Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за Фобос и МАП сензор.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос за Фобос и МАП сензор.

Имам Фобос 4 с комбиниран сензор за налягане, МАП и температура.
    Вакума за мап-а е взет директно от колектора.
    Въпросът ми е: МАП-а на газовия инжекцион заменя ли работата на МАП-а на колата и при работа на газ кои стойности се използват?
    Четох на разни места, че този на ги-ти е само информативен, с цел настройка, и не влияе на работата при газ, като за смесообразуването се взимат предвид данните на фабричния мап на колата.
    Може ли някой да внесе малко яснота по проблема?
    Мерси!

От: Въпрос за Фобос и МАП сензор.

И е така и не е така. Накратко:
    За работата на газ газовия компютър обработва данните и формира газовите времена от бензиновите времена, МАП /неговия си/, температура на водата и газта, и налягане на газта.
    Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

Коментар

Да, тоест не може да се каже, че се изолират данните от фабричния мап на колата /при работа на газ/.
      Питам, защото отскоро нещо взе да ми набива грешка p0171 - бедна смес,
      и основни заподозряни при нея са мап-а /на колата/, и клапана или маркучите на картерните газове.
      Понеже имам и едно доста дразнещо придърпване между 2 и 3х оборота, при работа както на газ, така и на бензин, при сменени кабели, свещи и бобина, следващото ми съмнение падна на мапа и се опитвам да изолирам причини някак си. При диагностика нищо не открива и затова разчитам на проба-грешка

Коментар

Филтрите на газта също се сменят. Възможно е при падане на делта П, ГИ да не успява да достави необходимото гориво. Той прави корекции от зададената горивна карта ама...Газови инжектори също не е зле да се провери. А дали фобоса не е с адаптация по OBD?

Коментар

Първоначално публикуван от vkirov Преглед на мнение
          Да, тоест не може да се каже, че се изолират данните от фабричния мап на колата /при работа на газ/.
          Питам, защото отскоро нещо взе да ми набива грешка p0171 - бедна смес,
          Не ти е крив МАП-а ами студа съчетан с неподходяща за сезона газ която продават у нас.

Залагам кило банани че на топло няма да се повтори.

Коментар

фобоса ми не е по ОБД.
            4-ката няма тази опция.
            Иначе за студа, верно има логика да е така, два пъти досега го е правила и все сега в студеното, на празни обороти, не е перманентна грешка. При нулиране не се появява повече.

Коментар

На студено налягането в бутилката лесно става недостатъчно за работата на инжекторна уредба (примерно под налягането на което е настроен редукторът). На мен този месец ми бяха сипали такава дето и на не-инжекторна уредба не работеше.

Коментар

В такъв случай ГИ би трябвало да прехвърли на бензин. Щом не прехвърля значи според неговите настройки, температурата и налягането на газа са добре. Премери налягането на газа към инжекторите с манометър. Ако е доста по-ниско от заложеното и измерваното през софтуера, датчика за налягането е дал фира и дава грешна информация към ГИ. Ако са еднакви може да има пропуск на газ след изпарителя към инжекторите.
                Друг заподозрян е тежка газ и ГИ не може да компенсира с увеличаване на инжекторното време. Зареди от друго място. Ако можеш да разбереш какво е налягането на резервоара на газостанцията - 4,5-5,5 бара е "златната среда".
                ВАЗ 2102 СС пакет проект 4х4
                Е250 1998-продаден
                Субару Пустош

Коментар

Първоначално публикуван от krismarg Преглед на мнение
                  ...
                  Друг заподозрян е тежка газ и ГИ не може да компенсира с увеличаване на инжекторното време. Зареди от друго място. Ако можеш да разбереш какво е налягането на резервоара на газостанцията - 4,5-5,5 бара е "златната среда".
                  На стария ми джип един път сезонно записваше твърде бедна, правех корекции на картата с увеличаване на времената и после -твърде богата. ГИ беше български-БСМ-Бардолини без четене и корекция ОБД.
                  Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Ако всичко по запалителната система и ГИ е наред /след като го провериш/ измери си компресията на цилиндрите. Това в краен случай. Аз го ядох така с един форд.

Коментар

Двигателят ми е чисто нов, на 5000км е.
                      Вече няколко дни нямам никаква грешка, твърде вероятно е да е кофти газ, ще продължа да следя поведението на колата с газ от различни места.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X