(пак тук) че за да се подкара на А-92 ще се наложи да се свалят 4,5 мм от алуминиевата глава,а за толкова снижаване ще се наложи да се издълбае навътре с фреза,което ще я отслаби и може да се спука.Освен това има и друго нещо-когато автомобилът се е произвеждал горивата са съдържали олово.Сега обаче всички бензини са безоловни.За щастие сега има някакви оловни добавки(нядявам се да ми препоръчате някаква по-конкретна марка).
    Ще се радвам да ми окажете съдействие и да ми дадете някакъв съвет/"рецепта"(визирам керосина-снабдяване,евентуални последствия и др.)
    Предварително благодаря.
    С "Фармахим" - непобедим
    Дизел - само дънки!

Re: Вашава м-20

Поздравления за това с което сте се захванали. Ако имате желание направете малко снимки, аз поне ще се радвам много да видя автомобила. Ако сте от София като го направите ще се радвам да го видя и на живо.

По проблема който засягате ще трябва да се помисли сериозно. За добавките заместващи оловото проблем няма, каквато и да сложите ще свърши работа. Аз лично съм пробвал тази на Шел и нямам оплаквания. Но основния въпрос е октановото число и горивото. По отношение на смесването с керосин, аз също съм го чувал но за съжаление не познавам някой който да го е пробвал. А да пробвате на свой гръб едва ли е добрата стратегия. Недейте се занимава с вдигане на компресията на двигателя. Рискувате сериозно да го повредите, по-добре ще разпитаме тук, там разните специалисти да видим какво ще кажат...
    VPetrov.photography

Коментар

Радвам се,че се отнасяте с уважение към моето хоби.
      А аз съм от София,така че ако проявявате желание може да се разберем по точно за да я видите.По начало имам снимки,но за съжаление не знам как да ги кача тук.
      Последно редактирано от м20_маниак; 04-03-07, 19:16.
      С "Фармахим" - непобедим
      Дизел - само дънки!

Коментар

Варшавата е моя първи автомобил На нея съм се учил на всичко да я карам да я ремонтирам и да се пробвам на първите разходки извън пътя Тогава бях на 10 г. и Варшавката беше като нова Баща ми я беше купил нова от Мототехника за 4500лв. и я пазеше като зеницата на очите си След като попадна в мойте ръце първо й счупих диференциала после й скъсах съединителя и след това няколко ремонта и смени на двигателя- 7 пъти до 1991 г. когато я продадох В момента моята ГАЗка-69 е с двигател от Варшава но не я карам така като Варшавата и моторчето си работи перфектно на газ
        ГАЗ 69 УАЗ 452-2 броя УАЗ 31512 Kia Sportage 2.0 16v
        Калта за УАЗа е като водата за водолаза 0886445318

Коментар

Двигателят на вашия газ 69 от кои модел на "Варшава"е-със стоящите или с висящите клапани(м-20 или с-21)?
          Последно редактирано от м20_маниак; 06-03-07, 19:32.
          С "Фармахим" - непобедим
          Дизел - само дънки!

Коментар

Re: Варшава м-20

Джипа е с двигател м-21 от Варшава 223.
            ГАЗ 69 УАЗ 452-2 броя УАЗ 31512 Kia Sportage 2.0 16v
            Калта за УАЗа е като водата за водолаза 0886445318

Коментар

Мисля че двигателя М21 който е от Волга ГАЗ 21 е доста по различен от този на Победата а е и с по голям обем 2,5 срещу 2,2 литра. А иначе М21 е родоначалника на типичния УАЗ-овски двигател и разните му модификации
              УАЗ 452АЭ 1975г.

Коментар

Ако двигателя е от Варшава 223(от Жук и Ниса е същия)с "горните" клапани,индекса му е : С-21, а обема е 2120 куб.см.
                Последно редактирано от м20_маниак; 07-03-07, 15:12.
                С "Фармахим" - непобедим
                Дизел - само дънки!

Коментар

Ето пълни подробности http://gaz20.spb.ru/analogs_warszawa_tth.htm
                  В този сайт има почти всичко www.gaz20.spb.ru
                  УАЗ 452АЭ 1975г.

Коментар

На мен този сайт (gaz20.spb.ru) ми е начална страница !
                    С "Фармахим" - непобедим
                    Дизел - само дънки!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X